Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak, ja se klidne priznam k tomu, ze by mi to vadilo taky. ne setreni jako takove, to je spis positivni a je super, ze v tom veku ma neco nasetreno. ale spis rozdilnost pristupu.
kdy jindy by mel chlap zenskou hyckat, kdyz ne na zacatku vztahu - pokud by me po mesici chozeni chlap nechal platit vstupne, protoze on platil benzin, to by me asi prekvapilo. a nemyslim to vycurane, klidne bych se mu revansovala treba pozvanim domu na vybornou veceri, ale aby to bylo na me, ne ze mi rekne „ted plat ty“ ![]()
@SussieS jasně, že to nevím, ale přijde mi to zvláštní. Je fakt, že třeba zdruhé strany by to taky vyznělo jinak.
Já jen mám zkušenosti s hodně spořivým chlapem, asi až chorobně, tak je mi to tak nějak protivný - chlap, co by si nechali koleno…
Na spoluúčasti na placení výletů apod nevidím nic špatného.
Na večeři by ale pozvat mohl ![]()
@Regina Hero píše:
A nezdá se mi to z toho, že si nekoupí lepší auto nebo lepší nábytek a podobně, ale spíš z toho, jak tě pozve na výlet nebo večer posedět a nezaplatí za tebe útratu… prostě jste velmi rozdílní… to je fakt a to se nedá moc změnit…
po te, co jsem videla kolem par vztahu s takovymi setrilky, tak by mi ta kontrolka blikala taky - a presne jak pises - jde spis o ty drobnosti
videla jsem kamaradku na dovolene s jejim pritelem, jak si po roce vztahu rozpocitavali ucet z obchodu a vraceli si vzajemne drobne, protoze jeden si koupil drazsi jogurt nez ten druhy… nekomu to asi vyhovuje, ale ja bych to proste nedala.
Nepříjde mi, že šetří nějak přehnaně. Je mladý a kdy jindy šetřit než ted, když nemá žádné závazky a bydlí u rodičů, takže má minimální výdaje. Auto bych vůbec neřešila. Ale stejně jako Tobě by mě vadilo kdyby za mě neplatil. Jsem taky zvyklá, že za sebe neplatím. U nás je to celkem automatické, že přítel platí večeře, kino, výlety. No otázkou je jestli se jeho chování v tomto ohledu nebude stupnovat. To by pak život s takovým šetřílkem nebyl moc příjemný. Ptala ses ho na co šetří?
Milá anonymní, mně se zase vůbec nelíbí tvůj přístup k penězům. Když vyžaduješ chlapa, který tě bude dotovat (mmch proč vlastně - jenom proto, že jsi ženská?), tak to bude asi chtít spíš někoho, kdo vydělává jiné peníze než patnáctku čistého.
Kluk je zodpovědný a skromný, což se mu může v životě jedině hodit. Všecko rozfrcat umí každý.
@Len-til-kah Proč myslíte, že vyžaduje chlapa který ji bude dotovat? Je špatné chtít od přítele aby svou holku trochu rozmazloval? Mám asi stejný přístup k penězum jako tazatelka a nepříjde mi to vzhledem k věku nějak divné. Je každopádně dobré mít po boku někoho zodpovědného ale všechno by mělo mít svoji míru. (neříkám, že její přítel je nějaký chorobný šetřílek)
Chtěla bych vidět příspěvky těch, co píší, že zakladatelka je vyčůraná, v diskuzi o tom, jak si chlap nechává celou svou výplatu a spoří si ji na účtu, zatímco žena táhne domácnost z rodičáku.
Tady jde o to, že i zpočátku vztahu, kdy chlap by mohl pocítit touhu ženu hýčkat, si dává pozor na každý halíř. Tohle nezmizí, bude si s blaženým výrazem spát na svých statisících, zatímco manželka bude obcházet sekáče a čekat, kdy vyvěsí ceduli s 50% slevou.
Utíkala bych, co mi nohy stačí. A to jsem i s mužem spořivý typ. Ale i za studentských dob zaplatil kávu v cukrárně a občasné kino či večeři. Myslím, že to k počátkům vztahu patří.
Taky mi to přijde divné. Jako ok, to, že spoří, to ho ctí a zase přístup k penězům jako zakladatelka je taky cesta do někam (měla jsem ho a přítel taky a taky jsme málem „někde“ skončili). V dobách, než jsme měli s mužem peníze na jedné hromadě, jsme to na výletech a tak dělali tak, že muž platil to „viditelné“ - vstupy, restaurace apod a já to neviditelné - lístky na vlak, jídlo na cestu. Vycházelo to asi tak nastejno, myslím, ale on byl za granda, jak za mě všude platí. V hospodě, kam jsme tehdy chodili, jsem za něj zaplatila jednou, mezitím co šel na wc, a prý se mu chlapi smáli ještě měsíc, jestli za něj zase zaplatí ženská… asi to tak mají ti chlapi. Přijde mi hlavně divné to, že když už pozve, tak ji hlídá, kolik utratí. Jako když jsme byla pozvaná někam já, tak jsme vždycky tušila, jak na tom protějšek zhruba je a navíc razím zásadu nidky si nedat nic, co bych nemohla zaplatit sama, ale aby mi protějšek řekl, že smím utratit je stovku třeba… To bych spíš razila heslo „dnes zvu já, zítra ty“, než rozpočítávání útraty.
Na druhou stranu to, že má chlap střídmě zařízený pokoj, nemusí vůbec nic znamenat. Můj bratr si do pokoje (bydlí taky s rodiči) koupil novou postel (stará se už rozpadala), židli a nějakou tu elektroniku, jinak tam má ten stejný 30 let starý nábytek, co tam měl, když to byl ještě náš pokoj. Auto má starého Renaulta, takového lehce v rozpadu. Prostě mu to tak stačí a to vydělává daleko víc než tvůj přítel. Je teda pravda, že zase kouří a potrpí si na značkové oblečení, takže o jeho úsporách nemám tušení, ale tipla bych si, že po odečtení nutných výdajů a koničků bude jim dvěma zbývat cca stejně peněz
@Brambůrek77 píše:
@Len-til-kah Proč myslíte, že vyžaduje chlapa který ji bude dotovat?
Protože to píše? Mně to začíná vadit, byla jsem zvyklá, že chlapi za mě všechno platili. Kluk má 15 tisíc výplatu, nevíme, za jakou práci, u slečny nevíme, jestli vůbec má práci. Pokud má o hodně lépe placenou práci, tak celkem není důvod, aby on platil všechno jen proto, že je chlap. Pokud má stejně placenou práci, tak je snad fér, aby taky něco platila, ne? Pokud má o kus hůř placenou práci, tak by si těch peněz měla vážit víc. A pokud nemá práci, event. jen nějaké brigády, tak to potom dost vysvětluje.
Znám chlapa, který měl příjmy nad 100 tisíc, žil velmi skromně, jezdil v rozpadajícím se autě a pak si koupil byt v širším centru Prahy bez hypotéky. Každý to má nějak a tohle je rozhodně jedna z těch lepších životních cest.
Tvůj přítel mi jako extra šetřílek nepřipadá, jestli je ochoten utrácet za zábavu… a jestli tě pozve na „pár skleniček vína“, tak je to s tou stovkou za večer taky trochu nadsazený, ne? Každopádně pokud ti ten vztah nevyhovuje, asi je lepší vykašlat se na to hned.
Ještě mě napadá, jak tu některé píší o tom rozmazlování na začátku vztahu - rande s večeří, kinem a nějakým posezením ve vinárně by stálo klidně kolem 1000, předpokládám, že v rámci rozmazlování by se mělo konat tak jednou týdně? K tomu nějaké ty výlety… Ten chlap bere patnáctku, utratit třetinu příjmů za rozmazlování je možná na první pohled romantické, na druhý celkem šílené a ne zrovna zodpovědné ![]()
Teda, ty jsi úžasná
tebe bych chtěla mít doma, my se s mužem děláme o finance od ZAČÁTKU co spolu jsme.On platí benzín, já vstupné popřípadě pití, jídlo. I nákupy platíme jednou on, jednou já a máme rozdělené nějaké platby na domácnost, samozřejmě ale že on platí toho víc, já zase víc investuji do potravin. A nikdy mi nepřišlo divné si stěžovat
Když teda jdeme na véču nebo někam si sednout většinou platí on…a taky někdy platím kino já, ale většinou mi to nechce dovolit, ale už jsem párkrát zvítězila ![]()
Navíc se dneska nevidí že by kluk uměl ve 23 letech takhle šetřit, zato holek jako jsi ty znám mraky, škoda
nelíbí se ti jeho přístup k penězům? takže se ti nelíbí že si nejezdíte po výletech, večeřích atd atd a ty to nemáš zadarmo? ![]()
Co je to za kravinu, že chlap má všechno platit? Leda v době, kdy byly ženy v domácnosti. Dnes jsou ekonomicky aktivní, tak ať přiloží ruku k dílu, ne.