Nutíte k jídlu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1556
20.7.10 22:05

Bohunko, to je přesně to, co řeším já. On to má rád, miluje ovoce, zeleninu, jogurty, on je v podstatě jedlík, ale prostě na to poslední dobou nemá čas, furt někde lítá nebo kouká po vejrech a jídlo je to poslední :roll: A když se zeptám co budeš snídat, nic, když se zeptám co bdueš obědvat,to samý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
20.7.10 22:38

jo snažím se lehce přesvědčovat ne úplně nutit.. ne vždy se daří! nejedlíci jsou děsní!
mám doma starší dceru - 13 let a je to očistec jí vařit! naštěstí už jsem to vymákla - nechceš co jsem uvařila? uvař si sama!!! jednoduchá jídla zvládne! :palec: to jsem macecha co???? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L-enny
20.7.10 23:16

Nenutím, pozoruji poslední asi týden, že je pro něj jídl vyloženě otrava. Ale jak se říká, u plného talíře ještě nikdo hlady neumřel. Jen z ovoce mi chce jíst občas jablka, meloun. Jinak nic. A ze zeleniny má rád okurku. V polévce zeleninu zbaští všechnu. Za to maso zbožňuje. Ale nenutím mu nic,abych mu něco nezprotivila.

• Citovat
  • Upravit
3963
21.7.10 07:12
BohunkaP píše:
No jo, holky, já bych to tak taky ráda vedla… jenomže pak dojde k situaci, že Helenka sní ráno chleba s medem, v poledne pár brambor a večer třeba jogurt… což je samozřejmě dost, hlad mít nebude, ale kde je třeba ovoce a zelenina? Prostě mám pocit, že když nebudu aspoň trošku nutit, nedostanu do ní to, co by bylo potřeba… rozumíte, jak to myslím? Jak tohle řešíte Vy, co nenutíte?

ovoce zelenina ??? to se u nás nejí ať se snažím sebevíc…ikdyž teď konečně ochutnal jablko… :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
21.7.10 07:20

Nenutím- nemá to cenu- když to nechce tak to rostě nesní- ze začátku jsem ji nutila,teď už ne!Jí strašně málo,je hubená,ale to jsem byla přesně já- naši s oblibou připomínají :mrgreen:
Ovoce taky nechce- ale léto to vyřešilo zanás- na zahradě máme třšně,rybíz,myliny- teď jak už chodí ta si trhá(samozřejmě vypeckuju) a to jí chutná :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
21.7.10 08:06

Bohunko, u nás jsme se dostali do stavu, kdy jablko/hrozny/hruška je v podstatě „sladkost“. V těch situacích, co jiné maminky používají křupky a sušenky, já vytáhnu ovoce :palec: Kupodivu slavím úspěch i u cizích dětí (na hřišti a pod.).
A navíc to asi tolik neřeším. Když máme den plnej sladkýho (výlet/babička :zed: ), následujících pár dní jsem neoblomná a o to víc servíruju ovoce a zeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1556
21.7.10 09:35

Ale u nás se sladký skoro nejí, výjimečně dostane gumovýho medvídka, čokošku nejíme vůbec, když ho stříhám dostane lízátko z DM z hroznovýho cukru, protože se bojí a dělal scény, tak za odměnu, ale jinak fakt skoro nic. není to o tom, že by si tím kompenzoval jídlo, on si ani o to sladký neřekne, prostě o jídlo nejeví vůbec zájem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
21.7.10 14:22

Jé, takový byl můj brácha, on prostě neměl na jídlo čas. Takže to probíhalo tak, že jezdil na koloběžce po dvoře a někdo za ním běhal a strkal mu rohlík, aby snědl aspoň něco. Vyhladovění nepomáhalo (on je hyperaktivní, LMD, dyslektik a tak :lol: ), prostě když neměl čas, tak neměl hlad - což bylo furt :lol: V podstatě to má tak dodneška, bydlí ještě doma a kolikrát se mamka rozčiluje, že nesnídal, nevzal si oběd, nesvačil… A napere se až večer, když přijde z práce :roll: To je schopen sníst třeba 3 hlavní chody + dezert.

Jinak když šel do první třídy, měl 17 kg (a to šel v 7 letech) a hubený je furt :cert: :lol:

Takže radu vlastně nemám, ale znám to od něho a vím, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
21.7.10 14:31
Angua píše:
Jé, takový byl můj brácha, on prostě neměl na jídlo čas. Takže to probíhalo tak, že jezdil na koloběžce po dvoře a někdo za ním běhal a strkal mu rohlík, aby snědl aspoň něco. Vyhladovění nepomáhalo (on je hyperaktivní, LMD, dyslektik a tak :lol: ), prostě když neměl čas, tak neměl hlad - což bylo furt :lol: V podstatě to má tak dodneška, bydlí ještě doma a kolikrát se mamka rozčiluje, že nesnídal, nevzal si oběd, nesvačil… A napere se až večer, když přijde z práce :roll: To je schopen sníst třeba 3 hlavní chody + dezert.

Jinak když šel do první třídy, měl 17 kg (a to šel v 7 letech) a hubený je furt :cert: :lol:

Takže radu vlastně nemám, ale znám to od něho a vím, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát :roll:

Já měla 15 kg. taky jsem běhala a máma za mnou s rohlíkem :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1556
21.7.10 19:54

Tak 15 kilo v první třídě? To je mazec. Tobík má 18 kilo a za měsíc mu budou teprve 3 :mrgreen: Ale on je vysoký, má 110 cm, vypadá jak předškolák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22039
21.7.10 20:07

Míšo, Helenka má 15,5 kg, tři roky jí byly před měsícem a vidělas ji… Kdyby měla takto jít do první třídy, tak nevím… to je teda síla.. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.17 18:58

Řeším trochu jiný problém. Jsme s dětmi u babičky a narážíme na náš přístup k jídlu a jsou z toho samé konflikty. U nás se nenutí dojídat a jídlo se nenutí, neuplácím sladkostmi. Dám příklady. Dneska byla snídaně. Děti si daly jogurt, babička měla rohlík s máslem a šunkou. Obě děti chtěly po snědení jogurtu plátek šunky. Neměla bych problém jim šunku dát. Babička zavelela, že bude šunka jen na rohlíku. Syn to nechápal, opakoval, že nechce rohlík, dal by si jen tu šunku. Doma by to prošlo, babička mu říkala, že jedině s rohlíkem. A tak to je často, má na něco chuť, babička s tím nemá problém, ale podmíní to tím, že musí sníst další spoustu jídla, které nechce a často ani nejí.
Další kámen úrazu je dojídání. My nenutíme děti dojídat. Dáváme malé porce, takže to vždy sní, raději přidáme. Babička dává porce jak pro dospělého a když už dítě skuhrá, že nemůže, tak to do něj cpe jak do posvícenské husy. Vezme lžíci a dítě dokrmí, i když se brání. Když se ozvu, tak přece nebudeme plýtvat jídlem.
Další problém je jídlo obecně. My jíme v létě 4× denně. Děti vstávají v 8:00, v 8:30 snídají, tak nesvačíme, ale obědváme v 11:30. Babička jim ale vnucuje pořád jídlo. Najíme se a během 10 minut jim tlačí sušenky, zmrzlinu, buchty. Doma, když mají mezi jídly hlad, tak dostanou ovoce nebo zeleninu.
Pak uplácí jídlem za jídlo - když to dojíš, dám ti gumového medvídka. Přitom, kdyby jim dala porce, na jaké jsou zvyklé, tak budou dojídat.
Podobných drobností je moc. Babička mi můj přístup vyčítá, že bych měla děti nutit víc jíst, protože jsou kvůli mě hubené a ona je cíleně vykrmuje - její vlastní slova.
Proto se ptám i vás nezaujatých. Přeháním to já, když se mi babičky přístup nelíbí, nebo bych se nad sebou měla zamyslet? Řeším to i kvůli tomu, že bude babička od září mladší dítě hlídat.

• Citovat
  • Upravit
33005
9.7.17 19:05
@Anonymní píše: Řeším trochu jiný problém. Jsme s dětmi u babičky a narážíme na náš přístup k jídlu a jsou z toho samé konflikty. U nás se nenutí dojídat a jídlo se nenutí, neuplácím sladkostmi. Dám příklady. Dneska byla snídaně. Děti si daly jogurt, babička měla rohlík s máslem a šunkou. Obě děti chtěly po snědení jogurtu plátek šunky. Neměla bych problém jim šunku dát. Babička zavelela, že bude šunka jen na rohlíku. Syn to nechápal, opakoval, že nechce rohlík, dal by si jen tu šunku. Doma by to prošlo, babička mu říkala, že jedině s rohlíkem. A tak to je často, má na něco chuť, babička s tím nemá problém, ale podmíní to tím, že musí sníst další spoustu jídla, které nechce a často ani nejí.
Další kámen úrazu je dojídání. My nenutíme děti dojídat. Dáváme malé porce, takže to vždy sní, raději přidáme. Babička dává porce jak pro dospělého a když už dítě skuhrá, že nemůže, tak to do něj cpe jak do posvícenské husy. Vezme lžíci a dítě dokrmí, i když se brání. Když se ozvu, tak přece nebudeme plýtvat jídlem.
Další problém je jídlo obecně. My jíme v létě 4× denně. Děti vstávají v 8:00, v 8:30 snídají, tak nesvačíme, ale obědváme v 11:30. Babička jim ale vnucuje pořád jídlo. Najíme se a během 10 minut jim tlačí sušenky, zmrzlinu, buchty. Doma, když mají mezi jídly hlad, tak dostanou ovoce nebo zeleninu.
Pak uplácí jídlem za jídlo - když to dojíš, dám ti gumového medvídka. Přitom, kdyby jim dala porce, na jaké jsou zvyklé, tak budou dojídat.
Podobných drobností je moc. Babička mi můj přístup vyčítá, že bych měla děti nutit víc jíst, protože jsou kvůli mě hubené a ona je cíleně vykrmuje - její vlastní slova.
Proto se ptám i vás nezaujatých. Přeháním to já, když se mi babičky přístup nelíbí, nebo bych se nad sebou měla zamyslet? Řeším to i kvůli tomu, že bude babička od září mladší dítě hlídat.

No, moje matka ani tchýně by si nikdy nedovolily hustit děti jídlem nebo je přes jídlo nějak manipulovat, pokud bych jim řekla, že si od nich tento způsob chování vůči dětem nepřeji. Navíc ještě v mojí či manželově přítomnosti.
Pokud by dítě chtělo šunku a ne rohlík a já bych s tím neměla problém, tak bych prostě to kolečko šunky dítěti dala s tím, že JÁ jako rodič to dítěti dovoluji. A babička by se mohla třeba stavět na uši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
9.7.17 19:09
@Anonymní píše: Řeším trochu jiný problém. Jsme s dětmi u babičky a narážíme na náš přístup k jídlu a jsou z toho samé konflikty. U nás se nenutí dojídat a jídlo se nenutí, neuplácím sladkostmi. Dám příklady. Dneska byla snídaně. Děti si daly jogurt, babička měla rohlík s máslem a šunkou. Obě děti chtěly po snědení jogurtu plátek šunky. Neměla bych problém jim šunku dát. Babička zavelela, že bude šunka jen na rohlíku. Syn to nechápal, opakoval, že nechce rohlík, dal by si jen tu šunku. Doma by to prošlo, babička mu říkala, že jedině s rohlíkem. A tak to je často, má na něco chuť, babička s tím nemá problém, ale podmíní to tím, že musí sníst další spoustu jídla, které nechce a často ani nejí.

Doporucuju si babicku vcas srovnat. Nuceni do jidla a nasledne krmeni nasilim bych teda netolerovala… to je tak na trauma nebo psychicky blok. Jsi matka, nastav si podminky. My doma nikdy nejedli jako se jedlo u prarodicu. Kdyz jsme tam byli na prazdniny, babi se vzdy ptala jak a co jime a jak jsme zvykli… nemela s tim problem. Mi to prijde normalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.17 19:09
@Svistice píše:
No, moje matka ani tchýně by si nikdy nedovolily hustit děti jídlem nebo je přes jídlo nějak manipulovat, pokud bych jim řekla, že si od nich tento způsob chování vůči dětem nepřeji. Navíc ještě v mojí či manželově přítomnosti.
Pokud by dítě chtělo šunku a ne rohlík a já bych s tím neměla problém, tak bych prostě to kolečko šunky dítěti dala s tím, že JÁ jako rodič to dítěti dovoluji. A babička by se mohla třeba stavět na uši.

Byla to její šunka, tak tam jsem nemohla zasáhnout. Když jsme to pak řešily, tak mi vysvětlovala, že to dělá pro naše dobro, protože kluk je jak lunt a ona ho naučí pořádně jíst.
My to řešíme už 3 roky a je to čím dál horší. Tak už uvažuju, jestli nejsem moc mírná a není chyba na mé straně.
Podle mě, když má dítě hlad, tak se nají. Jíst nenutím, klidně jim jídlo seberu a pošlu je spát hladové. Když mají hlad, tak se najedí. Občas mají období, že třeba 3-4 dny nejedí, což mě nechává chladnou a ona to nemůže vydýchat, lítá za nimi s jídlem, uplácí je a vymýšlí nesmysly, jen aby jedly.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML