Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda se některé z vás podařilo naučit znovu po delší době dítě uspat po obědě. ptám se proto, že dcera3,5 už dlouho po o nespí. ted se nám má narodit druhé dítě a já bych chtěla po o odpočívat i s miminkem. Malá má vůbec od narození velmi malou potřebu spánku. spí jen do 6ranní a usíná bez známek větší unavy až kolem 21hod. dávám jí spát dřív, ale je schopná po třech pohádkách zahlásit, tak a ted si pujdem hrát
a má mraky energie. slyšela jsem, že jsou na to homeopatika, máte s tím některá zkušenost ![]()
POdle me spat nebude (a hlavne spanek miminka se bude dost casto menit, nebude to ve stejny cas, to znas). Zkusila bych se domluvit, ze by vydrzela trebas u pustene pohadky nebo pocitace.
Ahoj. Mám dvě děti, obě nic moc nenaspí. Starší nespala poo od 1,5 roku, ale ve 2,5 zase začala (s nástupem do jeslí). Ještě o prázdninách před začátkem školní docházky to vypadalo, že to ve škole bez spaní poo nezvládne
. Mladší má teď 3,5 roku, poo nespí už asi rok a já pořád doufám, že s nástupem do školky zas začne.
Nas starsi je take nespavec, ale spis myslim, ze to ma psychicke - spanek potrebuje, ale ja ho k nemu proste nejsem schopna „donutit“. Doma uz mi tudiz poo nespal, ale ve 2 letech a 8 mesicich nastoupil do skolky a spat se opet naucil. Naopak letos uz ve skolce spat nebudou a mne to dela starosti. Viditelne to potrebuje.
Ten můj přes den nespí hodně dlouho a začla jsem ho dávat na zkoušku do školky a že bude chodit po obědě domů a to nechce chce spinkat s dětičkama ![]()
@Levandule121 Proč spát nebudou. Náš půjde do školy po prázkách a doteď ve školce po o spali (kdo chtěl).Doma nespával (jak už byl starší, ale tam jo.
@1976 A do školky asi nechodí a proč tedy?
No já dávala dceru do soukromé školičky jen na 2dny v týdnu, ale po o jsem jí vyzvedávala. oni tam neměli volnou kapacitu a ta třída se ve 14hod zavírala. jinak do státní mi jí ted nevzali a na tu soukromou už nám ted nezbydou finance, ale vím právě, že hodně dětí si spanek po o ve školce zase obnovilo. jenže ta naše čiperka nevydrží ani u pohádky, to snad jen večer po koupání, jinak ne, jí telka ani počítač nak extra nebaví, je to neposeda. bojim se, že mimi bude budit ![]()
Tak starší nespala cca od 2,5 let, když jsem čekala mladší tak jsem jí asi 5× přemluvila ať si jde semnou lehnout. Teď skoro v pět letech spí tak 4× do týdne po obědě, prostě řekne jdu si lehnout.
@Blanka S u nás to funguje tak, že jí přemlouvám at jde hajat po o a pak když už skoro usínám já u pohádky tak malá vyskočí, že už je odpočatá, to je tak po 3min
a je po spaní
dokonce nepomáhá ani to, že její láska odnaproti se, kterým si většinou před obědem hraje spí jak dřevo až do 15hod. což já sousedce hooozně závidim
a co ta homeopatika, má k tomu některá co napsat, prosím ![]()
@1976 píše:
@Blanka S u nás to funguje tak, že jí přemlouvám at jde hajat po o a pak když už skoro usínám já u pohádky tak malá vyskočí, že už je odpočatá, to je tak po 3mina je po spaní
dokonce nepomáhá ani to, že její láska odnaproti se, kterým si většinou před obědem hraje spí jak dřevo až do 15hod. což já sousedce hooozně závidim
a co ta homeopatika, má k tomu některá co napsat, prosím
tak u nás je to tak, že lehne a spí a spí a není k zbuzení do půl pátý a pak řádí do noci. Když jsem byla těhu a šly jsme si výjimečně lehnout tak nám 2× budil manžel když přišel z práce v 18:00. Takže já se tomu docela bráním, aby spala. U nás večer čteme pohádky teda já a mladší 6m taky uspávám takže musím postupně jinak nezvládám. Manžel bohužel není žádaný na uspávání a jedna nebo druhá řve.
@Blanka S A máš obe děti v jednom pokoji
ja se totiž bojim, že jakmile bude mimi u nás v ložnici tak se nám tam nastěhuje i malá. pak se ovšem nevyspí už vůbec nikdo
zase ale když dám mimi k malý tak mimi malou stopro bude taky budit.pak je varianta, že postýlku dáme do obýváku, jako a když malá usne tak jí odvezam do ložnice
já nevim, jinak už co vymyslet. nedostatku spánku se fakt bojim, jsem pak protivná a nic se mi nedaří
natož kojit po 3hod a do toho dělat gargamela kombinovanýho dinosaurem a princeznou
![]()
Mi máme patro v obýváku kde přes noc spí, je velké a má tam ohrádku takže s náma v posteli není. Jinak postýlku má v dětském pokoji vedle postele starší. Když jsem přemlouvala starší tak vždy šla semnou na patro do velké postele. Ráno taky starší vždy kolem 6:30 dorazí k nám. Když starší chce spát tak buď usne v obýváku u pohádky a já uspávám mladší nebo jde rovnou do své postele a já pak spící mladší dám do postýlky. Vzájemně se nebudí ani v noci.
Tak holky já po hodině přemlouvání malou uspala, to bylo ve 13.20 a ona ještě spí
snažila jsem se jí vzbudit, ale kňourala a spí dál
tak to pujed spat o pulnoci
na to se mužu…
tak to jí radeji učit nebudu.ted čekám kdy se jako probere a co bude.
![]()
U nas take jak ho nezpacifikuji presne v poledne, bud neusne nebo az pozde a vzbudi se protivny nejdriv v 6 vecer. Na noc ale usina celkem podobne (pozde)
jako obvykle. Ale i tak to nekdy pomuze. Jinak je ale dobry postreh jak tu pisi holky - pustit pohadku na DVD, nas u toho obcas prave i usne.
Tak drzim palce! ![]()