Novostavba, hypotéka, chceme jít pryč

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5696
6.6.17 08:03
@sunny7 píše:
Barak s hypo se da vzdy prodat. Fakt bych to udelala.. neni nic horsiho nez kdyz ti mama keca do vychovy a do vseho. Delame si byt a zatim bydlim s mamou i s malym. Fakt se mi chce umrit.

To chápu, my jsme bydleli u tchánovců půl roku co jsme rekonstruovali náš dům a můj chlap z toho stresu zkolaboval v autě na dálnici. Prostě bum, RZta, pak bábi chvíli sekala latinu, tak týden, pak zase prudila neskutečně. Kvůli blbostem (vytírání podlahy atd.) klidně ohrozila vlastního syna na životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
6.6.17 08:13
@barrbucha píše:
Jinak bych chtěla ještě napsat, že nepatřím mezi ty lidi jakých je na vesnici 99% a to je že si prostě postavíme šopu a nic neřešíme… jsem člověk co má rád věci v pořádku a úředně tak jak mají být, proto jsem chodila s plánkem s dřevěným přístřeškem na stání na auto po sousedech a ptala se zda by jim to vadilo, jaký by chtěli aby to mělo popřípadě opatření atd, všechno řeším se SÚ ale zapomněla jsm že bydlíme v ČR kde se daří sviním a slušnej člověk je bit.

Hele brzdi, chapu, ze mas krizi a jsi nastvana. Ale-nikdo te nenutil si na te vesnici, na zahrade svych rodicu, v tesne blizkosti problematickeho souseda, si postavit barak. :nevim: Vsechny ty skutecnosti ti byly zname dopredu. :nevim: Vedela jsi, jaka je ta vesnice, co je tam za starostu a za lidi. :nevim: A pokud se ti v CR nelibi, mas moznost jit jinam. :nevim:
Tak to proste je a na vesnici to tak chodi, lidi jsou tu neduverivy a tezko vstrebavaji neco noveho-tak proste bude trvat i treba par generaci, nez si vybudujes nejake vztahy a postaveni. Chodi to tak od nepameti. Ja si to taky zazila, kdyz jsem se prestehovala k manzelovi do bytu a v panelaku mi nikfo ani nezabucel na pozdrav. :mrgreen: Cekala jsem, jak mi soused pomuze vynest balik a on mi jeste vynadal, ze prekazim. Kdyz jsme se pak stehovali i s manzelem zpet do rodneho mesta, prisli nam hned sousedi pomoct se stehovanim a to jsem je osobne neznala, jen vedeli o koho jde. Ale bydlim tu od narozeni, s rocni pauzou a vim, na koho se obratit v jakemkoli problemu nebo vim, koho se zeptat, vim co plati na tamtoho a co zase na onoho. Kdyz prijdu na radnici za starostou, tak taky vi o koho jde, neodmitne me, ac se osobne nezname. Moji rodice jsou pristehovalci, tata se adaptoval dobre, mamka s tim ma problem, jednak kvuli sve plache povaze a jednak, ze porad zije minulosti. Nema tu kamaradky, sbira drby „jedna pani povidala“ na autobudovy zastavce. Nicmene az ted po 30 letech se usadili, tata diky svy praci pro mladez ve meste je osobou, ktere si lidi ceni, ac je tezky s nim vychazet. :nevim: Ja jako druha generace to mam snazsi, ale snazim se delat pro mesto i pro sousedy-v baraku jsem predsedkyni svj, delam to zadarmo, se 3 detma na krku a sousedi si toho cenej, naopak ja muzu zabouchat na dvere, ze potrebuju s deckem na pohotovost, kdyz je manzel na sluzebce a jedni sousedi pohlidaji deti a jeden soused me odvezl na pohotovost. :nevim: Taky delam ve svym volnym case a zadarmo pro mesto, ted se snazim vybehat dotace pro jeden projekt a organizuju verejnou sbirku na dalsi projekt. :nevim: A fakt nemam protekci, protoze mi treba ted nevzali dite do skolky, prestoze si vsichni kolem mysleli, jak to mame jisty. :mrgreen:
Proste vybudovani si nejakeho vztahu a postaveni stoji strasne moc usili a casu, to, ze budes jen lamentovat, ti nepomuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3548
6.6.17 08:28

@barrbucha Na tvém místě bych začala dodržovat zákony, aby si soused neměl oprávněně na co stěžovat. Pokud by pokračoval s pomluvami a obtěžováním, řekla bych mu, že to budu řešit právní cestou. Jinak bych se o něj o nestarala.
S matkou je třeba promluvit, vymezit hranice a dodržovat je. Musí pochopit, že nejsi malé dítě, máš vlastní domácnost a chceš si dělat věci po svém. Mně by třeba hrozně vadilo bydlet s matkou v jednom domě, pokud se jedná o sousední dům, tak v tom bych už takový problém neviděla, za předpokladu, že budete respektovat své soukromí. My bydlíme hodně blízko mojí babičky a žádný problém nemáme. Máme sice od sebe navzájem klíče, ale navštěvujeme se pouze po domluvě a celkově si do života nadměrně nezasahujeme. Matka se mi zase začala dávat nevyžádané rady, když se mi narodila dcera, ale dala jsem jí jasně najevo, že své dítě si budu vychovávat po svém. Lidé si k tobě opravdu dovolí pouze to, co jim dovolíš ty. Pokud jsi splachovací a necháš sebou orat, tak se podle toho chovají. Nestěhovala bych se, ale zapracovala na sobě a naučila se být asertivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
6.6.17 08:45

Zakladatelko, chápu tvé stavy, ale vydrž a vztahy se zmírní. Zažili jsme peklo při stavbě budovy na pronájem, byl to tak strašný stres, že jsem denně brečela. Naše plány měli na stavební úřadě větší spis než místní benzínka a to se jedná o budou cca 160m2. A to jsem vždy s každým vycházela a na vše jsme měli papír a myslela jsem si, že domluvit se dá po dobrém s každým. Je pravda, že třeba pálení listí atd… to prostě nemůžete a zbytečně souseda nesmíte dráždit. I zde na diskuzi vidím, že spousta lidí brojí spíše proti Tobě a snad před pár lety, bych také nechápala co všechno dokážou sousedi způsobit. Ovšem věř mi, že útěkem nic nezmůžete. Přístřeše, garáž atd. postavte striktně dle zákona a pomluvy neřešte. My máme 4 roky po stavbě a lidé i sousedi mají už zase jiné starosti. Ovšem mě takhle zkušenost neuvěřitelně otevřela oči a bohužel jsem zjistila, že lidé nejsou tak skvělí, jak jsem si je do té doby idealizovala. Závist je u nás tak rozšířená, že jsem tomu nemohla ani věřit. Na našem pozemku se během stavby vystřídaly všechny úřady od životního, přes městský, stavební, policie, hasiči…byla to noční můra. Ale teď po 4 letech můžu říct, že je klid. Pokud máte něco více než běžný obyvatel Vaší vesnice, tak si musíš zvyknou, že pomlouvat vás budou…smutné ale bude to tak všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.6.17 08:53
@sunny7 píše:
Barak s hypo se da vzdy prodat. Fakt bych to udelala.. neni nic horsiho nez kdyz ti mama keca do vychovy a do vseho. Delame si byt a zatim bydlim s mamou i s malym. Fakt se mi chce umrit.

obávám se, že dům, který je na pozemku rodičů, se bude prodávat hůř. A navíc bych se bála, že si zakl. hodně poškodí vztahy s rodiči, když jim tam nastěhuje cizáky :? Když už to tak je, zkusila bych s mámou cestu důrazné domluvy a jasného stanovení pravidel.

A co se sousedem? No já nevím - roky má zálusk na zahradu (neříkám, že oprávněný, ale rozumné uvažování zde nehledej). Ted má definitivně utrum, tak kolem sebe kope - to se dalo čekat :think:
Zakladatelko, co mu ten barák prodat i se zahradou? Zabiješ dvě mouchy jednou ranou a pro vaše to taky nebude až změna, soused stejný :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
6.6.17 09:14

Asi jsem to špatně napsala, moji rodiče mají dům a za ním zahradu do L, polků z toho Lka nám darovali, takže ta půlka už je naše a na konci toho L stojí náš dům, takže je to tak, že si na baráky s rodiči navzájem nevidíme. pošlu nákres. když rodiče koupili svůj dům, soused od nich plku té zahrady chtěl koupit ale oni řekli ne, byl klid, pohoda, vzájemné grilovačky se sousedem, prostě idylka, pak jsme ale s manželem dostali půl té zahrady, začali stavět a soused najednou otočil o 360 stupňů, nikdo jsme nečekali že začne být takový, prostě naši mu před 17 lety řekli, zahradu ti neprodáme máme 3 nezaopatřený děti a zahradu necháme pro případ že by tam cjtěl někdo z nás stavět. Soused tenkrát řekl ok, chápu to, soused sice k domu nemá zahradu ale je vlastníkem několika polí, má les a asi další tři obrovské zahrady ve vsi.

• Citovat
  • Upravit
4443
6.6.17 09:33

@barrbucha to je děs, ale spíš než se s tím tu trápit to chce řešit… at manžel zajde za sousedem nebo když ho potká tak mu říct že jestli chce špatné vztahy a dělat zle, tak že víte o něm tohle a tohle a jestli ještě chce dělat problémy tak ať očekává že se mu to vrátí… a že ho nebudete hlásit pokud i on vyjde trochu vstříc. Prostě pohrozit, ať se bojí a případně bych to fakt udělala a nahlásila všechno cos popsala.

Co se týče rodičů, znám to, bydleli jsem v dvougeneračním, jen rok ale stačilo bohatě… byla jsem ráda že jsme se odstěhovali… ale vy bydlíte ve vlastním. Pořiďte si pořádný plot aby nebylo na zahradu od rodičů vidět, zda máte slepice venku nebo co tam děláte, to samo si myslím by mohlo trochu pomoct a k tomu navíc prostě říct mamince, že už nejsi dítě, máte svůj život a že jí ráda na návštěvu pozveš, ale že ti to už vadí jak za tebou furt chodí a stará se o tvé věci, že žiješ po svém a chceš mít klid…

jako být asertivní a rázna je určitě 100×lepší než sedět v koutku a řešit to složitě prodejem domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
6.6.17 09:38

Koukám na plánek a řešení je jednoduché: ať rodiče prodají sousedovi ten pruh mezi váma a jima - soused bude spokojenej a ty taky, poněvadž ti tam už máma nebude moct lézt :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
6.6.17 09:42

Ahoj zakladatelko, tak to je nepříjemná situace, ale jistě to půjde nějak rozumně, nebo alespoň přijatelně řešit, je jasné, že teď jsi ze všeho otrávená a naštvaná, ale vydrž. Zkus si problém rozdělit na několik částí a jít postupně, například:
1. vztah s mamkou - to, že bydlíte takhle na bývalé zahradě rodičů, nemusí být vůbec žádný problém, pokud si nastavíte jasně pravidla. A to budeš muset ty, protože maminka je jistě přesvědčená, že dělá vše správně a pro tvé dobro, chce ti pomáhat, radit - stejně jako když jsi byla malá, jen asi zatím pořádně nepobrala, že už jsi dospělá, vdaná a takové rady ohledně běžného života nepotřebuješ. Ale jde to, neboj - můj bratr bydlí také takto, na druhé polovině zahrady manželčiných rodičů (teď už je to také jejich pozemek, rodiče jim ho darovali před svatbou, aby si mohli postavit domek) a funguje jim to velmi dobře, ale dohodli se předem na některých věcech, např. že rodiče nechodí k nim bez ohlášení a stejně tak ani oni k nim. Žádné takové to lezení si do soukromí. Mají pozemky oddělené plotem a když rodiče chtějí jít k nim nebo oni k rodičům, zavolají si, jestli se to hodí, prostě stejně jako by jeli na návštěvu x kilometrů. A je fakt, že když švagrové maminka ze začátku zkusila radit, tak ji švagrová rychle vysvětlila, že to je ale jejich dům a zahrada a budou to mít podle svého. To musíš udělat taky, byť se ti do toho třeba nechce.
2. Vztah se sousedem - pomluvy, udání. To je velmi nepříjemné, ale bude stačit nedělat nic, co se nesmí. Takže třeba i s tím pálením. Je fuk, že sotatní to dělají, vy to nedělejte, když je kvůli tomu zlá krev, doma si na něj zanadávejte a listí odkliďte tak, jak to obec povoluje. Je to opruz, ale nebude proč se zlobit. Pokud on dělá některé věci, co by neměl, neváhala bych postupovat stejně - napomínat ho, sdělit mu, že to nahlásíte starostovi atd. Když uvidí, že má kvůli vyvolávaným hádkám sám potíže, třeba ho to přestane bavit.
3. Potíže s dostavbami - s tím neuděláte nic, musí to zkrátka být podle předpisů, i když se vám to nelíbí. My dostaveli loni a taky jsme nemohli úplně všechno, co bychom si vymysleli, ale museli jsme se přizpůsobit spoustě vyhlášek a nařízení. To je všude, s tím nezbývá než se smířit. Pokud má soused nějakou nepovolenou stavbu a leze ti to moc na nervy, i ty jeho můžeš udat a prudit na stavebním úřadě, aby mu přikázali to zbourat (i když sama si tím svou stavbu neprosadíš). A jestli ti to tak moc na nervy neleze a jen to teď vnímáš jako jakousi křivdu, tak nad tím zkus mávnout rukou, holt dřív to nějak šlo, teď to nejde, proč si kazit život tím, co nelze změnit. Já taky nemám garáž, protože to nešlo a je mi i tak fajn :-)
3. Jste tam nový dům, opravdu to bude chtít, aby si lidi kolem zvykli a pak i toho udavače třeba pomůžou zpacifikovat. My jsme teď taky noví a snažíme se zapadnout, to přijde časem.

Zkus ještě vydržet a v klidu si přerovnat, co ti vadí nejvíc, s čím můžeš něco udělat snadno a hned, co půjde pomalu a bude chtít trpělivost a co necháš být úplně a přestaneš si to brát moc k srdci. Držím palce, ať je vám brzy fajn!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
6.6.17 09:48

@mooch to v žádném případě nechci, proože soused je velkochovatel a jak jsem již psala má několik zvířat ve stísněných podmínkách takže na pruhu zahrady širokém 5m by bylo asi 50 slepic, dvě prasata atd a to vážně pod ložnicí mít nechci.

• Citovat
  • Upravit
667
6.6.17 09:49

Prodala bych sousedovi aspoň kus zahrady, aby byl klid. Utíkat nemá cenu, můžou přijít jinde ještě horší sousedi. Je jasné když bydlíš blízko rodičů, že tak budeš stále za to dítě. Je třeba si nějak nastavit hranic a dát jim jasně najevo co ne a co jo. Jiné řešení to nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
6.6.17 09:49
@mooch píše:
Koukám na plánek a řešení je jednoduché: ať rodiče prodají sousedovi ten pruh mezi váma a jima - soused bude spokojenej a ty taky, poněvadž ti tam už máma nebude moct lézt :-D

A tohle mi přijde jako jediné správné řešení. Vlk se nažere a koza zůstane nejen celá, ale ještě se zdvojnásobí :mrgreen: Ale nevím, nevím, jestli na to rodiče přistoupí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
barrbucha
6.6.17 09:50

@kristyn.g přesně to manžel udělal, šli jsem za ním spolu, manžel se ho zeptal, proč to dělá, on se jen chechtal a krčil ramenama, když mu manžel řekl, kolik šíleností se dopouští on tak na manžela vyjel ať ho kldině dá třeba k soudu, že se tam potkáme, prostě mi ten soused příjde jako šílený… 8o neustále lozí k sobě na střechu a čumí nám na barák, je to asi 14 zpěět co nám svítil baterkou ze střechy do ložnice…máme tři psy, na noc doma a samozřejmě když manžel otevřel dveře aby šel na zahradu proč na nás svítí začal na manžela řvát že zavolá policajty že proti němu poštvává manžel psy atd…no prostě jestli jste byl někdo v pekle, tak ten soused je asi z tama, ale prostě dřív takovej nebyl :roll:

• Citovat
  • Upravit
barrbucha
6.6.17 09:56

Ostatní sousedé počínání toho udavače nechápou, kroutí na d tím hlavou a snaží se nás podpořit, a´t vydržíme atd…soused co ho máe jakoby po levici, má velký pozemek vedle nás a rodičů nám říkal, že se ten soused nebaví ani s vlastní rodinou, děcka mu utekli na druhý konec republiky a rád dělá lidem prej peklo, vždycky si prej vybral někoho ve svém okolí a dělal zlo, vybral si zrovna nás no, jsme z toho nešťastná, protože upřímně mě je jedno kdo si co kde postaví, prostě to neřeším, neřeším to, že od sousedů k nám lezou kopřivy, nebo že větfe stromy přesahují k nám na zahradu, prostě je mi to jedno, jsem nekonfliktní člověk a neřeším v životě nedůležité věci, což tohle pro mě jsou, samozřejmě listí jsme pálili jen jednou pak už ne, ikdyž kolem nás všichni pálí tak my to dáváme do pytlů a vozíme do vedlejší vesnice, kde jsou kontejnery na bio odpad.

• Citovat
  • Upravit
barrbucha
6.6.17 09:57

@zzpet no jenže mě je strašně proti srsti na někoho práskat, za chvíli bych si připadala, že jsem se snížila na stejně trapnou úroveň jako on :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max