Nutíte k jídlu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44197
9.7.17 22:06

Takové babicce bych dítě na hlídání nedávala. Nemáte jinou možnost? Taky si myslim, ze by babicka mela respektovat stravovaci zvyklosti dětí. Pokud je stará škola, tezko se to láme. Ale jste to vy a vaše děti. Naši meli podobný přístup, taky si uz za ta léta zvykli, ze v létě sni deti pečiva a prilohy minimum a ze šunka nebo sýr bez rohliku se u nás ji normálně. Přebytky peciva jim susime pro slepice, dostaneme vajicka, která deti jí opet téměř bez pečiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
9.7.17 22:12

Porce si deti určují nebo přímo nandavaji samy, to, co si samy naberou, chci, aby dojedly. Pokud nekde dostanou porci jak pro prasatko, dojidat nenutim. Snažím se domluvit přiměřené porce, take nemam ráda plýtvání. V restauraci kupujeme vzdy dospělé porce, zbytek jidla si odnasime s sebou na později. Poloviční se nevyplatí finančně. Pokud máme navstevu, taky si velikost porce urcuje sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4152
9.7.17 22:19

Presne moje babicka, byli jsme s bratrem jako becky, bracha se z toho nikdy nevyhrabal a uz od mladi ma cukrovku 2.typu.Za prazdniny tam pribral i 8 kilo.Ted kdyz tam prijedu s detmi, tak si to fakt hlidam, presne jak pises, sama sebe hlida, ale detem by cpala vic nez sobe, jako kdyby mely cely den drit v dole. Horsi ze moje dcera by se nebranila, jednou byla jen s manzelem a nez s tatou babicce spravili kohoutek, nacpala holce 7buchet! Maji nejakou zvracenou potrebu cpat deti jidlem.Taky mam pocit, ze tim zaplacava cas, at deti zerou a daj pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
10.7.17 07:03

Já mám spíš pocit, že ty starší generace, zvlášť, pokud žijí na vesnici, nedokážou dětem nabídnout a předat víc než to jídlo. Třeba nějakou kulturu, vědomosti, znalosti. Souvisí s tím i nízká úroveň vzdělání těchto lidí. Přijde mi, že tam je život hlavně o hospodářství a žrádle :nevim: Pokud si někdo chce ulehčit situaci co se týče přípravy jídla(třeba objednané jídlo),hned je to zbytečné utrácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964
10.7.17 07:25
@Jana206 píše:
Já mám spíš pocit, že ty starší generace, zvlášť, pokud žijí na vesnici, nedokážou dětem nabídnout a předat víc než to jídlo. Třeba nějakou kulturu, vědomosti, znalosti. Souvisí s tím i nízká úroveň vzdělání těchto lidí. Přijde mi, že tam je život hlavně o hospodářství a žrádle :nevim: Pokud si někdo chce ulehčit situaci co se týče přípravy jídla(třeba objednané jídlo),hned je to zbytečné utrácení.

Souhlasim, ze to souvisi se vzdelanosti. Kdyz jsem cetla prispevek obnovitelky, rikalajsem si, at jdou s detmi ven, plavat, na kolo… a bude od jidla klid. Ale k tomu pecivu… Abychom se jeste nedockaly dne, kdy budeme pro pecivo podstupovat kde co. Generace nasic rodicu je casto valecnou/ povalecnou generaci, ktera zazila hlad a bidu. Je pekne chtit se zasytit sunkou, ale to ji clovek sni mnohem vic nez v pripade, ze si ji da na rohlik. A na to ne kazdy ma a nebo mu to jeho vychova nepovoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.17 07:36

@Jana206 babička je vysokoskolsky vzdělaná osoba. 40 let pracovala s detmi. Dětem se věnuje moc hezky. Bere je na výlety, není lina pro ně vymyslet bojovku na celý den.
Jen ten přístup k jídlu. Stejný problém mame i s druhou babičkou. Taky má VS a pracovala s detmi. Ta dokonce bydlí v Brně v bytovce. V domě nebydlela nikdy. Proto už hledám problém na své straně.
Je pravda, že starší je hubenější, ale nic hrozného.
Hlídat musí, protože jsem nikoho jiného nesehnala. Mladší má různé problémy a nikdo si na to netroufne. Co se narodil starší, tak s jídlem bojujeme. Babička můj názor zná, slibuje, ale nedbá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.17 07:41

@Cuddy ona je vezme na celé odpoledne ven. Ale co 30 minut je cpe jídlem. Má s sebou sušenky, bonbóny…
On před tou šunkou snědl velký jogurt a měl prostě chuť na kus šunky. Nebylo to k jídlu, ale na chuť.

• Citovat
  • Upravit
30964
10.7.17 07:48
@Anonymní píše:
@Cuddy ona je vezme na celé odpoledne ven. Ale co 30 minut je cpe jídlem. Má s sebou sušenky, bonbóny…
On před tou šunkou snědl velký jogurt a měl prostě chuť na kus šunky. Nebylo to k jídlu, ale na chuť.

Uprimne, u nas by take dite nedostalo jen tak sunku na chut, pokud by jeste melo hlad, dostalo by ji s rohlikem. Patrne mame k jidlu jiny postoj, ale kdyz dam ted sunku na chut, co pak dam na ten rohlik k svacine, kdyz sunka bude snezena? Ale je nekolik modelu stravovani, je to casto videt treba na snidani. U nekoho si kazdy da to, na co ma chut, u jineho je snidane predem dana. My jsme ten druhy typ, jen tak umim ohlidat, aby bylo vse nakoupene a deti mely pestry jidelnicek. Takze tvoji mamku chapu. Ted je na tobe, aby jsi vyhodnotila, na kolik je pro tebe jidlo versus hlidani dulezite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
10.7.17 07:54
@Anonymní píše:
On před tou šunkou snědl velký jogurt a měl prostě chuť na kus šunky. Nebylo to k jídlu, ale na chuť.

Tak to je divné. Protože starší generace tady od nás z města nadává, že ty dnešní děti jsou zhýčkané, že oni a jejich děti vydrželi celé dopoledne/odpoledne venku lítat bez jídla a pití, maximálně s flaškou octové limonády a dnešní děti vyžadují jídlo a pití, sotva za rohem baráku a potom každou chvíli. Že je to otravné a zdržující.

Já tady to nacpávání znám fakt jen na vesnicích u lidí, kde vzdělanost nic moc. Ale nechci paušalizovat, jen píši svoji zkušenost.

Taky máme jednu babičku vysokoškolsky vzdělanou, když přijdou děti na návštěvu, tak je ničím necpe, něco jim dá, až si řeknou, ale rozhodně nemá zásoby bonbonů a sladkostí. Když jsou pouze na návštěvě, dostanou normální svačinu, až si řeknou, sladkost jen, pokud má.
Pokud je má na hlídání, tak nakoupí tak, aby jim mohla normálně uvařit a nachystat jídlo, plus něco sladkého nebo dobrého(koupí, případně upeče),ale rozhodně je nevykrmuje jak husy a necpe jim pořád něco. Prostě oběd, následuje až svačina. I ovoce a zeleninu jim dá přednostně než ty sladkosti.

Naši na vesnici, otec(vyučený) by je nejraději něčím cpal od rána do večera, děti sotva doobědvají, už jim něco zase nabízí. Starší už mu narovinu řeknou, že až později, že na toto nejsou zvyklé a bude jim špatně. Celý den je tam prostě něco na stole nebo něco loví ze špajzu. Jednou tam jel jedenáctiletý syn sám na otočku autobusem, musel se vrátit domů ráno, protože měl odpoledne trénink. Ještě před devátou, než mu jel autobus, dostal guláš :mrgreen: Potom se mi omlouval, že celý den nebude nic pořádného jíst, že to není na jeho žaludek, ale dědova naléhání nešlo odolat :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.17 09:12

@Cuddy u nás se pečivo k svačině nejí. Šunku si normálně nevynucuje, ale když zbyly 2 plátky, tak se starší zeptal, co s nimi má babička v plánu a babička odpověděla, že nic, proto se zeptal, jestli si jeden může dát. Prý jedině s pečivem. Pokud by tato situace nastala doma, tak by plátek šunky v pohodě dostali - doma by situace nenastala, protože snídám to stejné jako oni, takže pak nemají chuť na něco jiného.
Babička se jich ptala, co chtějí. Oba chtěli jogurt. Pokud se této situaci chtěla vyhnout, měla jim dát rohlík s pečivem, jako měla ona. Upozorňovala jsem ji na to, co se stane.
Po večeři jim jí stejně dala jen tak na chuť, aby se další den nevyhazovala.
My taky máme pevně danou snídani. Snídáme všichni to stejné - kaše, jogurt, cereálie a o víkendu domácí buchty. Babička chce k snídani jedině pečivo. Mých dětí se ptá, co chtějí, ale pak jim vnucuje rohlíky na doražení :roll:
A to je to, co mi vadí nejvíc. Nacpe jim víc jídla než sobě a nutí je dojídat. My je taky nutíme dojídat, ale dávám takové porce, aby to vždycky snědli a když mají ještě hlad, tak přidám.

@Jana206 ona taky nadává, jak chtějí děti pořád pít - nechtějí, bojuju s nimi o každou kapku. To podle ní není důležité, ale neustále řeší jídlo. Jdou 200 metrů na hřiště a ona jim s sebou bere sušenky. Já s sebou beru lahev s vodou. Kdyby vzala nakrájené jablko, tak nemám nejmenší problém, ale jablko jíst nechtěli a nosila ho domů, sušenky vždycky snědí, i kdyby měli prasknout.
Dělají to obě babičky. Obě mi nadávají, jak dětem dávám málo jíst, proč je nenutím dojídat. A obě 20 minut po obědě do dětí hustí, jak toho snědly málo, že budou mít hlad a cpou jim něco na doražení - buchtu, sušenku, kompot.

• Citovat
  • Upravit
44197
10.7.17 10:33

Já nesnáším sladké snídaně, takže když děti chtějí buchtu nebo jogurt, jím pečivo se sýrem nebo šunkou, pomazánkou. Jogurty, kaše a podobné blemcavé věci já nejím vůbec, dětem to dávám jen, když chtějí a nemáme s tím problém.
Pokud mám doma návštěvu, taky nabídnu více věcí, ať si každý vybere, protože ne každý má rád všechno.
Já nemám problém s tím, když dítě sní třeba půlku rohlíku a dvě, tři kolečka šunky nebo sýra, nebo místo toho misku míchaných vajec, ale pečiva pomálu. Jak už jsem psala, přecpávání se pečivem a přílohami považuji za český nešvar z doby, kdy jídlo prostě nebylo a lidem nic jiného nezbývalo..Ale není na tom nic zdravého a pokud mrkneme do vyspělých světových kuchyní, nikde to tak nemají.
Finančně se to taky nijak neprodraží, protože bílkoviny zasytí více a tělo je zužitkuje lépe. Večeře mají děti v zimě teplé, v létě buď formou obloženého talíře, salátu, někdy nějakou polévku(na oběd v létě obě nesníme),třeba z luštěnin a k tomu, když chtějí, kousek pečiva.

Sladkosti jim reguluji, nedovolila bych, aby je jedly na úkor normálního jídla. Sušenky balím starším dětem s sebou spíš po tréninku nebo když jdou na celé odpoledne ven sami s kamarády..Mladším dětem, když máme v plánu zůstat venku celé odpoledne, ne třeba pouze dvě hodiny.Je fakt, že v tom horku jsou sušenky nejvděčnější, namazané pečivo by se rozblemcalo, to samé šunka, sýr, nakrájené ovoce a zelenina by se měly zkonzumovat co nejdřív k vůli zachování vitamínů, zvlášť, když nejsou v chladnu. Ale ovoce s sebou beru taky.

Jídlo se snažím nehrotit ani jedním směrem. Jíme skoro všechno a nějakému extra zdravému životnímu stylu jsme zrovna na chuť nepřišli. V tucích a cukrech se ale neplácáme taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
10.7.17 10:48

@Mispulin V minulosti mě babička nutila jíst a dojídat jako malou tu velkou porci halušek, musela jsem dojíst i těch pár posledních, ze kterých jsem se už málem i pozvracela… 8o :,(
Dodnes halušky nejím.
Jak mohu nutit někoho do něčeho co nechce, jak mohu jít proti životu - i výchovné programy, dogmata musí dýchat a vědět, že je vše v pohybu, proměnlivé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí