noční kojo a polední zeleninka

1428
11.9.05 19:34

noční kojo a polední zeleninka

Ahoj holky,

obracím se na Vás ohledně rady pro moji kamarádku a její dcerku Vendulku. Je jí 7,5 měsíce a od narození se v noci neustále budí na kojení cca co hodinu (někdy hodinu a půl). Kamarádka je nešťastná a neví, co má dělat.
Kvůli výše popsanému problému začala na noc Vendulka dostávat UM a někdy kaše. Pokud spapá UM, tak spí o chvilku déle (asi 2 hodinky) a opět nastává kojící maraton. Pokud dostane kaši a pak ji zapije MM, kojící maraton nastává ihned.
Další problém je, že začíná odmítat odpolední zeleninku. Předpokládám, že to může být i tím, že UM i kaše mají sladkou chuť a zeleninka pak Vendulce nejede. Tak holky začaly opět mrkvičkou, jako v začátcích příkrmu, tak snad se to zlepší.
Nemáte někdo zkušenosti a nemůžete prosím někdo poradit, jak na to?

Děkuji za rady
Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
420
11.9.05 23:03

Dášo, my řešíme něco podobného; pokud večer dodám kaši (UM zkoušet vůbec nechci), musí se pak ještě dopít u prsu a pak v noci vstáváme - někdy pětkrát, ale už jsem taky vstala čtrnáctkrát(!!) za jednu noc. Řeším to tak, že si dceru po prvním druhém buzení beru do postele, takže aspoň nemusím vstávat a dcera se obslouží sama. 8)
Se zeleninkou ovšem neporadím… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
12.9.05 14:11

Ahoj Dášo,

jediné, co mě napadá, je ještě zkusit homeopatika - doporučuje se Jalapa 15CH a Cypripedium 15CH - podává se 5 granulí od každého večer před spaním, odstup mezi nimi 5 minut. A pokud by nepomohly, pak je k dispozici homeopatikum aspoň pro maminku, které zmírňuje únavu a nepříjemné pocity při nevyspání /a vyloženě se doporučuje kojícím maminkám/ - Cocculus indicus 15CH /2×denně 5 granulí/.
Jinak mě napadá akorát zvýšit frekvenci denního kojení, ale to už Tvoje kamarádka určitě zkoušela…
 Pa

Viťka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
12.9.05 14:47

Ahoj Dášo,
pro děti je sladká chuť přirozená - i mlíko je sladký. Já jsem ze začátku holkám lehce sladila zeleninové příkrmy - Glukopurem.
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
12.9.05 15:23

A to UM dává kamarádka jen večer místo jednoho koja, nebo ho zkusila i v noci? A to mimčo, pije vůbec, nebo jen žužlá prso? Nezkusila dát třeba vodu? Pochybuji, že by se dítě budilo co hodinu hlady. Nejsem zastáncem názoru, že od půlroka dítě v noci nemá jíst, ale co hodinu, to se mi zdá blbost. A popravdě kamarádku chápu, že je hotová. Já co hodinu a půl kojila od 3 do 6 měsíců a bylo to šílený. Právě někdy kolem 7,5měs jsme začaly s příkrmama a postupnym pomalounkým odstavováním. Nejdřív jsem večer dávala kaše a dokojovala, ale postupně jsem přišla na to, že ví, že bude kojo a kaše moc nevypila (bohužel teprv se učíme na lžičku, jedinou kaši holt dostává z flašky). A protože jsem chtěla kojení omezit a postupně jsm zrušila přes den, po kaši začala malá dostávat UM (cca v hodinovém odstupu) a pak vodu nebo čaj a kojo až v noci. Teď už po kaši dávám jen čaj a kojim až v noci, i když občas ten Nutrilon dostane taky. Už kojim jen 2× a to v noci a pro mě je to ideální stav, kojit za noc „pouze“ 2×.
Myslim, že by bylo vhodné zkusit dávat UM nebo vodu či čaj a říct si, že když kojo, tak nejdřív v nějakém intervalu a neustoupit, i když bude dítě plakat. Protože si myslim, že tam jde spíš o zlozvyk, dokonce bych řekla, že to neni ani žízeň. Pokud by to byl hlad, pak by mlíko nestačilo. A když dává to UM, záleží taky, jestli už dává pokračovací a jakou dávku, jestli by nebylo dobré třeba večer dávat trochu větší porci kaši či UM. Zkoušet, ale rozhodně si já osobně myslim (a možná by mě tu mohl někdo odsoudit, tak zdůrazňuji, že to je jen můj názor), že je lepší s tim odnaučováním kojo po hodině začít co nejdřív, i tak si to dítě uvědomí, ale čím později začnete, tím horší to budep ro obě strany.
Gabča a Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
12.9.05 15:26

Ještě k příspěvku Vitky - dle mého názoru by u 7,5měsíčního dítěte nemělo docházet ke zvýšení frekvence kojení, ale naopak ke snížení.
Jinak kojení u nás bylo překážkou i jezení příkrmů, takže až když jsem udělala, že po příkrmu nebylo kojo (tedy dokojení či pití - na pití byla voda či čaj), tak začala jíst víc. Jinak může mít dítě období, kdy moc jíst nechce, tak nedávat dál, počkat den dva, místo toho třeba přesnídávku, nemusí mít pokaždé chuť nebo zlobí zoubky a zas pak zkusit znova. My s příkrmama začínaly asi 3×. A teprv když jsem omezila kojení a oddělila ho od „normálního“ jídla, tak byl klid.
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.05 19:28

Dáši,
už jsem nestačila napsat víc, protože se mi vzbudily princezny… :D

Ale taky si myslím, že kojení co hodinu je moc - a to i přes den. Takto jsem nekojila ani čerstvě po porodu. Když začaly holky vyžadovat kojení v noci v krátkých intervalech, tak jsem jim nabídla čaj a nebo něco jiného než kojení. Většinou se napily a zase usnuly. Je taky možné, že Vendulka potřebuje cítit přítomnost maminky - už jsem o tom jednou psala. Blíží se u ní období, kdy se vytváří v jejich vztahu tzv. druhá pupeční šňůra=bez mámy ani ránu (u nás jsem nemohla jít sama ani na záchod :D ). Možná by to na krátkou dobu vyřešilo spaní u ní v posteli nebo nějaký plyšák (tričko, kapesník) do ruky na usínání.

Taky u nás nastalo období, že po slibném začátku v podávání příkrmů jsem začala cca na týden-14 dní znovu plně kojit. Holky prostě nic jiného nechtěly a odmítaly veškerou pevnou stravu.

Ještě doporučuji kamarádce, aby se domluvila s tatínkem či babičkami, aby jí „ulehčili“ od hlídání a např. na hodinku-dvě si malou vzali, aby si ona mohla odpočinout a popř. se prospat po nočním maratonu. Pokud je to reálné......

Hodně sil!
Pavla

• Citovat
  • Upravit
327
12.9.05 19:30

Omlouvám se, ale zapomněla jsem se přihlásit..... :D
Ještě jsem chtěla říct, že by určitě pomohlo oddělit „dokojení“ od podávání pevné stravy - ale to možná až za pár týdnů.
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
12.9.05 19:52

Ahoj maminky,

děkuji za Vendulku za rady, určitě holkám Vaše odpovědi vytisknu a předám.
Snad jim trošku pomůžou.
Budu ráda, jestli se pro ně najdou ještě nějaké rady a tipy.

Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
13.9.05 11:21

Nám v tomhle období pomohlo malou nastěhovat do postele, kde se obsluhovala sama a já se v klidu vyspala. Nevím, jestli jí šlo o mlíko nebo o mě, ale jak to nečekaně najednou přišlo, tak to po čase zas odeznělo. S návratem do dětské postýlky jsme potom nějak velké problémy neměli a teď přežila i to, že už spí sama v pokoji. Sousedka zkoušela ten sunar, jenže se jí ztratilo pak mlíko a malej vyžadoval sunar mnohokrát za noc, takže to měla „vylepšený“ o noční přípravu sunaru do flašky :x . Takže bacha, každý mrně je jinačí a co vám pomůže u jednoho :lol: , vám naopak pěkně může zkomplikovat život u druhýho :x . Doporučuju využít mateřskej instinkt, myslím, že co vám v tu chvíli přijde nejbližší bude snad pro vás to pravý oříškový :D .
Bludička + Kamča + Janeček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
13.9.05 22:26

Bludičko, jojo, samoobsluha je nejlepší! :wink:

Ale ještě pro Dášu: teď jsem náhodou zjistila (a už třetí den si to ověřuju), že ono se to mimino (moje i tvojí kamarádky) možná vůbec nebudí na kojení!
Naše se mi probudí, nejdřív fňuká a když nejsem dost rychlá, tak i pláče, ale předevčírem jsem ji zkusila místo kojení jen otočit, převalila se a spala dál 8O a dneska zase, takže ne každé probuzení chce nakojit, to jen tak jedno ze dvou ze třech! :idea:
Ovšem kdybych ji vzala k prsu, tak samozřejmě bude pít, i když asi vůbec nechtěla… 8)
Tak to vypadá, že aspoň u nás to „časté noční kojení“ bylo jen nedorozumění! 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.9.05 22:41

Bebatko, a o tom to dost často je:) Jsme zvyklé, že se mimi budí hlady a chce pít, takže automaticky nabídneme a ono pije, nebo si jen cucne a pak žužlá. Mám ověřeno, že malá pokaždé, když jí prso ukážu, tak chce bez ohledu na to, jestli je nacpaná či napitá nebo ne, když je třeba, tak jí i ve spánku dám něco k puse a řeknu brm a ona se chytne i ve spánku:) Taky mi to chvíli trvalo:) Takže skutečně každé buzení neznamená hlad a vesměs ani žízeň.
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
13.9.05 22:55

Ahoj,
my jsme od cca 3 měsíců kojili po hodině až po dvou 24 hodin denně. V noci spal syn s námi, jinak bych se asi zbláznila z nevyspání. Jenže kromě častého blinkání jsme bojovali i s prdíky. Takže v noci to často vypadalo tak, že se syn vzbudil, napapal a pak „vyšiloval“ a tlačil a brečel. Zkoušeli jsme všechno možné. V 6 měsících se přes den sám odstavil a zůstalo noční běsnění. Rozhodla jsem se to utnout, přestěhovali jsme se s manželem do obýváku a vstávali k synovi po pěti, pak desti minutách a podávali buď UM nebo vodu z láhve, hladili apod. Vydrželi jsme to 11 nocí. Myslela jsem, že umřu. Vydržel vždycky řvát jak o život 90 minut, pak spal zhruba hodinku a začal na novo. Pak jsem to utnula a ono se to postupně samo spravilo. Teď je mu 8 a půl měsíce, dál spí s námi v posteli a celou noc se mrňousí, ale nekojím ho a celkem se i vyspíme. Takže jediné, co můžu poradit je - vydržet… L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
13.9.05 23:08

Gábinko, nojo, ale jak jsem to měla vědět, když naše malá přes den souhlasí s pitím z prsu, jen když má hlad nebo žízeň, a jinak srozumitelně odmítá? :oops: Aspoň že už vím, že v noci to funguje jinak. Lépe pozdě, než nikdy! 8)

Lasičko, a jak jsi to utnula? Jakože už jsi mu nedávala vůbec nic? Jsem jen zvědavá. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.9.05 23:13

Bebatko, já to nemyslela ve špatnym. Jak řikam, u nás to bylo stejný:) Holt prso = super dudlíček a teplíčko maminky:) Já kojim už jen 2× (výjimečně 3×) a to v noci a popravdě? Kdybych jí nedala, prd by se jí stalo, myslim, že nepije, jen pocumlává. To už je o tom, abych to utla já…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí