Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zvyšovala jsem postýlku až teď v 5 měsících podložkou přímo do postýlky.
Teď se malá otočí jak sama chce, ale předtím jsem střídala strany, aby neměla sleženou hlavičku.. tak podložka byla pro mě zbytečná ![]()
Mám i copový mantinel
Do 5 měsíců jsem měla hnízdečko i zavinovačku a přikrývala jsem a přikrývám peřinkou ![]()
Polštář nemámě ![]()
Mám děti 3 a všechny jsem přikrývala (všechny jsou zimní). Někdo spal v zavinovacce, nekdo na volno přikrytý podle teploty. Mantinel jsem nemela, jen jsem hodila kolem postylky deku, aby se dítě neomlatilo o sprusle. Prislo mi, ze ten mantinel zabira moc místa. Spaci pytel jsem nikdy nepouzila, ale treba svagrovka v nem mela deti obe snad jeste v roce.
Postel jsme měli vypodlozenou knížkama, ty jo, jak to mohlo být hodně
myslim, ze tak 30° max, 45° to určitě nebylo. Jedno z dětí nam dost sjíždělo dolů, tak jsme museli ubírat knížky ![]()
Edit: jen doplnim, ze jsem prvni 2 deti mela blici. Nejstarsi blil nekolikrat denně. U prostřední už se to díky AR mliku dalo zvladnout. To byl u nas duvod k podkladani postele.
Příspěvek upraven 12.08.20 v 07:11
Existují polštářky přímo proti slehnuti hlavičky ![]()
Peřinku jsme normálně používala a nic jsem nikde nenakláněla ![]()
Používala jsem do cca 4.mesice také hodně hnízdečko, z důvodu častějšího cestování, tak aby mělo miminko “to své”.
Jinak jsem do začátku koupila kolébku a následně cca od 5-6.měsíce přesunula do velké postýlky ![]()
Naklani se, od zacatku. Asi 25 Cm. Zkuste aspoň něco a prizpusobte. Přikrytí záleží na teplu, staci pod hlavičku plinka a
Místo perinky, slabsi deka, Nebo jen zavinovacka. Polstarek proti slwhnuti hlavičky mám koupeny, kamarádka prodává ten samy v krásném stavu. Minimalne použity protože ten jeji jsem blbě vyprala tak
Jsem ji pak koupila úplně nový. A sobe teď na treti taky. Kdybys chtela.
Ahoj, kazde mimco je jine a vyhovuje mu neco jineho, tak si to pak budete delat, jak uznate za vhodne. Polstar pod hlavu se tedy nedava. Ja dala az pri presunu do vetsi postylky(kolem 2 let). Dite mi spalo v zavinovacce a kdyz se tam pak neveslo, tak zabalene v dece a pak normalne prikryte, kdyz uz nechtelo byt zabalene(casto se dava do pytle). Stocenou deku jsem ze zacatku vyuzivala k polohovani mimca na bok (u prvniho ditete jsem mela ty polohovaci valecky, ale je to zbytecne). Postylku jsme meli vypodlozenou tak o 4cm. To je asi nejlepsi vyzkouset, aby dite neklouzalo. Mantinel mel a i nejake plysaky a polstare na ozdobu, ale to bylo vyskladane v druhe pulce postylky nez spal, aby mu to nijak nebranilo v dychani. Mimco je ze zacatku male a postylka velka.
Nenaklanela jsem, malá měla v postýlce hnizdecko i polstarkovy mantinel. Přikrývala jsem lehkou dekou, je zimní dítě.
Taky spíš než mantinel doporučuju hnízdo, moje nejmladší v něm spí ještě v roce
, matraci jsem nikdy nezvyšovala, děti nebyly blicí. Úplně na začátku spaly zavinuté, pak v pytli. Polštářek dostaly tak kolem druhého roku. Neboj, ono se to samo všechno vyvrbí…
Postýlku jsme nikdy nezvyšovali, jen při rýmě. Starší spal do dvou let ve spacím pytli, malá spí od narození v zavinovačce, pak rovnou pod dekou. Mantinely jsme si ušila krásné a leží doma v pytli ve sklepě, moc překážely. Mám jen takový slabý kolem postýlky, aby malá nebyla narvaná na dřevu. Osobně bych dávala polštář proti slehnutí hlavičky, u syna se nic nestalo, nebyl moc spací, ale dcera byla spací miminko a na jedné straně si hlavičku slehla, hrozila jí helma. Naštěstí jsme si toho všimli poměrně včas.
Já koupila postýlku, v Jysku matraci. Mantinel jsem nedávala žádný a postýlku nenakláněla. Nakonec spala (a do teď spí) se mnou v posteli, takže postýlka je jen na okrasu
jinak teda spala pevně zavinutá v látkové pleně, když byla zima, přikryla jsem dekou. Ani nevím, proč se postýlka má naklánět, kvůli zvracení?
Nejdřív spali děti v zavinovacce. První děťátko sebou mlelo, tak jsem používala spací pytel, druhé pak mělo peřinku bez polštářku. Měla jsem půjčenou prvnipostylka.cz a ta se dá naklánět.
Zalezi na tobe, ta pravidla, co zminujes, snizuji pravdepodobnost SIDS. V polstarku, hnizdecku a mantinelu by dite mohlo zaborit hlavicku, prehrat se a udusit. (To jsou mezinarodni doporuceni, nez se do me nekdo pusti ze on mel vse a nic se nestalo). Co se tyce perinky, jsou lepsi spaci pytle prave v tom, ze si je dite nedostane pres hlavu. Zalezi tedy, jak moc se tem doporucenim budes chtit prizpusobovat. Syn se mnou spal v posti kvuli kojeni a to treba doktori taky nevidi radi, ale pro nas to bylo to nejlepsi
![]()
Nevím, proč by se postýlka měla automaticky od narození naklánět
sama jsem teda nenaklanela.. naklonila jsem ji jen jednorázově, když byla ještě malá a měla kašel, ale stejně jen pár nocí a pak už vůbec.. a taky jsem ji ze začátku nechávala spát na boku kvůli blinkani a kvůli hlavičce a normálně jsem strany střídala.. jinak spala v zavinovacce a někdy jsem ji prikryvala dekou, později cca od 3 měsíců spala normálně pod peřinou. Polštářek máme, ze začátku jsem nedávala, po pár měsících ano, ale je úplně placatý, jako kdybych přeložila plinu třeba a na něm spí doteď, pokud teda nespí s náma v posteli, což je většinou ![]()
Edit: jinak kdyby byl nějaký problém, měla jsem monitor dechu, takže jsem mohla být celkem v klidu, ten vřele doporučuji! I tak jsem ji kontrolovala, jestli dýchá, než jsem šla spát, ale pak jsem spala celkem dobře, nestrachovala jsem se tolik, příště si ho pořídím zas ![]()
Postylku jsem nenaklanela-myslim, ze se to dela spis v pripade deti blinkacich-aby se jim mlicko nevracelo. Mantinel jsem mela jen ala deka podel sprusli, aby se o ne mimco nebouchalo a nezamotavalo si tam koncetiny
Polstar normalni urcite ne, maximalne tu Pandu-polstarek proti slehani hlavicky. V chladnem pocasi zavinovacka ci spacak, v teplejsim bez prikryti. A dokud se nebude samo otacet na boky, tak polohovat na spani pokazde do jine strany, aby nemelo hlavicku splaclou ![]()
Dala jsem pod matraci poskladanou deku nebo rucnik. Tim se trosku naklonila a stacilo to.
Ahoj, jsem prvorodička a nezkušená, nevím kde se zeptat, něco jsem načetla ale stejně z toho nejsem moc moudrá. Miminko čekám za pár měsíců. Jde mi o postýlku pro miminko. Četla jsem že by měla být nakloněná, jako že na jedné straně u hlavičky ji něčím podložím, ale o kolik?
Pak že prý malé miminko nemá mít polštář a peřinu. Čím ho mám tedy přikrývat? Bude spát v zavinovačce nebo spacím pytli? A jak dlouho? Taky by nemělo mít žádné zbytečnosti v postýlce, a mantinel (např. ten polštářkový nebo cop) nevadí?