Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
mám 4,5 měsíčního syna, kterého dosud kojím. Spí s námi v ložnici v postýlce a dáváme ho spát kolem osmé hodiny večer. Do 3 měsíců spal pěkně, sám usínal, budil se maximálně 3× za noc na krmení. Od začátku čtvrtého měsíce se to změnilo. Nejprve vydržel spát 4 hodiny, pak se nakrmil a spal 3 hodiny, pak se chtěl krmit po dvou hodinách až do rána. Interval se stále zkracoval a teď už se budí co hodinu. Vzbudí se s pláčem, má zavřené oči a pláče a neuklidním ho jinak, než když mu dám napít z prsa. On se napije(celkem dost) a zase u toho usne. Tak to jde až do rána. Někdy se také stává, že se budí co půl hodiny. Mám pocit, že jakmile se ve spánku trošku pohne, třeba jen aby si jinak lehl, tak se vzbudí a myslí si, že má hlad. Neumí sám usnout, jen u prsa. Večer usíná sám v postýlce. Zkoušeli jsme mu dát na večer kaši, která je od ukončeného 4 měsíce, aby se zasytil, ale nepomohlo to. Sní velkou porci a stejně se za hodinu vzbudí s křikem. Od 3 měsíce mu dáváme čaj a tak to zkusím i v noci, ale čaj nestačí, chce vyloženě uspat u prsa. V pět ráno si ho bereme k nám do postele a tam vydrží spát do sedmi, ale i tak se vzbudí za hodinu, i když je s námi. Už jsme bezradní. Někdy k němu vstávám i 15× za noc. Přes den spí co dvě hodiny asi 30 minut. Prosím poraďte.
Nevím co napišou holky, ale mě to příjde jako růstový sprut. Nebo ho něco bolí, třeba bříško, nenadýmá ho? Naši Eli nadýmalo a uklidnilo jí, jen prso nic víc.
Asi tě nepoteším, ale je fakt, že mimino, které dokázalo spát a bylo „hodné“, se může totálně změnit skoro ze dne na den a prořvat celou noc. Jednak je to růstem, jednak nově nabytými zkušenostmi a schopnostmi. Některé děti si ten stres „prožijí“ na sklonku dne (řvou před spaním), jiné v noci. Mění se spánkový rytmus i během dne, atd. To prso není jen hlad, to je prostě psychické uklidnění.
Ale neboj. Ono se to zase za čas změní. Nějak. Jak, to asi nedokáže nikdo odhadnout (pro tvou informaci, můj cca tříletý syn, tak k němu taky vstávám cca jednou až dvakrát v noci, jednak sny, jednak čůrání …). Pokud by ale pláč trval, tak určitě minimálně zavolej svému lékaři - můžou to být prdíky nebo nedejbůh něco horšího a je zbytečné malýho trápit nebo dokonce něco zanedbat.
Ahoj,
myslím si, že vyžaduje prso aby se uklidnil, že jsi tam a znovu usnul.
Mě tohle malý dělal kolem 6tého měsíce.
Vstávala jsem každou hodinu.
Ale Matěj se zase jen přicucnul a spal. Moc nepil.
No uvidíš co poví ještě ostatní.
Hanka
Skoro bych to taky přikládala tomu růstovému spurtu, ale dodám také to, že má prvorozená dcera byla to samé s vyjímkou, že ani ty první měsíce nespala nic moc.
Probírala jsem to s naší mudrou a ta mi řekla, že holt každému miminku stačí jiný časový interval na spaní.Já třeba malou uložila a než mi trochu vychladl čaj, který jsem si uvařila, byla vzhůru.
Možná jen, že mimi chce tvou přítomnost a ujišťuje se o ní.
Bude líp, uvidíš
!
Pokud se v noci opravdu pokaždé nakrmí, tak má hlad a s tím nic asi nenaděláš. Pokud jenom pocumlá, tak jak psal někdo, třeba má prdíky, nebo nemůže se mu klubat zoubek? Každopádně pokud by to trvalo dlouho, půjde spíš už o zvyk a tam se musíš rozhodnout, buď radikální stop, max.nabídnout dudáka nebo vodu, nebo se nechat věčně žužlat:) Ale řekla bych, že lepší je maminka, která udělá stop a může se normálně vyspat a tím pádem přes den fungovat normálně a pěkně se starat, než vyžužlaná maminka, která přes den samým vyčerpáním podá akorát do ruky chrastidlo a pak padne za vlast ![]()
Alo jakoby mi mluvila z duše.Mám úplně ten samý problém s Jeníčkem,jsou mu také 4,5 měsíce.Je vzhůru co 30 min a přesně jak píšeš,chce jen prso,dudlík i flašku odmítá(přitom je na ni zvyklí).Budu,stejně jako ty rádda za každou radu,protože jak píše** Zuzouš**, jsem ta vycucaná mamina,která má navíc ještě nějakou vyrózu a je přes den absolutně nepoužitelná.
Budu ráda za každou radu
LenkaPT píše:
Alo jakoby mi mluvila z duše.Mám úplně ten samý problém s Jeníčkem,jsou mu také 4,5 měsíce.Je vzhůru co 30 min a přesně jak píšeš,chce jen prso,dudlík i flašku odmítá(přitom je na ni zvyklí).Budu,stejně jako ty rádda za každou radu,protože jak píše** Zuzouš**, jsem ta vycucaná mamina,která má navíc ještě nějakou vyrózu a je přes den absolutně nepoužitelná.
Budu ráda za každou radu
Já se snažila využít maximálně jakou-koli chvilku ke spánku.Jakmile ratolest zavřela víčka, šla jsem do postele též.
Jestli máš možnost dát někomu blízkému mimi do kočárku, tak toho využij a lehni.Toť má rada.Já na hlídání neměla nikoho a byla jsem K.O.Kamarádce občas vypomohla maminka, že si vzala kočárek na vycházku a ona si schrupla.
Ten stop stav je ošemetný z mnoha důvodů.
Prvně na to musí být nátura(zcela otevřeně přiznávám, že jsem v tomto slaboch
).
Za druhé, jestli bydlíte v paneláku, bude se každému několika minutý křik zajídat.
Za třetí, měla bych trochu obavu ohledně kýly.
A za poslední, křik může být jen potřeba miminka cítit maminku.
Je to jen za mne, má zkušenost. ![]()
Alo, asi moc neporadím, my jsme také měli období, kdy tohle dělal a s rozdílem, že on nespal nikdy víc jak 2 hod. vkuse… A ještě v 8-10měsíci jsem spala 2+2 hod. denně. Taky se budil asi měsíc po hodině,ale nedávala jsem mu napít vždycky. Když řval už asi hodinu, dala jsem mu napít, ale ne dřív, jak po 2,5 hodinách (taky jem nechtěla kvůli prsům, tvrdly mi pak, jak se najednou dělalo víc mléka). Prostě jsem to musela vydržet, on taky jen tak nedumlal, ale pil hodně, ale dovolila jsem mu to, protože ve dne pil hodně málo a vodu žádnou, ani čaje, nic. Tak jsem chtěla, aby se zavodnil. Myslim, že časem i tvůj malej začne ty intervaly prodlužovat. Blbý je, že se to furt mění ty intervaly, měsíc dobrý a další 14 dnů horší, pak zas týden dobrý a 3 týdny blbý, tak aspoň u nás to taky bylo a je furt. Taky náš trpěl na prdíky snad do roka, takže to může být tím. Byly noci, kdy se v jednom kuse vrtěl, převaloval..Taky jsme mu dali kaši na noc, když jsme si mysleli, že má hlad, ale taky to nepomohlo. Nebo se mu zdá něco hnusnýho a chce tvojí přítomnost. Zkus mu to kojení nabídnout jen ob jedno vzbuzení, třeba si postupně zvykne, jako ten náš. Doteď se budí 3× za noc a když jsem před týdnem odstavovala, řval v noci třeba hodinu a půl vkuse, nakonec jsem si musela jít lehnout vedle, viděl ve mě jen prsa (mléko)
.Taky jsme ho asi 2× nechali vyřvat (po 20ti min. vřískotu usnul), ale to mu bylo asi 10měs. a bylo to pro mě hrozný, fakt…Koukali jsme s manželem do stropu a trpěli.
Drž se! Takhle malý a ubrečený nebude věčně ![]()
Pomalu začínám být ráda za UM, veru spí od osmi do šesti, ale nebudu provokovat
Ne, jasně, že bych ráda kojila, kdyby to šlo, na druhou stranu si vůbec nedovedu představit vstávat takhle často ![]()