Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Spíš alergická reakce. Já po některém bílém víně kýchám a spustí se mi rýma. Tak holt nepij větší množství alkoholu, když ti to je trapné. ![]()
Je to reakce těla na alkohol, dá se říct že alergie…tělo špatně odbourává alkohol. Taky se mi to stává, ale sklenku si dám jen výjimečně
Zkusila jsem hodit do AI
Nejběžnější příčiny jsou:
1. Alkoholová intolerance (alcohol flush reaction):
Někteří lidé mají geneticky sníženou schopnost odbourávat acetaldehyd, což je toxický meziprodukt při odbourávání alkoholu. To vede ke zčervenání kůže (flushing), vzniku fleků, pocitu horka, někdy i svědění.
Tento jev je nejčastější u lidí s deficitem enzymu ALDH2, ale může se vyskytnout u kohokoli, nejen u lidí asijského původu.
2. Rozšíření cév (vazodilatace) způsobené alkoholem:
Alkohol rozšiřuje cévy, což zvyšuje průtok krve k povrchu kůže a způsobuje zarudnutí a pocit tepla.
Tento efekt je normální a může být výraznější po větším množství alkoholu nebo při vyšší teplotě okolí.
3. Uvolnění histaminu a další reakce:
Alkohol může podporovat uvolnění histaminu, což může přispět ke vzniku fleků, svědění či dokonce kopřivky (urtikarie).
Některé druhy alkoholu obsahují další látky (např. sulfity, barviva, konzervanty), které mohou vyvolat kožní reakci, zvlášť pokud jste na ně citliví nebo alergičtí.
4. Spuštění nebo zhoršení kožních nemocí:
Alkohol může zhoršit některé kožní stavy, například rosaceu nebo psoriázu, případně spustit přechodné zarudnutí i u zdravé kůže.
Je to problém s termoregulací?
Alkohol ovlivňuje termoregulaci – rozšiřuje cévy a zvyšuje pocení, což může vést k pocitu horka a někdy i k poklesu tělesné teploty.
Samotné fleky jsou ale spíše projevem reakce na alkohol nebo jeho složky než čistě poruchou termoregulace.
Co s tím?
Pokud jsou fleky jen přechodné, nebolí, nesvědí a neobjevují se další závažné příznaky (otok, dušnost, silné svědění), nejde o nic závažného a doporučuje se spíše omezit množství alkoholu nebo vyzkoušet jiné druhy nápojů.
Pokud by se reakce zhoršovala (otok obličeje, jazyka, potíže s dýcháním), může jít o alergickou reakci a je nutné vyhledat lékaře.
No ale vy kdo to mate - taky to mate jen obcas? Alergie to neni, to bych musela mit pokazde, coz nemam. Prijde mi ze jde o kombinaci alkohol + vedro v mistnosti. Jinak par sklenicek vina di dsm celkem casto a stane se to proste v 1 pripsde z 10ti, nevim proto co to je. Problem s termoregulaci? ![]()
@Anonymní píše: Více
Já to nemám ale má to můj kamarád s touto kombinací, alkohol + vedro. Vždy je všude flekatě červený. Je to hlavně kvůli alkoholu ale nijak to neřeší.
@miamia142 píše: Více
Tak to mam stejne… vedro + alkohol, ale jeste jen nekdy.
Tak to asi taky nebudu resit…
@Anonymní píše: Více
Já reaguji rýmou jen na některá bílá vína. A občas je to stejná značka i výrobce, jen jiný ročník. Prostě to je kus od kusu. Takže končím s pitím, když začínám cítit ucpaný nos. Mě to ale fakt nijak netrápí.
Mate nekdo to same? Nekdy (ne vzdy) kdyz vypiju vetsi mnozstvi alkoholu, tak se mi udelaji cervene fleky po tele. Citim u toho i teplo/horko. Ale vetsinou me na to spis nekdo upozorni a je mi zo trapne, ale po chvili to prejde. Je to problem s termoregulaci? Diky za zkusenosti.