Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, už toho mám dost. Dcera má letos co začala zima už po třetí rýmu a já už fakt nevím jak jí oblékat. Když jí obleču víc, má úplně mokrá záda a když míň, zase mám strach, že jí bude zima. Vloni nebyla nemocná ani jednou, ale to byla převážně ve fusaku ve sporťáku. Jsou jí 2 roky. Koupila jsem termoprádlo Moira a teď zase nevím jak to funguje a kolik vrstev jí mám dát přes to? Poradí někdo?
Termoprádlo má termoregulační funkci - dcera by se neměla přehřívat, mělo by odvádět pot od těla, a zároveň brání proti prochladnutí.
S Moirou nemám zkušenosti, já radši vlnu, ale mělo by to asi být to samé.
Co přesně jsi koupila?
Koupila jsem triko s dlouhým rukávem (body už v její velikosti nemají) a overal. Je to slaboučký a já s tím nemám žádný zkušenosti, tak fakt nevím jestli ten overal nahradí i punčocháče??
No asi jo, ne?
No, nemyslím, že by teňučký kousek funkčního prádla nahradil punčocháče.
To prádlo má spíš plnit tu temoregulační funkci, pokud chceš něco extra záhřevného, poohlédla bych se po vlně (záhřevnější než merino vlna je ještě alpaka)
Asi to chce vyzkoušet. Já teda dávám termospodky místo punčocháčů, byť jsou tenké. Když je do -2 a svítí slunko, tak dávám termoprádlo - triko a spodky a na to jen kombinézu. Když je větší mráz, tak na triko ještě svetr a přidám podkolenky. Ale já obecně děti oblékám míň. Když sem si nebyla jista, tak sem kluky různě osahávala, teď už si řeknou, jak jim je.
Martina
Zubr píše:
Asi to chce vyzkoušet. Já teda dávám termospodky místo punčocháčů, byť jsou tenké. Když je do -2 a svítí slunko, tak dávám termoprádlo - triko a spodky a na to jen kombinézu. Když je větší mráz, tak na triko ještě svetr a přidám podkolenky. Ale já obecně děti oblékám míň. Když sem si nebyla jista, tak sem kluky různě osahávala, teď už si řeknou, jak jim je.Martina
Posledni dva dny jsme tady(kousek od Pradedu) meli cele dny minus 15 a vichrici takovou,ze byla tzv.bila tma. Deti si presto po prichodu z ms chtely chvili hrat a bobovat venku,a byly pak po vysleceni TEPLE.A co nosi?
TERMOTriko s DL.ruk,NA TO MIKINA,dole TERMOSPODKY-vcelku KOMBINEZA. Rukavice obyc,cepice obyc plus na to vlnena kuklicka. Jeste mam v zaloze i termopodkolenky do bot(ty BOTYY maji kvalitni,to jo),ale to asi az pod tech minus 15 ![]()
Já už si právě připadám jak blbec. Když jsem s ní venku já, taky jí pořád osahávám… Jenže chodí často ven i s někým z rodiny a mám strach, že to tak nekontrolují. Už jí ani nechci s někým pouštět. Ještě se rozčilujou, že to přeháním. No asi to fakt přeháním, ale je fakt, že oblékám jí já, tak je to na mně. ![]()
Ano, my to máme taky vyzkoušené od babičky, která bydlí taky kousek od Pradědu
Pro mě jsou základ kvalitní teplé boty - jak je zima od nohou, tak můžou mít na sobě cokoliv. Proto uvalím šílenou pálku za Superfity, ale jsem si jista, že jsou v pohodě.
Martina
Zubr píše:
Ano, my to máme taky vyzkoušené od babičky, která bydlí taky kousek od PraděduPro mě jsou základ kvalitní teplé boty - jak je zima od nohou, tak můžou mít na sobě cokoliv. Proto uvalím šílenou pálku za Superfity, ale jsem si jista, že jsou v pohodě.Martina
My teda mame OLANGY ,ALE JSOU TAKY BEZVA ![]()
No, tak my byli na tom loni stejně, nemocní jsme nebyli, ale ač jsem ho navlékla do čehokoli, tak mu byla zima, to jsme teprve začali chodit a v tom s něhu, nabalušený jak sněhulák, tak to se mu nechtělo chodit vůbec, koupila jsem mu body od Manymonts a k tomu longiesky, nosí to do dneška, na bodyčko dám jen mikču a jde rovnou do kombinézy. Nikdy tak, krásně teplý nebyl a zpocený taky není. Je to sice palba, ale nosí to už druhou sezónu. ![]()
Mahja píše:
No, tak my byli na tom loni stejně, nemocní jsme nebyli, ale ač jsem ho navlékla do čehokoli, tak mu byla zima, to jsme teprve začali chodit a v tom s něhu, nabalušený jak sněhulák, tak to se mu nechtělo chodit vůbec, koupila jsem mu body od Manymonts a k tomu longiesky, nosí to do dneška, na bodyčko dám jen mikču a jde rovnou do kombinézy. Nikdy tak, krásně teplý nebyl a zpocený taky není. Je to sice palba, ale nosí to už druhou sezónu.
Ty longies jsou takove ty dlouhe vlnacky?
farska píše:Mahja píše:Ty longies jsou takove ty dlouhe vlnacky?
No, tak my byli na tom loni stejně, nemocní jsme nebyli, ale ač jsem ho navlékla do čehokoli, tak mu byla zima, to jsme teprve začali chodit a v tom s něhu, nabalušený jak sněhulák, tak to se mu nechtělo chodit vůbec, koupila jsem mu body od Manymonts a k tomu longiesky, nosí to do dneška, na bodyčko dám jen mikču a jde rovnou do kombinézy. Nikdy tak, krásně teplý nebyl a zpocený taky není. Je to sice palba, ale nosí to už druhou sezónu.
JJ, žádné punčocháče nepoužíváme, už jako malému jsem mu koupila rovnou velikost XL, dají se ohrnout, takže vydrží, jsou z dvojité merinovlny, takže perfektně zahřejí, ale nepřehřejí. Fakt doporučuji. ![]()
Kamilenka píše:
Koupila jsem triko s dlouhým rukávem (body už v její velikosti nemají) a overal. Je to slaboučký a já s tím nemám žádný zkušenosti, tak fakt nevím jestli ten overal nahradí i punčocháče??No asi jo, ne?
Já si to teda moc nedokážu představit po praktické stránce - co když se jí chce čůrat? Jak jí budeš sundávat overal? ![]()
Jinak - kdybych jí dala triko s dlouhým a na to overal, pak bych už dala jen tenkou mikinku a bundu+ zateplené kalhoty a ponožky (nebo místo klahot a bundy kombinézu vcelku). A jak říkají holky - základ jsou kvalitní teplé boty
Nevím, co jiného bych oblékla. Dávat mezi zateplené kalhoty a termo prádlo ještě jinou vrstvu, tak nevím, co by to mělo být. Punčošky? Tepláčky? Já nedávám nic a malá je krásně teplá. Já mám spíš problém s rukavicemi. Nemůžu sehnat nějaké kvalitní. Nemáte tip?
Jsou to tyto:
http://www.brouczech.cz/…kalhoty.html?…
Jak říkám, malý je má ještě ve dvou letech ohrnuté, široký pas se může nosit taky ohrnutý, když jdeme ven, tak jej vytáhnu a má je až do podpaždí, takže i kdyby měl jen tričko, tak ho budou krásně hřát. A bude je mít dobré ještě příští rok, takže když to rozpočtu, tak to nebyla tak hrozná investice.
Longies jsou bezkonkurenční
sahají až skoro po lopatky.
Já mám doma troje (používáme je tedy i jako svrcní kalhotky na látkovky i jako spodní vrstvu na ven). Jsou fakt úžasné ![]()