Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky a tatínkové,
nevím, jak mám výstižně nazvat tohle téma, takže proto tak dlouhé.
Mám první děti, hned dvojčata, a musím říct, že si dost často připadám jako absolutní mimoň ![]()
A proč? V 6m zjistím, že přikrmovat a nevím jak, pak že učit pít a nevím jak, pak zase trénovat zvuky, zvířátka, tleska, indiána, vkládat tvary, jezdit na odrážedle…čistit zuby…učit na nočník, učit usínat, první nemoc… To je prostě pořád něco a většinou zjistím, že je už pozdě a ostatní to dávno dělají nebo umí nebo zažili. A my nic ![]()
Taky se vám stane, že něco koupíte a ono je to úplně na hov.o? Mě se to stává docela často, a pak si nadávám…sice to pak využijeme později, ale v té chvíli mě to štve. ![]()
A takhle pořád dokola!
Prosím, že se to nestává jenom mě, ale i ostatním?? ![]()
A ano, často čtu diskuze, odborné články, debatuji s matkami starších děti…
Dík za odpovědi ![]()
Tak vkládat tvary se naučil až teď, zvuky jsme sice trénovali, ale stejnak umí akorát haf haf
Zato Anička odvedle uměla v roce snad málem číst
Vykašli se na nějaké srovnávání i na tu nejdokonalejší matku něco najdeš, že se bude cítit jako mimoň - třeba být příliš dokonalá není normální ![]()
Ahoj,mám taky něco podobného
okolo nás všichni už chodí na nočník,krásně pijou.Odrážedlo taky máme,ale nevím,jak ho na něj naučit,máme tahací hračky,ale netahá je,co se týče vkládačky,tak vkláda jen jeden tvar
Jojo,jinak Honzík od vedle je o 2m mladší,ale už taky umí násobilku podle své dokonalé matky.Ta se mi to neustále snaží naznačovat.Jsem ráda,že ani jí v tom nejsem sama.Jen doufám,žemi ho za 1,5r vezmou do školky ![]()
to je dobrý téma ![]()
a předtavte si, kamarádky kluk tak od roka a půl strašně rychle utíkal. pořád jsem čekala až začne aspoň pomalu utíkat moje slečna, a ona skoro neutíká dodnes (je jí šest). všechny děti nemusí dělat všechno ve stejnou dobu a některé to nedělají nikdy. a nejsou postižené.
problém mají matky dětí, které umí vše dřív než ostatní, protože si potřebují posilovat sebevědomí tím že deptají ostatní.
ahoj
ono jde o to, ze plno veci delat nemusite
proste to muzes nahradit necim jinym, tvary zacali kluci vkladat sami od sebe. Zviratka nam unikaji, je to totoz nebavi, tak proc je nutit. Jeden se uci rad, druhy ne, ale odkoukava
na nocnik zkousime, kdyz mam den, kdy mi mene tvrdne bricho, prikrmy jsme zacali davat, az kdyz jsem vydrzela nezvracet pri otevreni sklenicky ![]()
takze klid, ja to proste neresim, ted treba mivam pocit, ze je malo rozvijim, ale ja proste nemuzu, je mi zle, omdlivam a jsem rada, kdyz jim utru prdku a dam najist a napit, takze casto si hraji, ja lezim v posteli a max neco komentuju nebo zpivam ![]()
No tohle mě mrzelo ze začátku, že někdo něco umí a ti moji darebáci ne, na pacipaci se mi smáli, a to docela dlouho. Zvuky zvířátek, no to se mi taky smějí. Sice s nimi lezu po zemi a hrajeme si, ale nějak se nechytají…
Spíš mám strach, že něco zanedbám nebo úplně vypustím
A ty marné investice do oblečení, hrníčků, příborů…no taky děs ![]()
A ze začátku mi hrozně lezl krkem ten povýšený a přezíravý tón těch profisuper matek, co už neřeší ![]()
Příspěvek upraven 03.02.11 v 18:55
Tak co se týče marných investic, tak ty se mi podaří jen velmi zřídka..Raději si nejdřív přečtu zkušenosti ostatních s podobnou věcí a pak teprve utíkám do krámu.. ![]()
Laajo: Tak najdi jen maminy, co si postěžují (jako já), co jejich dítě pořád neumí a hned ti bude líp. ![]()
Já si taky připadám jak mimoň někdy. ![]()
Tak já mám dítko co nechodí a neumí kousat, říká 3 slova a už to neřeším. Když byla malá hysterčila jsem z držení hlavičky a pročítala diskuse, cvičila (držela jí krásně a včas jen já byla snaživá matka), studovala příkrmy jak maturitu, atd. Zjistila jsem že když to vůbec neřeším naučí se to stejně rychle jako když jí prudím, motivuju atd - akorát jsem byla vydeptaná. Navíc je toho hrozně moc - nočník, jídlo, mluvení, chození, hry…Tak jsem se vzhledem k těhotenství zaměřila na jediný cíl - naučit jí co nejvíc samostatnosti - prostě mě nepostrádat. Občas mám depku že zanedbávám ostatní ale den má jen 24 h a já jen jedny ruce. A že občas koupím kravinu se samo stává, ale nakupuju na Aukru, tak jsou to kraviny za pár kaček ![]()
Laaja, nikto nie je perfektný a dokonalí rodičia neexistujú. No a čo keď to ostatné deti už vedia? Neznamená to, že sa to Tvoje dvojčatá nenaučia. Každé dieťa má svoje tempo a myslím, že to nie je o tom, kto skôr. Buď rada za každý malý pokrok a nesnaž sa o dokonalosť.
Navíc je toho hrozně moc – nočník, jídlo, mluvení, chození, hry…Tak jsem se vzhledem k těhotenství zaměřila na jediný cíl – naučit jí co nejvíc samostatnosti – prostě mě nepostrádat.
naprosty souhlas
Však já jsem spokojená a jsem ráda, že mám šikovné zdravé děti…ale i tak.
Nechci být dokonalá matka, ani nic podobného…jenom mě někdy napadne, sakra, něco už by mohli dělat jako první.
Oni ti moji darebáci jsou nějak jinde…všechny děti jedli a oni ne, všechny děti pijí a oni ne, všechny děti seděli a oni ne, všichni spí celou noc a moji se pořád budí atd.
A samozřejmě tchýně mi to dává pravielně sežrat
a neustále mi předhazuje „tak už ti chodí? Ne..ale to nevadí (jízlivý, posměšný ton), já nikdy nebyla ta co srovnává, ale už jim je 14m…blabla“ no rovnou bych ji praštila…
ahoj Laajo,
to mi pripomina me pred lety
![]()
sousedovic behal na 12m, my na 16m a 18m, zato jsme drive mluvili, ve 2 letech rekli kde bydli a i ulici…ja jsem se na to proste vyprdla a s nikym jsem neporovnavala
pamatuju se, ze me taky cervik hlodal…proste vrstevnici behali za choditkama a ja skoro lezaky…
Jedina rada, vyprdni se na okoli, tchyne se zeptej, kdy chodil jeji synacek…jestli to nahodou deti nemaji po nem
a jestli si vubec uvedomuje rozdil mezi dvojcaty a monoditetem…
Nejvic me „nadchly“ vzdy monomamky, ktere rikali, ze nestihaji
Bych jim je pujcila na par dni…a rady by jim razem dosly…
Hlavu vzhuru a jen pozoruj, jak se krasne vyvijeji, mozna to tem dvojcatkum trva dele, ale je to fakt dvoji stesti, nemenila bych!!! pockej az budouo vetsi…budes jako ja…sedet u pc nebo casaku a pit kavu!!