Nová učitelka v MŠ, problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44197
18.7.20 16:58

@Svistice Podle mě máte nějakou výjimku, pokud bydlíš v menším městě a máte skolku jedinou, s malým počtem dětí :nevim: Co jsem poznala, těch výjimek je celá řada, že by mohli na tom postavit další zákony :mrgreen:
U nás jsem takto neviděla ani dětskou skupinu, byla jsem se podívat skoro ve všech ve městě, protože jsem vybírala pro tříletou dceru, kam bude jednou až dvakrát týdně chodit. A každá měla přístup ze třídy a i ze šatny :nevim:

Já jsem si v první moment fakt představila, že jdeš na zachody do třídy.

Prosím Tě, a nemůže se stát, že tímto stylem uteče ze školky dítě, které jde samo ze třídy na záchod v době, kdy si děti vyzvedavaji rodice? U nás si to pamatuji dvakrát v průběhu 10 let. Jednou školka v příměstské části, mlada nová učitelka, poslala hned první týden v září na záchod nové dítě samotné a ono šlo ven, došlo domů za dědou. Tam nevím, jak jsou zachody reseny. A potom dítě od nás ze školky, ze třídy, kde jsem měla i já dítě. Pár let zpět, bylo u vchodu odchyceno.To nešlo na záchod, proklouzlo, když učitelka řešila něco s matkou jiného nového dítěte. Twky začátek září, chtělo domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.7.20 17:19

@Jana206 Čistě teoreticky ano, prakticky těžko. S nováčkama učitelka chodí (nebo pošle třeba starší zkušenější/spolehlivější dítě jako doprovod, popřípadě zaangažuje tu uklízečku nebo kuchařku) a na záchod můžou samy až po určité době, kdy je mají učitelky omrknuté a asi usoudí, že to zvládnou bez záseků.
Dveře ven jsou dvojité (ty vnejší i málokterý předškolák sám utáhne, jak jsou těžké) + vrata do zahrady přes kterou se jde do školky. Obojí rodiče povětšinou zavírají a cizí dítě bez doprovodu ven nepustí (protože jsou normální a klidně utřou zadek i cizímu dítěti :mrgreen: ).
Ale je to malá školka, 54 dětí.

Nicméně moje příbuzná jako dítě zdrhla z klasické sídlištní školky, kde jistě všechny stavební náležitosti k dispozici měli. Nikdo si toho nevšiml. Zjistili to až v okamžiku, kdy ji nějaká paní našla samotnou bloumat na nedalekém hřišti a bylo jí to podezřelé a tak jí přivedla do nejbližší školky, jestli jim náhodou nechybí dítě. Ale to už je 20 let zpátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 17:36

@Svistice Ty dva případy, co jsem psala já, jsou relativně mladé, horizont těch 10 let. Ale vždy se to zatutlalo tak, aby se to nedostalo do médií, ani místních. Pouze si o tom psali matky a lidi na místních FB skupinách a všeobecně se to vědělo. V té příměstské části, která má charakter vesnice, z toho rodiče nedělali problém. Učitelka se omluvila. Dítě totiž bydlelo za rohem a šlo rovnou domů. Ale tou vesnicí vede frekventovana dopravní tepna, až člověka mrazí, co všechno by se mohlo stát, kdyby se dítě vydalo jinam.
U toho druhého případu si maminka nakonec musela kluka vzít domů a dát ho do školky až za rok. K vůli němu začali zamykat třídu, on se vztekal, kopal do dveří, začal si rvát vlasy. Nezvladal to, měl tenkrát čerstvé tři roky. Teď je to ale šikovný školák, může být tak patak.

Nicméně toto není Urban legend, občas se útěk dítěte ze školky stane. Vím i o případech, že se dítě třeba ztratilo na výletě v zoo, taky cca 10 až 15 let zpět, než školky zavedly v praxi dávat dětem stejná trika a kšiltovky na výlety. Jako asistentka chápu, že lidský faktor selhat může a dovedu to selhání nějakým způsobem pochopit. Ale jsem ráda, že ve většině školek a škol aspoň u nás se dnes už pracuje v tandemu. Nikdo není ve třídě s dětmi sám. Jako matka jsem z toho měla dřív osypky a do normální státní školky dávám děti až starší, zkušenější, samostatnejsi(není to ale jediný důvod) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
18.7.20 19:06
@Jana206 píše:
Neprekrucuj, nebavíme se o situaci, kdy se dítěti něco stane a každý je povinný poskytnout ze zákona první pomoc. Nebavíme se ani o situaci zabránění urazu. I když s takovými dětmi se na herní prvky nechodí, z důvody zvýšené vzteklosti a snizeneho pudu sebezáchovy.

Psala jsem jen a pouze o situaci, kdy je nutné, vhodné a možné použít fyzický kontakt k usmerneni, zklidnění dítěte.

Na diskuzi s rypnami Tvého typu nemám čas ani chuť.

Ne, psala jsi, ze jakykoliv dotek na krk, hrudnik a oblicej je nepripustny, za jakekoliv situace.

Edit: At nekecam: psala „jakkoliv mineny dotek“. Podle me jakkoliv mineny ted znamena jakkoliv mineny, ale pokud jakkoliv mineny ma znamenat „jakkoliv, ale jenom pokud ma zadrzet/zabranit nebo trestat“, pak se to bohuzel miji s mym vnimanim slova.

Příspěvek upraven 18.07.20 v 19:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
18.7.20 19:07
@sakota píše:
Ne, psala jsi, ze jakykoliv dotek na krk, hrudnik a oblicej je nepripustny, za jakekoliv situace.

to proto, ze jsou situace, kdy jsou predpisy naprd, jana na to prijde, az se dostane naplno do praxe 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
18.7.20 19:11
@matkabagristy píše:
to proto, ze jsou situace, kdy jsou predpisy naprd, jana na to prijde, az se dostane naplno do praxe 8)

Ja jsem v ty praxi byla a nastetsi teda rodicum nevadilo, ze na deti sahame. Dost deti jsme musely vetsinu dne chovat a mumat, protoze jim bylo proste smutno. Pomahat s utrenim na zachode, dopomahat s oblekanim i fyzicky zabranovat rvackam. Mela jsem kliku na rozumne rodice ocividne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
18.7.20 19:15

Ja byla v roli ucitelky na koberecku u vedeni, kde rodicka uvadela obvineni, co jsem dle jejiho ditka vsechno delala. Nastesti to bylo tak absurdni, ze to ani sef nebral vazne. Ale tytyty jsem pred matkou dostala. Jsem byla vsemi deseti pro kamery ve skolach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 19:31
@sakota píše:

Edit: At nekecam: psala „jakkoliv mineny dotek“. Podle me jakkoliv mineny ted znamena jakkoliv mineny, ale pokud jakkoliv mineny ma znamenat „jakkoliv, ale jenom pokud ma zadrzet/zabranit nebo trestat“, pak se to bohuzel miji s mym vnimanim slova.

Příspěvek upraven 18.07.20 v 19:22

Ne, myslela jsem všechny své příspěvky ze začátku pouze k usmerneni a zklidnění dítěte fyzickým dotykem, jak to psala zakladatelka Psala jsem konkrétní odpověď na otázku Truelly, jestli můžu vypsat ty doporučené postupy ve specce třeba ke zklidnění autisty, nemůžu. Ale pokud je to nezvladatelne, volají se rodiče. Běžnější je to tedy až ve škole a na učilišti, kdy by dítě mohlo zachvatem ublížit sobě nebo někomu jinému. Na to Ty jsi zareagovala svým příspěvkem o natrzenem obočí :nevim: Jinak sem tam řešíme i epilepticke zachvaty, špatné fungování inzulinove pumpy u diabetika, atd. Nikdy bych to nemyslela všeobecně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
18.7.20 19:37
@Jana206 píše:
Ne, myslela jsem všechny své příspěvky ze začátku pouze k usmerneni a zklidnění dítěte fyzickým dotykem, jak to psala zakladatelka Psala jsem konkrétní odpověď na otázku Truelly, jestli můžu vypsat ty doporučené postupy ve specce třeba ke zklidnění autisty, nemůžu. Ale pokud je to nezvladatelne, volají se rodiče. Běžnější je to tedy až ve škole a na učilišti, kdy by dítě mohlo zachvatem ublížit sobě nebo někomu jinému. Na to Ty jsi zareagovala svým příspěvkem o natrzenem obočí :nevim: Jinak sem tam řešíme i epilepticke zachvaty, špatné fungování inzulinove pumpy u diabetika, atd. Nikdy bych to nemyslela všeobecně.

V tom pripade spojeni „jakkoliv mineny dotek“ je fakt blby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
18.7.20 19:49

@sakota, myslím, že v tuto chvíli už se tady evidentně potkávají (nebo tedy spíše, NEpotkávají) teorie + praxe u dětí se speciálními potřebami a realita v běžných mateřských školkách :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 19:58

Edit z důvodu osobního příspěvku

Příspěvek upraven 18.07.20 v 20:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
18.7.20 19:59

Zajimava diskuse, jsem rada, ze ctu tak prime a lidske reakce!! :srdce:

Ze zkusenosti muzu rict, ze deti, ktere rikaji: “Pani ucitelka me jako jedineho nema rada.”, jsou ti nejvetsi voserpruti a paznehti. Jeste jsem to nezazila rict bezproblemove a hodne dite.

Zkus si promluvit s pani ucitelkou, hezky v klidu a bez obvinovani. Nechej ji, at Ti popise tu situaci. Mozna budes sama prekvapena, jak to ve skutecnosti bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 20:06
@BohunkaP píše:
@sakota, myslím, že v tuto chvíli už se tady evidentně potkávají (nebo tedy spíše, NEpotkávají) teorie + praxe u dětí se speciálními potřebami a realita v běžných mateřských školkách :lol:

Já jsem to ze začátku jen zmínila pro přiblížení. Ze i na těch speckach jsou postupy, jaké hmaty je možné použít ke zklidnění dítěte, které má právě amok. Myslela jsem třeba záchvat u autisty, ne záchvat epilepsie. Nemůžu ho třeba drapnout za krk a polit studenou vodou. Jsou děti, které věčně někde utíkají. Taky ho nemohu chytnout, jak mě napadne. Nebo to zklidnění dítěte s ADHD na lécích na specped. předmětu v běžné škole. Taky ho nemohu dloubat mezi krk a bradu, i kdyby byl zvyklý z domova :nevim:

Proto mi prijde nepřípustné, aby v běžné školce používala učitelka metodu, jak popisuje zakladatelka :nevim: Teď pomijim fakt, jestli se ten incident skutečně stal.

Ve speciální MS jsou i třídy logopedicke nebo pro děti se zrakovymi vadami. Ty děti mají normální intelekt a práce s nimi je podobná jako práce v běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
18.7.20 20:11

@Jana206 taky jsem jako studentka chodila na praxi. Vim, v cem je rozdil. Taky to poznas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 20:12
@sakota píše:
V tom pripade spojeni „jakkoliv mineny dotek“ je fakt blby.

Tak to se omlouvám za napadení z rypani. Vim, že se také někdy vyjadruji nepresne.

Ta specka má hodně tříd a taky jsou přesně vymezené prostory, kam mohou rodiče a kam ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin