Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy píše:
@Jana206 taky jsem jako studentka chodila na praxi. Vim, v cem je rozdil. Taky to poznas.
Bez to resit s ucitelkou a zeptej se co se stalo. V zadnem pripade neutikej hned zalovat reditelce, co ona muze vedet co se v ten den stalo? Nic. A tim by sis ucitelku hned rozhadala proti sobe, ze jdes prvni zalovat a neresis to primo s ni. Vis kolik jsem zazila ve skolce situaci, kdy si rodiče prisli stezovat, ze jejich dite skoro vykrvacelo atd.. a jaktoze jsem je neinformovala? Toto a jine hruzy vypravi doma rodicum, aby je politovali. Tak jsem v klidu rodicum vzdy vysvetlila jak se událost skutečně stala a rodice neverili vlastním usim, jak je mozne ze si dite celou situaci tak naramne hororove vykreslilo.
Skrabanec na noze bez krve a dite doma vypráví jak mu tekla krev a jak to bylo strasne a muselo mit obvazanou nohu atd atd… Tech pribehu je tolik
![]()
Naše holka měla taky ve třídě jednu strašnou třetí učitelku na výpomoc, ve 3,5 letech ještě neuměla plnohodnotně sdělit, co se jí děje, jen měla všechny možné psychosomatické obtíže a noční děsy.
Potíže zázračně zmizely společně s tím, jak zmizela ona učitelka.
A některé chuťovky mi holka řekla až o rok později, když si vzpomněla a uměla se lépe vyjadřovat.
Např. mi nikdo za celý školní rok neřekl, že má mít vlastní hřebínek, ale na malé tříleté vystrašené děcko učitelka ječela „kdy už si přineseš ten hřebínek?!!!“. Každou chvíli brečela, že byla na hanbě, ani nevěděla, proč - to mi taky nikdy žádná učitelka neřekla, že by s ní byl problém, na hanbu se tam posílalo běžně i za poskakování na místě.
Myslím, že je strašně obludné dětem nevěřit - normální citlivá chápající učitelka umí řešit i to, když si dítě něco trochu poupraví, ale jakmile dojde na otřepaný vtípek „nevěřte dětem, co říkají o nás, my jim taky nevěříme, co říkají o vás“, tak je třeba mít se na pozoru.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.