Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souvisí to hodně, jakou řečí mluví, když nezvládne základní komunikaci, neměl asi dítě vyzvedávat. Protože se prostě s učitelkou nedomluví ![]()
Jestli chceš dítěti zavařit, jdi za ředitelkou.
Ať jsi introvert nebo ne, asi chápeš, že kdyby si na tvojí práci někdo stěžoval, bude lepší konfrontace přímo s dotyčným a ne s tvým šéfem. Zvlášť když bys vlastně nic neprovedla.
@Russet vzdyt jsem jeste v komentari pod doplnovala, ze myslim neprimereny kontakt… navic myslim, ze kazdy pochopi, o jaky typ kontaktu se jedna - jestli o ten, kdy dite branim pred urazem, nebo ten, ktery do skolskeho zarizeni nepatri…
Pracovala jsem ve skolce, vim, jake to je, vim, jake deti umi byt. A taky vim, jaky je rozdil mezi tim, jestli dite pevne chytim za ruku, kdyz pada z klouzacky, nebo ho pevne chytim za ruku, abych mu zabranila na klouzacku vylezt. Ja v tom citim rozdil, ackoli se jedna o stejnou vec. Vetsina pedagogu ten rozdil urcite taky citi.
Ja se teda jen opatrne zeptam-vis, ze jsou prazdniny? Cili ucitelka je nejspis nejaky zaskok, z jine skolky, docasna. Je vazne nutne o prazdninach nechavat ditko minutu do zaviracky ve skolce?
A jinak souhlas s holkama-zajdi za ucitelkou-vlastne se divim, ze jsi tam za ni nezasla se seznamit hned, jak nastoupila. Vymenit si par vet, udelat si o ni obrazek, rict ji par vet o synovi. Prijde mi to uplne normalni.
@Bamace píše:
@Russet vzdyt jsem jeste v komentari pod doplnovala, ze myslim neprimereny kontakt… navic myslim, ze kazdy pochopi, o jaky typ kontaktu se jedna - jestli o ten, kdy dite branim pred urazem, nebo ten, ktery do skolskeho zarizeni nepatri…
Pracovala jsem ve skolce, vim, jake to je, vim, jake deti umi byt. A taky vim, jaky je rozdil mezi tim, jestli dite pevne chytim za ruku, kdyz pada z klouzacky, nebo ho pevne chytim za ruku, abych mu zabranila na klouzacku vylezt. Ja v tom citim rozdil, ackoli se jedna o stejnou vec. Vetsina pedagogu ten rozdil urcite taky citi.
Tak ono to nejspíš tak bylo, že tím kontaktem nemyslela nic nepřiměřeného. Takže není důvod to zdůrazňovat. A hlavně malé dítě sotva posoudí, kdy to přiměřené bylo a kdy ne. Předpokládám, že učitelka není sadistka a nevybíjí si na dítěti špatnou náladu.
Me tedy zarazi, ze nikdo ani nepripusti, ze se neco takoveho mohlo stat. Deti si vymysleji, ale znam par pribehu, kde realne pedagog diteti fyzicky ublizoval
jako ne vsechny ucitelky jsou “normalni”. Osobne nevim zda bych sla nejdriv za ucitelkou. To bych si musela vyhodnotit situaci. Umim si predstavit, ze bych v nejake situaci sla rovnou za reditelkou, aby nemela ucitelka cas si “ pripravit blaboly” pro reditelku. Predesilam, ze jsem nikdy nic podobneho resit nemusela a ucitelky mame dobre.
@unuděná jakoze o prazdninach muzes chodit driv z prace? Asi ne ze… pokud zrovna nemas dovcu
@Twirl, dost by mne zajímalo, jak syn tu situaci popisuje resp. co jí předcházelo. Asi těžko někdo uvěří tomu, že k němu nová paní učitelka zničehonic přišla a jen tak ho chytla za krk, aby ho to bolelo… tomu snad nemůže věřit ani matka-obranářka… nechápu, jak si můžeš udělat jasno, že problém je v učitelce a Tvé „emočně vykolejené dítě“ je v tom naprosto nevinně … a odůvodnit si to tím, že „on je klidný, nikdy si nevymýšlel a já to VYCÍTÍM“ ![]()
Souhlasím s tím, co doporučují ostatní - neřešit s ředitelkou, ale přímo s konkrétní učitelkou. Je přece nesmysl hnát problém k nadřízenému, když ještě vůbec netušíš, co se stalo a neznáš názor druhé strany, to by přece v žádné jiné práci normální člověk neudělal - nechápu, proč zrovna ve školkách k tomu mají matky tendence.
@Šarlota4 ale vždyť není pravda, že nikdo nepřipouští, že by se něco takového mohlo stát. Ale promiň, už jen synovo,, na všechny je hodná, jen na mě zlá " ukazuje to, že s ní má zřejmě nějaký problém a jakýkoliv výchovný krok si může vyložit jako násilí. Třeba jen právě proto, že je klidný, tak má problém přijmout někoho nového. Navíc ten malý neřekl, z jakého důvodu ho chytla, co tomu předcházelo. Mohlo se jednat o naprostou prkotinu, mohl být v rozběhu a ona ho prostě jen zachytila, aby nesmetl jiné dítě ![]()
Zakladatelko, promluv si nejdřív s dotyčnou učitelkou. Běžet hned za ředitelkou, když vůbec nevíš co se stalo, to budeš potom zařazena do kategorie problémová fúrie. Dávat na svědectví pouze svého čtyřletého syna je dost málo, děti mají sklony k přehánění a k fabulaci.
@BohunkaP to je uplne jasne. Protoze skolkove deti jsou ve veku, kdy se neumi dostatecne“ branit” a popsat situaci. Dospela ucitelka si muze v pripade sveho selhani navymyslet co chce a nikdo ji nic neprokaze.
@Svistice jojo, děti si toho navymysli dost. Můj syn zase přišel s tím, že mu učitelka říká, že je hov.no. A bylo to tak, že si četli Boba a Bobka, potom si rozdělili role a tu pohádku hráli. No a na syna vyšlo, že bude Bobek.
Jako neříkám, že se nic zlého nikdy nemůže stát, ale přijde mi rozumnější jít za učitelkou a zeptat se, jestli se něco nestalo, že syn celou cestu domů brečel a byl rozruseny. Opravdu bys bez jakéhokoliv ověření informace letěla za ředitelkou a na základě výpovědi 4leteho dítěte si stěžovala na učitelku, kterou jsi nikdy v životě neviděla?
U nás ve školce platí pravidlo „neřešte, co doma říkají děti o nás (ucitelkach), a my nebudeme řešit, co říkají ve školce o vas (rodicich)“. Podle me naprosto dokonale výstižné. Samozrejme je potreba problemove situace řešit, ale ne unahlene a jednostranně.
@Šarlota4 píše:
@BohunkaP to je uplne jasne. Protoze skolkove deti jsou ve veku, kdy se neumi dostatecne“ branit” a popsat situaci. Dospela ucitelka si muze v pripade sveho selhani navymyslet co chce a nikdo ji nic neprokaze.
Přesto je snad mezi slušnými lidmi zvykem řešit problém nejprve tam, kde vznikl a s kým vznikl. Ve školce má dítě na starosti učitelka a ONA je pro rodiče výchovným partnerem, nikoli její nadřízený. Je to stejně potrhlé, jako by dítě přišlo do školy s rozseklým rtem a učitelka by se (místo dotazu na maminku, co se dítěti stalo) šla zeptat na sociálku, jestli není dítě týrané.
Běžet za ředitelkou ve chvíli, kdy vůbec netuším, co se stalo a jenom se mi prostě nechce mluvit s učitelkou, protože ji neznám, to je hodně trapné.„Paní ředitelku znám, je to rozumná paní, tak si s ní o tom půjdu pokecat“, to se v podstatě rovná žalování, takhle snad dospělí lidé problémy neřeší.
Příspěvek upraven 18.07.20 v 09:34
No nevím, pokud nás možnost asi bych nechala dítě o prázdninách doma. Pak bych si l paní učitelku šla prohlédnout. Znám podobný případ, byť děti byly už předškoláci a paní učitelka měla předků. No a jeden tácek, který se koukal na upirske historky o ní svému kamarádovi řekl, že je to upírka, která je uskrti a výdaje z nich krev. Tento jeho kamarád s ní jednou zůstal sám na třídě a když si ho vyzvedli rodiče, tak také plakal, že do školky nechce, že se paní učitelky boji, že ho chce uskrti, trvalo dlouhou dobu, než se situace vyjasnila.
@BohunkaP to nevyvracim a souhlasim. Odpovidala jsem na to, ze nevis kde se to v tech matkach bere. No me to prijde logicke. Jejich mlade mohlo byt ohrozeno a automaticky se jim v hlave vyroji pocit, ze nebudou resit neco s agresorem sveho ditete.
Jen odpovidam na to, proc ty matky jdou vys. No protoze nemaji pocit, ze u ucitelky se jim dostane pravdiveho vysvetleni. A muze to byt absurdni sebevic.
@Šarlota4 píše:
@unuděná jakoze o prazdninach muzes chodit driv z prace? Asi ne ze… pokud zrovna nemas dovcu
No spis to byla narazka na to, ze spousta rodicu bere prazdninovou skolku jako samozrejmost a nijak zvlast se nesnazi to dite alespon brat vcas, i kdyz by treba mohli. Coz netvrdim, ze je pripad teto rodiny, jen ja osobne bych udelala (a delam) vse pro to, aby me deti do skolky o prazdninach chodit nemusely.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.