Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, muzete nektera poradit. Mam doma 2,5 letou holcicku a 7-tydenniho chlapecka a mame problem se spanim. V noci to jakztak jde, ale pres den je to katastrofa. Maly usina jen na rukach a kdyz ho polozim, tak ho vzbudi i cinknuti lzicky o hrnek. Holka je dost hlucna a tak v podstate maly skoro nespi a s prestavkami se prokrici pres cely den a protoze se na neho nevydrzim koukat jak krici, tak ho mam v podstate furt na rukach a je to uz nesnesitelne. Zkouseli sme dat prikrm, nepomohlo, zkousela sem ho uspat pri normalnim provozu, furt hore, v naprostem tichu nekdy spi i dve hodiny, ale nemam ho kam takhle dat, stahujem ho pro pocit bezpeci, nepomaha, nemate nekdo nejakou radu? Nic nestiham a uz su z toho psychicky na dne, nehlede na to, ze uplne zanedbavam tu starsi dceru, poradte diky moc
Jediná rada z vlastní zkušenosti… šátek a nosit - mimi bude spát a Ty můžeš dělat jiné věci.
Ono se to časem zlepší, obě děti si na sebe zvyknou - dcerka se zklidní a syn bude spát líp… U nás už je pohoda, ačkoli začátky probíhaly podobně jako u Vás.
A za jak dlouho se to asi zklidni? At vim, na co se mam pripravit. Ja si koupila uz mimivak a bud tam malyho neumim dat anebo se mu tam nelibi, je v tom takovy divne zkrouceny.
Také myslím, že bude nejlepší šátek nebo baby vak, to by jsi se úplně odrovnala a malý se bude muset naučit spát v rušnějším prostředí - přes den, malé to nevysvětlíš, že má být potichu. ![]()
Ono si bude muset zvyknout i na ten vak. Nejde se někde zeptat, zda ho tam máš správně? Nebo to vyfoť a holky co tu hodně nosí ti určo poradí. Já lítala s malým do mammacentra, aby vždy zkoukli, zda ho mám správně. Vždy však šlo jen o můj subjektivní pocit a malý byla daný dobře. ![]()
To je těžko říct, kdy se to srovná, záleží, jak temperamentní máš děti ![]()
A máš kvalitní babyvak? Podle mne ten šátek je trochu lepší v tom, že můžeš zkusit jiný úvaz, když jeden jednomu z Vás nevyhovuje…
Co kdybys to vyfotila, jak píše Kožíšek?
Ale může být, že si musí opravdu jen zvyknout - taky pomáhá, když s ním nestojíš na místě, je potřeba se pohupovat, být v pohybu… A dudlík, pokud máte. Jak ho v tom jednou udrncáš, bude spát líp a déle, když Tě bude cítit.
Mam znacku emitex, zitra to zkusim vyfotit a poslat, zatim diky
Ahoj, v podstatě řeším stejný problém, jen s tím že mám ještě jedno dítě navíc
.To jsem si myslela, že třetí dítě už bude v pohodě.
Nejdříve jsem se domnívala,že má hlad, ale potřebuje mě, asi zjistil jaká je situace, že pokud si mě nevybojuje, tak bude odložený v postýlce nebo kočárku
.
Takže jsem pořídila šátek, ve vaku se mu nelíbilo a sic se snažím, zatím to vypadá tak, že 3× denně ho mám v něm a usne za chviličku. Je to lepší s tím, že mám ruce volné a doufám, že se to zlepší. Zdar a sílu.
![]()
U nás fungoval šátek nebo zavinování podle Karpa, na to nedám do teď dopustit. Zachránilo mi to hodně nocí, které bych jinak určitě nespala.
Buď elektrickou houpačku, nebo kombinace dudu + šátek/vak. Když ho tam dáš, musíš začít buď skákat na balonu, nebo hodně energicky rychle chodit a u toho ho ještě rychle rytmicky poplácávat po zadečku. Po chvilce by se měl zklidnit a usnout. Postupně si zvykne, že bude stačit párkrát poplácat. Já šátkovala celý dny u mladšího první 3 měsíce. Pak začaly horka a on byl i klidnější, takže jsem pak nosila míň.
Zavinovani podle Karpa delame, v noci funguje krasne, pres den vubec. Dnes spal pres den hodinu a pul a to v 5-ti cyklech (po deseti az dvaceti minutach), uz fakt nedelam nic jineho nez uspavam. Musim zkusit ten babyvak. Davate tam prcky kdyz je chcete uspat, nebo i kdyz jsou nevrle? A kdyz usnou, tak je odlozite, nebo je stale nosite? A nezvykne si na to presprilis a pak ho to budu tezko odnaucovat? A kombinujete to s kocarkem nebo jen babyvak? No i kdyz nevim, jak to v tech horkach zvladnem. Snad ho tam zvladnu dat. Predem diky za rady.
koloska píše:
Davate tam prcky kdyz je chcete uspat, nebo i kdyz jsou nevrle? A kdyz usnou, tak je odlozite, nebo je stale nosite? A nezvykne si na to presprilis a pak ho to budu tezko odnaucovat? A kombinujete to s kocarkem nebo jen babyvak?
Dávala a nosila jsem ze začátku snad 80% dne… resp. času tráveného doma. Venku jsem vozila v kočárku, protože první dítě mám také holčičku, což lehce věci komplikuje (nevím jak Tvoje dcera, ale ta moje se ještě neumí sama vyčurat ve dřepu, aniž by se počurala - musím ji zvednout, což s dítětem v šátku nejde)…
A určitě si na to nezvykne… naopak rychleji se osamostatní. Čím větší pocit jistoty dítě má, tím samostatnější bude.
Ta posledni veta me uklidnila, tak zitra najizdim na babyvak, jen mam furt strach, ze ho tam davam spatne a ze se mu tam nebude libit. Kdyz ho tam mam, tak je v tom chudak takovej zapadlej , vubec nevidi ven a pada mi pres nej okraj vaku, jakoby ten vak byl moc velikej na takove detatko.
Kolosko, záleží přece, kam si tu látku nahrneš, jestli víc k tělu nebo víc nad dítě. Skrč si ho do klubíčka a pak ho tam v klidu polož a přetáhni okraj. Na youtube jsou určo video návody. Můžeš se řídit i návodem na vkládání do kolíbky ze šátku.
Kolosko to je jen tvůj pocit, také jsem měla stále pocit, že je tam takový utopený a za chvíli vždycky chrápal jako starý chlap.
Chvilku tedy vždy řval - než si zvykl na to prostředí, tak jsem pochodila, pohoupala a byl klid. Teď má skoro 8kg a je to už tedy fuška. ![]()