Nočník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
1.3.04 20:31

Já mám s nočníkem přímo tragické zkušenosti. V 18 měs. (dnes jí je 5 let)jsem dceru začínala dávat na nočník. Nenásilně, ale bohužel neujal se. Ve 21 měs. měl manžel delší nemocenskou, neměl co dělat, tak si vytknul za cíl naučit dítě čůrat a kakat jinam než do plenek. Jenomže to vzal za špatný konec. Při jednom dlouhém sezení na hrnci bez úspěchu a následném, v podstatě okamžitém, počůrání se do kalhot bez plenek jí tak chudince „vyčinil“, že dostala „strach z pomočování“ a skoro 14 dní neustále vyžadovala sedět na nočníku. Na nočníku usínala (pokud jsme ji chtěli dát do postýlky, museli jsme počkat, až tam tvrdě usne), jedla, hrála si. Řešila jsem to i s psychologem, jediná rada byla trpělivost a klid. Manželovi jsem to měla hodně dlouho za zlé a teď už tedy vím, že s nočníkem velmi, velmi opatrně. Zdraví Šárka.

• Citovat
  • Upravit
80
2.3.04 12:02

Zase „hodná“ česká babička a heslo ddo roka bez plen ;-) Pokusy s nočníkem bych rozhodně posunula k 18 měsícům, většina dětí to teprv taka tak pochopí a dokáže si v té době uvědomit, že čůralo a kakalo, ale ještě chvilku trvá, než to řekne včas. Každé dítě je jiné. Dceři to trvalo asi měsíc (mezui 20-21) a byla ve dne bez plen (ale bylo léto). Syn teď má první úspěšné pokusy, ale nejraději si počká na plínku (když jdeme ven) a schová se někam do koutečka, pak se přizná, že něco udělal nebo dělá, že tam „vůbec není“ :-) Hezky mu to jde, když může být nahatý (úplně), to si to lépe uvědomí. Uvidíme, až bude teplo, a až plínky ven nedostane. Rok je na nočníček brzy. Přeju hodně úspěchů!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.3.04 00:42

nočník

Ahoj, já s nočníkem nemám konkrétní zkušenosti (teda kromě svých vlastních:o) ale pár teoretických mám. Ve škole se ve vývojové psychologii učí, že dítě prochází různými obdobími. Po orálním je anální - tzn. má slast z kakání a čůrání. Předčasné nucení (i učení) ke kontrole této slasti - třeba i nočník-může způsobit nemalé problémy v dospělosti (myslím že v přijímání rozkoše nebo tak nějak) Nevím to přesně, ještě jsme to nebrali, ale už jsem o tom něco kdysi četla. Každé dítě by proto mělo tímto obdobím projít plynule bez extrémní snahy dítě naučit se ovládat to, co mu působí rozkoš. Proto si myslím, že opravdu není kam spěchat:o) Kdyby to někdo znal přesněji, tak to napíše - tu knihu u sebe bohužel nemám ( a má pamět není z nejlepších:o)
 Míša

• Citovat
  • Upravit
6
13.10.04 23:42

Ahoj,
jsem nováčkem v diskusních příspěvcích, ale přesto se chci podělit o naše zkušenosti s nočníkem. Mám 22 měsíční holčičku, s nočníčkem jsme začaly v 8 měsících jen tak lehce, každé ráno na kakání. To jsme měly nacvičeno a máme i dodnes. Ale čurání nám moc nejde. Někdy se nám to povede, od léta máme nočníček stále při ruce, ale bohužel se nedaří. Když říkám Haničko, musíš mamince říct když budeš čurat, tak slíbí, že ano, ale stejně máme mokré kalhotky. Teď se to už lepší, ráno si řekne čurat, ale během dne v zápalu hraní a radovánek zapomene. Venku nám to taky nejde. Myslím, že se to asi nenaučíme tak rychle, jak někdo v jednom roce bez plínek i v noci. To opravdu není náš případ, ale neztrácím hlavu, snad to jednou příjde i u nás. Domluvy a cvičné „naplácání na zadeček“ opravdu nepomůžou. Zdraví Danule :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
14.10.04 08:44

Danile, neuspěchávej to. Ono to sice udělá velkou radost a ubere práci, když si dítě samo říká na čurání a kakání, ale mám pocit, že se jim tím krátí mládí :wink: . Ale to záleží na každé mamince, jak si to zařídí. Jen mě napadlo k tomu, jak jsi říkala, že se počurává při hře. Děti opravdu zapomínají. Já mám 6,5 letého syna a občas (asi 2× za letošní rok) se zapomenul a taky si pořádně cvrknul do slipů. V tomto věku je to už spíš o tom, že ví, že se mu hrozně chce,ale prostě si něco musí dohrát..... .

• Citovat
  • Upravit
2237
14.10.04 13:33

Ahojky ,naše nejmladší Eliška se začala dávat na nočník v 21.měs. a ZA TÝDEN se hlásila sama. Jedna sousedka (taková chvástalka-její děti jsou nej),vyprávěla jak její syn byl od 7.měs. bez plen a neuměl ani pořádně po čtyřech ,no takové lidi beru s rezervou a taktéž švagrová ,že její malá byla ve 14.měs. bez plíny ,uzemnila jsem ji tím,že Peťka se narodila v dubnu a naše malá v červenci a je rozdíl učit dítko v parném létě a v zimě.Jinak si myslím ,že nejsme na tom nejhůř ,protože chodíme na plavání a některé děti jsou starší a přicházejí s plínou. Nemáme nikde problém ani v obchodech ani venku. Myslím si ,že je lepší počkat na tu správnou dobu a ne srovnávat své dítě s jiným ,ať už je to třeba sourozenec. A jak jsem také četla je i chybou taktéž srovnávat sourozence -dvojčata.Stejně jako je to s nočníkem bychom mohli srovnávat např. mluvení,později čtení atd. Tak hodně zdaru a pevné nervy přeje všem Anna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.10.04 16:19

:-)
u nas zabralo az curani na pneumatiky aut (se synem - jinak jsem ho nedokazala premluvit k curani venku v dobe, kdy nocnik uz zvladal)…
tak vzhuru do toho, ale fakt to nema cenu uspechat!
 Zuza

• Citovat
  • Upravit
1460
14.10.04 18:57

Holky,

Matějíček doporučuje mezi 12 - 15 měsícem, s tím 18 jsem to mylně uvedla já, citovala jsem z hlavy, bohužel ne přesně.

Dávát příliš brzo není moc dobré, většina dětí se pak vrací zase k plínkám. Ale není dobré ani moc otálet. Pokud vás nezaměstnává druhý potomek či něco jiného, vyplatí se to po dosažení jednoho roku zkoušet. Chce to jen hodně trpělivosti a plně se tomu věnovat U nás se toho chopila švagrová - prostě Verunce sundala plínku a navlíkla jí kalhotky… :o)

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
21.10.04 11:02

My teď máme přesně ten problém, že s příchodem dalšího miminka se zase vracíme k plínkám. Vůbec nevím, co se s tím dá dělat, jestli se to samo srovná, nebo se tomu dá nějak pomoct. Máte s tím někdo zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
21.10.04 11:52

Milá halusko!

Je to celkem běžné, starší děti tak většinou reagují na příchod sourozence, zvláště, když jsou věkově blízko sebe.

My jsme začali posazovat až po narození prcka a docela se to vyplatilo. Plínky dáváme jen na dlouhé cestování a na noc (pro jistotu, většinou jsou suché) Teď už chodím spolehlivě na záchůdek (baví jí utírání a splachování…) stejně jako venku na travičku nebo na kanálek… :)

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.10.04 21:42

Ahoj holky,

taky jsem četla, že se dítě má dávat na nočník nejdříve mezi 12.-15. měsícem, protože močový měchýř mladšího dítěte nemá tak velkou kapacitu a mozek to ještě nedovede zpracovat.
 Mirka.

• Citovat
  • Upravit
31.10.04 19:35

Ahoj, mám skoro 17-ti měsíčního syna. Na nočník jsem ho začala dávat asi od roka. Kakáme bez problému,ale čurat se mu do něj moc nechce. myslím, že dříve, než v roce je docela nesmysl děti na nočník nutit. Je pravda, že dnes je trend, že do 3 let mají děti času dost,ostatně mi to řekla i naše dětská lékařka, ale to mi přijde dost přehnané. to by si pak mohl nosit v 15-ti na rande plínu v ba´tohu :lol: .
PetulindaS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
31.10.04 21:21
PetulindaS píše:
to by si pak mohl nosit v 15-ti na rande plínu v ba´tohu :lol: .
PetulindaS

No, to přeháníš zase Ty, PetulindoS, nemám pravdu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.10.04 21:29

To byl vtip.

• Citovat
  • Upravit
1290
1.11.04 12:03

Zdravíme!!!
Jak je to u nás nočníkem??? No nijak! Nemáme ho ani koupený, Emily má 14.měs. a kousek a zatím to neřeším.
Před půl rokem jsem byla na jedné přednášce v mateřském centru právě ohledně nočníků. Moc milá psycholožka tam vysvětlovala jaké má následky předčasné vysazování na nočník. Říkala, že má v péči hodně dětí předškolního věku, které se právě pomočují a velké % z nich tvoří děti, které dlouho a v brzkém věku seděly na nočníku. Taky říkala, že takové děti v budoucnu trpí víc na zácpu, mohou mít problémy v sexuálním životě. Poukazovala na to, že má smysl děti vysazovt na nočník až když je schopno vědomě ovládat svěrače, pokud se mu daří udělat potřebu do nočníku před tímto věkem jedná se o reflex. říkala, že nejvhodnější je s tím začít tak kolem 2 roků.
Mám kamarádku, která svého chlapečka vysazuje od 8.měs. občas má úspěch, ale minule se pokakal do plínky a ona mu vyčinila…bylo mi ho líto neumím si představit, že bych za to kárala Emily, proto ještě určitě počkám, nemám kde spěchat jsem doma, a proto začnu později až když se s Em aspoň trochu „domluvím“.
A ještě jsem četla, že pokud dítě vědomě ovládá svěrače což je ve většině případů kolem 2 let je schopno se do 14 dnů plínek zbavit.
Ale je to samozřejmě každého věc, kdy začne.
I má mamka občas prohodí, že já v jejím věku už byla skoro bez plínek, tak se jen usměju a hodím to za hlavu, do tohohle si nenechám mluvit.
To jsem se rozepsala!!!!
Mějte se hezky a nočníkům zdar.
Zuzka+Emilinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík