Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pro klid v rodině je nejjednoduší se smířit s tím, že v různých domácnostech děti jedí jinak. Děti samy s pochopením že u různých lidí platí různá pravidal problém nemívají. REspektive zkouší jestli se dají proměnit pravidla tak, aby jim lépe vyhovovala- ale to pak je spíše o důslednosti u vás, pokud prostě nehcete za dojedení dávat gumové medvídky, tak prostě nedávejte.
V tomto případě je nejjednodší řídit se pořekadlem doma jez co máš, v cizině co ti dají.
Nepřesvědčíte babičku, že se má vzdát svého přístupu k vaření a jídlu. Zejména pokdu si na tom zakládá a je to pro ní důležitý moment dynamiky v rodině. Zato to může být dostatečě trvanlivým zdrojem hádek a frustrace.
Nezasahovala bych do toho a nechala bych na babičce a dětech, aby se s tím nějak popasovaly.
Většinu času tráví u vás, takže se není třeba bát, že by ho to dovedlo do obezity, spíš se sám časem začne proti vykrmování vymezovat.
Jinak tedy rozhodně není potřeba váš přístup k jídlu měnit za ten vykrmovací. Tedy pokud jsou vaši nejedlíci zdraví.
Příspěvek upraven 09.07.17 v 19:13
@Puchatka nebojím se, že budou mít blok, bojím se, že jim zadělá na špatné návyky a následně na obezitu. Hlavně, když u ní bude mít mladší dítě 4 jídla z 5 - bude si ho brát před snídaní a vracet ho po svačině = od 7:00 do 16:00 bude u ní.
@Ou od září bude víc s babičkou než u nás a bojím se, že tím zadělá na obezitu, protože naše děti se jídlu nebrání. Hlavně tomu, co nabízí ona. U ní to jsou buchty, sušenky, pudinky a další. Doma dávám mezi jídly jen ovoce a zeleninu a to jen když se sami ozvou.
Nejhorší je, že sama jako dítě byla tlustá, pak shodila, mě celé dětství držela otěže a teď dělá toto.
A upozorňuju, že nemám nejedlíky. Moje děti jedí víc než dobře, ale podle babičky to je málo. Sama jí méně, než pak naloží dětem.
@Anonymní píše:
@Ou od září bude víc s babičkou než u nás a bojím se, že tím zadělá na obezitu, protože naše děti se jídlu nebrání. Hlavně tomu, co nabízí ona. U ní to jsou buchty, sušenky, pudinky a další. Doma dávám mezi jídly jen ovoce a zeleninu a to jen když se sami ozvou.
Nejhorší je, že sama jako dítě byla tlustá, pak shodila, mě celé dětství držela otěže a teď dělá toto.
A upozorňuju, že nemám nejedlíky. Moje děti jedí víc než dobře, ale podle babičky to je málo. Sama jí méně, než pak naloží dětem.
Babičku bych si „srovnala“ do přijatelné míry. Pokud ne, tak bych jí tam prostě mladší dítě na hlídání nedávala v takové míře, v jaké máte od září v plánu.
Nemám nic proti tomu, když babičky děti trochu rozmazlují, když u nich mají trochu víc sldkostí než doma, volnější režim a podobně. Ale prostě odsuď podsuď. Ty znáš svoje děti nejlépe a umíš nejlíp odhadnout, jaké „následky“ by dlohodoběji „výchovné“ působení babičky na ně mohlo mít.
A poznámk o „její šunce“ mě tedy pobavila. Znám rodinu, kde si museli vozit k babičce i vlastní cukr do čaje, jinak byl problém. ![]()
Netolerovala bych to. Kor kdyz vidim ze je precpava i kdyz uz sami řeknou ze mají dost. Rekla bych at proste dava menší porce a pak kdyžtak pridat pokud budou samy chtit jinak ne. Ja nenutím k jidlu. Jsem proti tomu. Když nechce tak nechce vsak dítě prijde samo kdyz ma hlad. Muj syn je taky hubenour i dcera a ona teda papa dost ale oba jsou prostě drobní. U dr vse v norme. Me jako malou nutili k jidlu diky tomu sem se vzdy snazila snist vsechno na talíři a pak tim zaplatila bolestmi břicha a špatným travenim a to se mě drží dodnes i přesto ze uz jsem dospěla a porce sr snazim hlidat. Jinak ja srm hubena neměla srm nikdy nabeh k obezite spis naopak ale muze se stat i toto ze jim zadělá na problémy tohoto charakteru. Není to sranda
My máme děti nejedliky at se rozčilují jak chci po dobrém po zlém prostě snedí jen co chtějí…a tchýně to moc řeší nejednou se i dcera poblinkala jak to Do ni husti. Stále jen řeší jídlo a jak jsou hubení lítá za nima s lžičkou hodinu nechá u stolu apod…a můžeme vysvětlovat stále do kola ze takhle ne ona si stejně jede svoje i když mě to štve že prostě jíst musí.
@Anonymní píše:
Já teda nevím, jak to chceš řešit. Předpokládám, že jste to zkoušeli promluvit si, nic nezabralo. Tak prostě zbývá buď tam dítě dát na hlídání a přežít, jak se o něj stará, nebo ho tam nedávat
Jednou týdně bych tenhle přístup snad i přežila, ale víckrát ne. Takže raději bych si našla jiné hlídání.
@Mispulin Mám dvě děti 2,5 a 10 let. Respektuji je stejně jako respektuji sama sebe. To znamená, nenutím, jíme kdy chceme a co chceme.
Babiččino chování, jinými nerespektování mých dětí a jejich potřeb by mě moc vadilo. Řekla bych babičce, co se mi líbí a nelíbí. A pokud by to i přesto nepochopila, minimalizovala bych kontakt!
Přesvědčila bych ji, ať zmenší porce. Klidně i ve stylu, že to řekla doktorka apod. Skladbou jídla bych si hlavu nelámala, pokud jsou mladšímu aspoň 3 roky. Mě taky babičky dávaly sladké a nezdravé a přežila jsem bez úhony a obezity. Děti bych vedla k tomu, že je dobré neplýtvat-dojídat, ale zase se nepřecpávat. Tudíž babičku poprosit, jestli by zbylé jídlo později neohřála… Nějakými kompromisy to snad půjde řešit. ![]()
Podobnou situaci jsem řešila s matkou. Nepochopila jemné náznaky, nepochopila přímý požadavek, zareagovala až na důraznou výtku z mé strany. Ale když vím jak funguje, i když občas potřebujeme hlídat, našla jsem si chůvu.
A asi jak radí holky, „srovnat“ babičku.
Tak u nás se nutilo a je to tak i pořád. Bratrovi je 17 a pokud mu nepřipravíte jídlo a nestrčíte přímo pod nos vedle počítače, tak prostě nejí.. ![]()
V takovem prostredi bych se brzy zblaznila. Babicka by mela respektovat vase stravovaci zvyky. Sve nazory a postoje uz mela moznost aplikovat ve vychove svych deti, ted je cas respektovat vas pristup. Tchanovci se taky stravuji diametralne odlisne, ale ridi se zcela automaticky nasimi zvyky, sami si jedi, co uznaji za vhodne, my to nekomentujeme a vsichni jsme spokojeni.
A jsem proti tomu, vyhovet nekomu ze strachu pred narusenim rodinne pohody! Jsou to vase deti, zodpovedni jste vy a vy zijete s pocitem, zda je o deti postarano dle vaseho nejlepsiho vedomi a svedomi nebo ne. V tomto bych kompromisy nedelala, ne na ukor svych deti nebo sveho pocitu.
A vim, o cem mluvim, sla jsem nedavno do podobne debaty s pani, ktera mi dite hlida. A riskovala, ze o ni prijdu, coz bych hrozne nerada, zkomplikuju si zivot a ten rozhovor taky nebyl prijemny. Snazila jsem se to podat laskave a diplomaticky, dlouho premyslela, jak to prezentovat, aby z toho pani nevysla jako porazena. Povedlo se. Nakonec se vse vyresilo a jsem spokojena, byla to pro me uleva. Takovych situaci jeste zazijes a patri to k rodicovstvi, ze si musis ziskat respekt a hajit sve nazory a postoje, o kterych jsi presvedcena.
Jinak ja jsem myslim si velmi smirlivy clovek a konfliktum se vyhybam, jak muzu. Ale zdravi meho ditete je vyjimka.
Příspěvek upraven 09.07.17 v 21:46
To je nechutný český nešvar, preplacavat deti pecivem. Staci se mrknout do světových kuchyní, maso, zelenina, minimum přílohy nebo pečiva. Babicku bych vcas srovnala nebo proste odjela, zivot není jen o jídle ![]()