Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teda ty jsi darecek ![]()
Ne vazne, nic z toho, co popisujes, mi neprije divne, ujete nebo prehnane. Bud rada, zes poznala chlapa, co zna hodnotu penez a nerozhazuje.
Máš to absolutně šumák a přitom jsi byla zvyklá, že vše za tebe chlapi platili a dál to vyžaduješ. Dobrý no ![]()
Muj chlap nam taky vede takovou knihu, byt elektronickou. Dikybohu za to! Aspon jsem se i ja naucila trochu setrit. Jinak bych nikdy nic nemela ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, vzhledem k choulostivému tématu prosím o anonymitu.Seznámila jsem se před dvěma měsíci s mužem a padli jsme si do oka. Přeskočila mezi námi jiskra a začali jsme spolu chodit. Jen mám pocit, že je poměrně dost velký šetřílek a on mi to dokonce přiznal i do očí. Mně je 20 a jemu je 23. Zatím oba bydlíme u svých rodičů.
On třeba dostane výplatu 15 tisíc Kč čistého. Něco dá domů na domácnost, za něco natankuje a jí celý měsíc, něco dá na koníčky (fitness) a zbytek prostě si pošle na spořící účet, třeba zbytek výplaty.
Doma to má zařízené střídmě, v pokoji snad kromě postelí, notebooku a skříně nic jiného nemá. Jezdí starým autem (Focusem) a nekoupí si nic lepšího. Když mají bonusy, tak ty hned automaticky si ukládá. On si za to prostě nic nekoupí.On taky má rád výlety, takže když někam jedeme, tak chce třeba po mně, abych třeba zatáhla vstupné, když on platí cestu. Nebo když si jdeme spolu někam sednout, tak mně třeba pozve jen na pár skleniček vína a to je celé. Hlídá si peněženku a víc jak 100 Kč za večer dát nechce.
Mně to začíná vadit, byla jsem zvyklá, že chlapi za mě všechno platili. Já když jsem měla peníze, tak jsem byla ráda, když jsem ušetřila tisícovku. Pro něho je tisícovka málo, on by radši ušetřil toho víc. Vede si přehled příjmů a výdajů, já to mám absolutně šumák.
Mám ho ráda, ale nelíbí se mi jeho přístup k penězům. Je skromný, nedovolí si prostě víc.
A co má být? Třeba je spokojený s autem, které má.
Nemám třeba úplně malý plat, ale žádné auto nechci ani nepotřebuju.
No jo, skromnost se holt dneska už moc nenosí
Jeho přístup mi přijde mnohem „zdravější“ než tvůj. Jako ano, tu útratu v restauraci by třeba sem tam mohl zatáhnout, ale všechno ostatní mi přijde normální a rozumné, že ukládá peníze a nevyhazuje za zbytečnosti. Až bude řešit za pár let třeba vlastní bydlení, jako když ty prachy najde - vlastní zkušenost ![]()
Ale když by za pár let za ty našetřené peníze pro vás koupil byt, to už by se ti líbilo, co? ![]()
Je mu 23, určitě neplánuje být navěky u rodičů, tak proč by tam přehnaně investoval do vybavení, když mu to třeba takhle stačí, a v budoucnu ty peníze zúročí mnohem lépe? Auto slouží, kupovat si nové bych považovala za zbytečný rozmar… ale ty by sis asi radši prcku vozila v něčem lepším, že? ![]()
Pár skleniček vína je ti málo, na výlety bys chtěla, ale zaplatit na nich něco už se ti příčí… No tebe bych chtěla doma
já se dokonce někdy sama nabízím, že zaplatím, přijde mi to přirozené, nevím, proč by měl pořád všechno platit chlap ![]()
Příspěvek upraven 14.04.16 v 23:17
No ty si vycuranek
jako toho kluka obdivuju, dle me setri na vlastni bydleni a klobouk dolu, ze uz tak mlady ma rozum…preju mu holku, ktera to, narozdil od tebe, oceni ![]()
Co na to říct, postoj lidí co se na peníze nenadřou, mají jich a měli vždycky dost, proto si jich neváží, co jiného.
@Michelle_M píše:
No jo, skromnost se holt dneska už moc nenosíJeho přístup mi přijde mnohem „zdravější“ než tvůj. Jako ano, tu útratu v restauraci by třeba sem tam mohl zatáhnout, ale všechno ostatní mi přijde normální a rozumné, že ukládá peníze a nevyhazuje za zbytečnosti. Až bude řešit za pár let třeba vlastní bydlení, jako když ty prachy najde - vlastní zkušenost
Na co vlastní bydlení, stačí otce dítěte nahlásit jinam a zažádat si o dávky. Mít vlastní bejvák je dneska retro.
Tak já si myslím, že je to ten typ, co bude šetřit hlava nehlava. Dítě nedítě…
A vše bude jen jeho, společné nic…
Jo, je šetřivý… a řekla bych, že spíš hodně než normálně…
Za mně už by mi u něho blikala varovná kontrolka… já jsem ze staré školy a považuji za normální, že když spolu dva lidi chodí nebo randí, tak že (když to nejsou studentíci s kapesným od rodičů a nic víc) je chlap gentleman a ženu pozve a platí… minimálně tu útratu za víno a podobně… a nevidím v tom ani tvou vyčůranost, ani nic špatného…
On bude takový velmi spořivý typ a povede si účetnictví, vše bude vyžadovat pěkně napůl… a až budeš doma na mateřské, tak budeš vykazovat každou plenku a každé nové tričko…
A nezdá se mi to z toho, že si nekoupí lepší auto nebo lepší nábytek a podobně, ale spíš z toho, jak tě pozve na výlet nebo večer posedět a nezaplatí za tebe útratu… prostě jste velmi rozdílní… to je fakt a to se nedá moc změnit…
Bud rada, ze umí spořit. Spousta lidi vyhazuje peníze za blbosti a na důležité věci pak nemají a řeší to půjčkami. Takhle mlady kluk, který umí zacházet s penězi, se jen tak nevidí. A co je špatného na tom, ze se o výdaje na výletech delite? Taky jsem přispívala na společnou zábavu, když jsme spolu s mužem začínali. Přišla bych si jak socka, kdybych občas něco nezaplatila. Dnes spolu zijeme jako manželé a peníze mame na jedne hromadě. Ale nemohla bych byt s někým, kdo si peníze neumí hlídat. Mozna tvůj přístup k penězům tomu klukovi taky neprijde v pořádku. Pokud se v otazce peněz neshodnete, bude to problém porad. Spis si ujasnil, co chceš. Kluka na placeni a předvádění se kamoskam, v jakým super autě jezdí? Nebo chlapa pro zivot? Z tveho popisu soudim spis tom první.
Ale jsi mladá - časem zjistis, co je pro život ve dvou pro tebe opravdu důležité.
@g.sandova A to usuzuješ jako z čeho? Z toho, že by rád, aby se podílela na financování společných výletů, když na ně chce jezdit?? Chudák chlap… Jako 15 000 není zas až taková závratná částka. Přispívá na domácnost, stravu si platí, jestli se věnuje fitness tak to taky není nejlevnější záležitost - členství ve fitku, potravinové doplňky… Ale slečinka by po něm chtěla aby si radši koupil nové auto a v ní ji vozil na výlety a tam jí všechno platil. To je na facku
o mnohém vypovídající je věta „byla jsem zvyklá“. Já bych řekla, tak si odvykni, nebo jdi o dům dál ![]()
Ahoj holky, vzhledem k choulostivému tématu prosím o anonymitu.
Seznámila jsem se před dvěma měsíci s mužem a padli jsme si do oka. Přeskočila mezi námi jiskra a začali jsme spolu chodit. Jen mám pocit, že je poměrně dost velký šetřílek a on mi to dokonce přiznal i do očí. Mně je 20 a jemu je 23. Zatím oba bydlíme u svých rodičů.
On třeba dostane výplatu 15 tisíc Kč čistého. Něco dá domů na domácnost, za něco natankuje a jí celý měsíc, něco dá na koníčky (fitness) a zbytek prostě si pošle na spořící účet, třeba zbytek výplaty.
Doma to má zařízené střídmě, v pokoji snad kromě postelí, notebooku a skříně nic jiného nemá. Jezdí starým autem (Focusem) a nekoupí si nic lepšího. Když mají bonusy, tak ty hned automaticky si ukládá. On si za to prostě nic nekoupí.
On taky má rád výlety, takže když někam jedeme, tak chce třeba po mně, abych třeba zatáhla vstupné, když on platí cestu. Nebo když si jdeme spolu někam sednout, tak mně třeba pozve jen na pár skleniček vína a to je celé. Hlídá si peněženku a víc jak 100 Kč za večer dát nechce.
Mně to začíná vadit, byla jsem zvyklá, že chlapi za mě všechno platili. Já když jsem měla peníze, tak jsem byla ráda, když jsem ušetřila tisícovku. Pro něho je tisícovka málo, on by radši ušetřil toho víc. Vede si přehled příjmů a výdajů, já to mám absolutně šumák.
Mám ho ráda, ale nelíbí se mi jeho přístup k penězům. Je skromný, nedovolí si prostě víc.