Nová učitelka v MŠ, problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
18.7.20 15:29

@sakota @Svistice se obavam, ze tady se miji teorie s praxi. Ve skolskych zarizenich pracuji lide, kteri reaguji jako lide. Ucitelka s materskym pristupem, ktera obcas porusi chladna pravidla, je pro dite pozehnamim. Bohuzel diky pristupu rodicu si muze zadelat na problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 15:29
@sakota píše:
Takze az si to dite roztrhne oboci, ucitelka ho necha jrvacet, dokud si pro nej neprijede rodic. Nezkontroluje odreninu na krku nebi na brade. A kde delas? K vam dite dat nechci.

Neprekrucuj, nebavíme se o situaci, kdy se dítěti něco stane a každý je povinný poskytnout ze zákona první pomoc. Nebavíme se ani o situaci zabránění urazu. I když s takovými dětmi se na herní prvky nechodí, z důvody zvýšené vzteklosti a snizeneho pudu sebezáchovy.

Psala jsem jen a pouze o situaci, kdy je nutné, vhodné a možné použít fyzický kontakt k usmerneni, zklidnění dítěte.

Na diskuzi s rypnami Tvého typu nemám čas ani chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.7.20 15:34
@Jana206 píše:
@Svistice U nás už jsou AP a chůvy běžnou záležitostí, ale před 10 lety, kdy začal chodit do školky nejstarší syn, ještě nebyly a s uklízením nehod a hygienou, dopomoci při oblékání často pomáhaly skolnice. Kuchařky ne, kuchyně je úplně někde jinde. Teď už díky existenci těchto pracovníků mají skolnice taky chvíli čas na oddych a udělat si malou přestávku na kafe.Přístupy na záchody ve školce musí být i ze šatny, ale u nás je ten vchod zamceny, pouze když jdou děti ven nebo z venku, se odemyka. Rodiče do třídy ani na záchody v MS nesmí a situace, kterou popisuješ, by mohla přinést velký průšvih :mrgreen: Samozřejmě mám normální zdravý rozum a dovedu si to představit někde v menší rodinné MS, na vesnici nebo malomeste :lol: Ale v pořádku to není.

Jo, budu informovat skolku, at ji raci prestavet. Neb vchod na jedine zachody je na spojovaci chodbe mezi satnami obou trid umistenych v teto budove. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 15:37
@matkabagristy píše:
@sakota @Svistice se obavam, ze tady se miji teorie s praxi. Ve skolskych zarizenich pracuji lide, kteri reaguji jako lide. Ucitelka s materskym pristupem, ktera obcas porusi chladna pravidla, je pro dite pozehnamim. Bohuzel diky pristupu rodicu si muze zadelat na problem.

Porušením pravidel je i obejmuti dítěte, pohlazení po hlavě atd. Někteří rodiče to nechtějí. Protože když se méně kontaktní děti vymazli s učitelkou nebo asistentkou ve školce, na maminku už jim nemusí zbyt kapacita. U těch speciálních dětí si to dovedu představit. Samozřejmě, že toto pravidlo se porušuje často, ale nebije to tak do očí jako usmerneni nebo zabránění něčemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22040
18.7.20 15:38
@Svistice píše:
@Jana206 Asistent pedagoga u nas ve skolce zatim neexistuje. Jen ucitelky, uklizecka a kucharka. Nikdo si zaplatpanbuh zatim nestezoval, ze ditko v pripade potreby utre ucitelja ci kucharka. Ja jednou na skolkovych zachodech utirala nejakou holcicku, co me o to poprosila, kdyz jsem v satne cekala na svoje dite.

Protože se pohybuješ v realitě a mezi normálními lidmi, kteří vědí, že teorie je jedna věc a praxe jiná. A že je úplně nepodstatné, jestli učitelka porušila pátou odrážku čtvrtého odstavce předpisu WC007 a dotkla se těla dítěte o několik centimetrů vedle a rozhodně se kvůli tomu nemusí běžet do ředitelny a zapisovat… protože normální dospělí lidé, jejichž společným zájmem je zdraví, výchova a vzdělání malého dítěte, spolu prostě tímto způsobem nekomunikují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 15:38
@Svistice píše:
Jo, budu informovat skolku, at ji raci prestavet. Neb vchod na jedine zachody je na spojovaci chodbe mezi satnami obou trid umistenych v teto budove. :lol:

Nemůžou, tím by porušili predpisy :lol: Když jsem dělala zkoušku na chuvu, tak to tam bylo kdesi napsáno ve vyhlaskach, že záchody musí být přístupné i ze šatny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
18.7.20 15:48

Lituju dnešní učitelky, ať už v MŠ nebo v ZŠ. Přeangažovanost některých dnešních rodičů mi nahání hrůzu. Přijde mi, že dnešní děti mají více práv než povinností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.7.20 15:49
@matkabagristy píše:

Naše se v době předkovidové klidně s dětmi na rozloučenou oblímaly. V září měli plačící nováčky na klíně. Až mě to dojalo, jak se budoucí prvňáčci loučili s učitelkami. Myslím, že mi taky příští rok v červnu ukápne slza. Za ty 3 roky chtě nechtě člověk s těmi ženami musí najít společnou řeč, nechává jim vlastní dítě, musí jim důvěřovat. Běžně jim posíláme fotku z dovolené, pozdrav v nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65189
18.7.20 15:50
@Jana206 píše:
Nemůžou, tím by porušili predpisy :lol: Když jsem dělala zkoušku na chuvu, tak to tam bylo kdesi napsáno ve vyhlaskach, že záchody musí být přístupné i ze šatny :mrgreen:

Jenomže všechny školky mají milion kontrol ročně. A pokud ty školky můžou fungovat i se záchodama s jiným přístupem, tak to s tou vyhláškou asi nebude tak žhavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.7.20 15:51
@Jana206 píše:
Porušením pravidel je i obejmuti dítěte, pohlazení po hlavě atd. Někteří rodiče to nechtějí. Protože když se méně kontaktní děti vymazli s učitelkou nebo asistentkou ve školce, na maminku už jim nemusí zbyt kapacita. U těch speciálních dětí si to dovedu představit. Samozřejmě, že toto pravidlo se porušuje často, ale nebije to tak do očí jako usmerneni nebo zabránění něčemu.

Tak to jsou naše učitelky hodně neprofesionální. Naštěstí mi to nevadí a jsem ráda, že má syn rád učitelku tak, že ji obejme. A určitě se tím nesníží kapacita objímání mě. To je ale pěkná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.7.20 16:15
@vokishka píše:
Jenomže všechny školky mají milion kontrol ročně. A pokud ty školky můžou fungovat i se záchodama s jiným přístupem, tak to s tou vyhláškou asi nebude tak žhavé.

Který školky? Já jsem psala, že přístupy k WC ze šaten máme, jen jsou zamčené, aby tudy neuteklo jiné dítě v době, kdy si tam rodiče vyzvedavaji ostatní děti. Kdyz jsou v šatně děti s dozorem a jdou ven nebo se vracejí, přístup se odemce. A aby se tam nedostali tím vchodem rodiče, protože ti vyjma určitých situací do tříd školek nesmí. Jsou na to nějaké výjimky, ale osobně žádnou skolku, která nemá na WC přístup ze šatny, neznám. Jen u nás ve městě je jich 8. Všechny mají.

Stavebně technické úpravy prostor, kde může být školka nebo dětská skupina, jsou dány zákony a vyhlaskami a když nesplnis, skolku nepovolí otevřít. Trochu se to liší podle počtu dětí, věkové složení dětí ve třídě nebo třeba v té specce, kde jsou někdy děti na plenkách. Ale je to kapitola sama o sobě.

Pokud tu někdo psal o záchodech s jiným přístupem, tak mi to uniklo. Ale já jsem to nebyla a @Svistice taky ne. Tím vchodem se za ní dostala ven do šatny holčička, která ji poprosila o utreni zadku. Těžko běžela s posr. zadkem ze záchodu pres třídu a chodbu do šatny. A z toho by v konečném důsledku, kdyby si někdo stěžoval, mohl být velký malér. To mi nikdo nevyvrati. Porušení hned několika předpisů najednou. Ze strany učitelek i jí, jako rodiče.

Já napíšu na rovinu, že bych to (asi) neudělala. Zavolala bych odpovídajícího pracovníka ve školce(učitelku ze třídy, at si to vyřeší). Jako rodič bych nešla utírat do školky zadek cizímu dítěti. Nestalo by mi to za případné důsledky. Ale žiju ve městě s 50 000 obyvateli a nechtěla bych z toho mít ani důsledky z hlediska uplatnění v budoucnosti, že jsem vlezla do prostor, kde nemám co dělat :nevim:

Ani jako rodič bych nebyla dvakrát odvarena z toho, že mému dítěti by mohl ve školce utrit zadek kdokoliv :mrgreen:

Nic proti Svistici, v první chvíli mě to spíš pobavilo, ale jinak zajímavý námět na diskuzi a pokud k této situaci dojde, správně to není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.7.20 16:25

@Jana206 Ale ta holčička se dostala do chodby jediným vchodem, který ty hajzlíky mají. ;) Prostě na záchodky se tam dostaneš jen z chodby, která je všem osobám vpuštěným do budovy přístupná, protože spojuje vchod do budovy se šatnami jednotlivých tříd a kuchyní.
Vchod na záchody přímo z tříd neexistuje.
Rodiče tam na ty záchody chodí běžně utřít svoje dítě, případně dohlíží, zda spláchlo a umylo si ruce, když jdou na záchod před odchodem ze školky.
Možná porušujeme nějaké vyhlášky, ale za ty roky je to evidentně všem putna a ani inspekce k řešení záchodů neměla ve zprávě ani fň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.20 16:36

Pohled z druhe strany-jsem ucitelka v MS-pokud se stane nejaka situace, ktera je neprijemna, vzdy o tom pri predavanim s rodici mluvim. Kdyz predavam placici nebo smutne dite, vztekle dite, vzdy s rodici proberu, co predchazelo a proc je takove ci makove. Tvoje dite prebiral ten den otec, mel by trdy on za ucitelkou jit a ptat se co se delo. Ono, kdyz ucitelka predava nestastne dite a nic k tomu nerekne, vyvolava to prinejmensim podezreni, ze se stalo neco, co se stat nemelo, ze je nejake pochybeni na jeji strane, o kterem radeji pomlci. Ale je nova, nevim jak stara, mozna je jen nezkusena a teprve se uuci. Takze bych to s ni urco probrala. A ted zase z pohledu ucitelky-male deti opravdu spoustu veci vidi jinak, to byste koukali, co umi rict o svych rodicich, a kdyz to my proverujeme, zjistime ze realita je uplne jinde a jeste e rodic dotcen. Ale proverit je zaklad. Takze je to oboustany. A nebudte hned hrrr a na ucitelju hnusny, dokud se situace neproveri. Ono pak staci par rodicu, a mlade ucitelce, ktera je jinak dobra se hend tato prace zhnusi. Opravdu rodice dnes resi kazdy prd, vecne chteji pro dite vyjimky, aby se dite melo jako v bavlnce a ucitelka se ma postavit na hlavu. Pritom je taky jenom clovek. Nerikam ze zakladatelka je ten typ rodice, ale obecne se toto porad vic rozmaha, a nekteri mladi ucitele pak jdou radeji za kasu, nez aby odpoledne travili rozhovory s vecne orodujicimi rodici. Pritom si s detmi ta ucitelka poradit umi a je treba dobrou pedagozkou.

• Citovat
  • Upravit
44197
18.7.20 16:39

@Svistice Tak u nás neexistuje, aby se rodič dostal do třídy ani na zachody utirat svoje dítě :mrgreen: Ani v predkoronavirove době, prostě přístup rodičů je zakázán do těchto prostor. Mohou být jen na chodbě, v šatně nebo v kanceláři, pokud mají nějaké jednání s učitelkou nebo ředitelkou. Na chodbě jsou lavičky a křesla pro čekající rodiče, než dítě doobedva nebo dosvaci. A zachody mají vchody i ze třídy, i ze šatny. Pokud už si dítě vyzvedl rodič, tak dítě zpět na záchod do školky nesmí. Jde na jiný záchod, který je přístupný ze zahrady a z chodby, je otevřený a tam může případně i sourozenec dítěte, který nepatří do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.7.20 16:49

@Jana206 Proto píšu, že by nám asi měli přestavět školku. Prostě stavebně je to řešené tak, že do šatny se k dítěti dostanu pouze okolo vchodu na jediné záchody v budově. Když chce dítě ze třídy na záchod, projde šatnou na chodbu, ze které jde na záchod.
Takže není problém, aby si moje dítě cestou ze školky odskočilo a já si ho ohlídala, jestli tam neodtáčí kilometr toaleťáku a pří té příležitosti spláchla po spolužákovi bobek, připomněla mu umýt si ruce či mu pomohla se utřít nebo natáhnout gatě, když o to bude stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin