Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj mamunky, potrebuju poradit. moje 5,5 mesicni dcera vyzaduje kojeni po dvo az trech hodinach a to i v noci, sem uz z toho desne vycerpana a to nemluvim o tom, ze usina ctyri hodiny a pak stejne usne na kline, nebo u prsu, presto, ze se snazime o nejaky rezim a to aby usinala sama v postylce. poradte prosim, dekuju
štičko našla jsem tohle, třeba ti to pomůže
Ahoj, mam kluka 12 tydnu stareho, pokus spi se mnou a s manzelem v posteli, tak vyzaduje koejni jen 1× za noc (od 8. tydne), napije se poradne, a pokud mel pres den dost podneteu a byl rozumne vzhuru, tak usina ihned po napiti. Pokud spi ve sve postylce (umistene u nas v loznici) , tak se budi na kojeni kazde 2,5 az 3 hodiny, pije mene, myslim, ze pokud spi sam v postylce, tak vyzaduje kojeni casteji i pro uklidneni. Vecer (cca v 10hod) ho nechavame usinat v posteli nebo detske postylce a sedime u nej a delame vecerni ritual (vypraveni kratke phadky cca 10 vet a pokud pri vypraveni neusne, tak mu zpivam 1-3 pisnicky, pokazde ty same), pokud by byl ale podrazdeny a plakal apod., tak se mi osvedcilo ho nejdrive uklidnit v naruci a pak teprve uspavat. S manzelem chodime spat okolo 11:30hod, do te doby vydrzi spinkat v loznici sam, ale nechavam otevrene dvere do sousedniho pokoje, kde jsem a pokud se ozve broukani, jako kdyby se lehce probouzel, tak se snazim neco pronest uklidnujicim hlasem, aby me slysel, ze jsme v dosahu, vetsinou to pomuze, spinka dal. Zavedeni uspavaciho ritualu (v pripade naseho miminka pisnicky, ale kazde mimi asi bude reagovat na neco jineho) hodne osvedcilo, i kdyz je nekdy syn podrazdeny, unaveny, bolelo ho brisko, plakal apod., tak se pri ritualu velmi rychle zklidni a usne. Chvili to ale trvalo nez si na nej zvyknul.
stika píše:
ahoj mamunky, potrebuju poradit. moje 5,5 mesicni dcera vyzaduje kojeni po dvo az trech hodinach a to i v noci, sem uz z toho desne vycerpana a to nemluvim o tom, ze usina ctyri hodiny a pak stejne usne na kline, nebo u prsu, presto, ze se snazime o nejaky rezim a to aby usinala sama v postylce. poradte prosim, dekuju
u nás se osvědčilo těsné zavinutí, pokud byl zavinut, rychleji se zklidnil a ani se nebudil. Některá mimi to potřebují, některá nesnáší. Vyzkoušej.
Jana
Ahoj,
spoustu rad najdes take na www.kojeni.net - treba Ti nejaka pomuze.
Tomik se take casto budil - v jednom obdobi i kazdou hodinu bylo to opravdu hrozne vycerpavajici - takze Ti rozumim.
Bylo to pro o me to horsi, kdyz mi ostatni maminky rikali, jak jim mimi prospi celou noc uz od 6ti tydnu.
Ja jsem take vyzkousela kde co - bohuzel temer nic nepomohlo, zkousela jsem dat dudlik, ale to zabralo tak na 5 minut, piti v noci vubec nechtel, no a nechat ho vybrecet jsem vzdy vydrzela jen chvilku. Vzdy jsem si rikala, ze to staci vydrzet tyden a bude to dobre - no jo, ale po trech dnech jsem byla tak vycerpana, ze jsem temer usinala ve stoje - takze vzdy dosahl sveho…
No ted se to jiz trochu zlepsilo, ale stejne se mi budi 2× za noc. No a to se vzdy napije a hned usne - takze to jiz celkem jde.
Tak Ti moc drzim palce - at se Ti mimi co nejdrive prospi celou noc.
Verveve