Nová práce a neschopenka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Zaměstnal by tě, dal by ti nějaký základ, ty bys šla třeba po 10ti dnech na neschopenku a ta by se ti počítala z toho co on ti přiznal jako základ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, nechci zbytečně zakládat novou diskuzi tak přihodím dotaz sem, snad to nevadí.
Chtěla bych se zeptat lze podepsat smlouvu k nástupu do nové práce k prvnímu, s tím že je zaměstnanec na neschopence, která ale bude ukončena čtvrtého v měsíci? (víkend).
A případně vadí když je nástup do práce datován např. 5 v měsíci? jak je to pak se soc a zdrav. ten měsíc? Platí je zaměstnavatel nebo ještě sociálka?
Nějak se tomu nemůžeme dopátrat, tak bych ráda zda by někdo neměl zkušenost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ASi nejjednodušší je podepsat smlouvu od 5. v měsící, že i nástup bude 5-tého. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dice Ad nástup na neschopence nevím, ale nástup k 5. v měsíci není žádný problém, sociální a zdravotní platí zaměstnavatel podle příjmu a je celkem jedno, zda smlouva trvala celý měsíc nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měsíc v nové práci a neschopenka
Ahoj, chtěla bych znát váš názor… Nyní jsem v 6. měsíci těhotenství, po IVF, bohužel jsem v práci musela kvůli častým návštěvám dr. skončit (4 roky zaměstnaná). Po 5 měsících na ÚP mně známý zaměstnal, s tím, že samozřejmě nepobírám plat, pouze za mne odvádí soc. a zdrav. poj. Koncem ledna to bude měsíc a chtěla bych jít na neschopenku. Je tu někdo s podobnou zkušeností? Vím, že to asi není morální, ale chtěla bych vědět, zda to stačí k tomu, abych pobírala mateřskou a dále RP na 3 roky. Děkuji za vaše názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mildicka no a z čeho Ti budou platit tu MD? to máš jako fiktivní plat, jo? potom je to ok - celkem toho známého obdivuju, že Tě tahle zapsal.. Jinak ano, pokud máš smlouvu, na md máš nárok, podmínky splňuješ. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
@mildicka no a z čeho Ti budou platit tu MD? to máš jako fiktivní plat, jo? potom je to ok - celkem toho známého obdivuju, že Tě tahle zapsal.. Jinak ano, pokud máš smlouvu, na md máš nárok, podmínky splňuješ.
Taky znám jednu takovou. Během těhotenství pracovala, zaměstnavatelka jí navýšila fiktivní plat, aby dosáhla na nejvyšší mateřskou. Problém je, že se teď chce vrátit po RD do práce a zaměstnavatelka je postavena do situace:
a) buď ji přijme zpět za navýšený plat
b) dá jí výpověď s odstupným
Není radno si s takovými věcmi zahrávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ono to je tak, že pokud za poslední rok odvádíš nem. pojištění alespoň 270 dnů, pak nárok máš. Dávka MD (peněžitá pomoc v mateřství) se vypočítává z hrubých mezd sečtených za posledních 12 měsíců před měsícem, ve kterém na MD nastupuješ a dělí se počtem kalendářních dnů za těch 12 měsíců (ovšem bez dnů, které tam nepatří, což jsou dny neschopnosti)…ještě se tam redukuje ten vypočtený denní základ… Hodně laicky řečeno, ale definici, kalkulačky i podmínky najdeš na netu kdekoliv…ale to asi víš, tak si to lehce můžeš kdekoliv spočítat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a co sociálka? nemůže přijít na to, že je to v podstatě podvod??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Helll Může. Vím o podobném případu v okolí. OSSZ napadla vysoký příjem těhotné nově zaměstnané osoby a řešila to kriminálka. Jak to dopadlo ale nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jo, mám taky echo o jednom případu. Byl to nástup v těhotenství za vysoký plat, na pár dnů a pak hned nemocenská.. OSSZ to řešila.. ale jak to dopadlo, nevím, každopádně to chápu, neb to je okaté a okaté věci jsou pro ně podezřelé…takže je asi prověřují.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj prosím o radu. jsem na rodičovské a nyní i těhotná. máme ted docela hluboko do kapsy a tak mě napadla taková kulišárna.
Kamarád by mě zaměstnal a já šla na neschopenku ale z čeho by se mi ta neschopenka vypočítala? z předchozího zaměstnání před prvním těhu nebo jak? díky.