Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravim.
Myslite, ze se mi podaří zachranit muj pc? Je uz hodne stary a mel problemy s rychlostí a piszledni dny uz nechtěl vůbec naběhnout. Nakonec se dostal do uvodni obrazovky, ale bez ikon a psal, ze nemuze spustit Windows. Několikrát jsem restartovala a naběhla tam modra obrazovka, kde jsem mohla bud pokračovat, vypnout nebo opravit. Vybrala jsem opravu, ale pc se zacal pripravovat na tovární nastavení.
nez jses to uvedomila a vypla to tak ubehlo několik minut..a od te doby mi u modre obrazovky nenabízí pokracovat, ale jen opravu a vypnutí.
myslíte, ze je ještě sance dostat z nej fotky? V pondělí zavolam do servisu, ale teď bych me potesila alespoň nějaká naděje ![]()
@Alojska Určitě, nepředpokládám, že bys měla šifrovaný disk, takže ho bude stačit vyndat a připojit j jinému počítači.
Záleží jaká verze windows je na tom disku a jak se tam dostala. Pokud tam jsou W10 od výroby, pak většina výrobců při instalaci šifrování nastavuje. Pokud to není předinstalace, ale třeba upgrade, tak záleží na jakou verzi W10. Některé starší verze instalátoru dost tlačily do zapnutí šifrování. Takže pokud se to bezhlavě odkliklo.
Šance na dostání dat z disku je velká díky tomu, že obnova se nezdařila. Ale pokud místo HDD je tam SSD, tak poměrně klesá.
Proto bez bližší diagnostiky nelze nic slibovat a ani nahánět chmury.
@j.a.n.i1 píše:
@Alojska Určitě, nepředpokládám, že bys měla šifrovaný disk, takže ho bude stačit vyndat a připojit j jinému počítači.
Vypněte jej a už se o nic nepokoušejte, každý dalším pokusem naděje klesají. A doufejte, že servis má slušné ajťáky.
Tak to bohužel, já mám na starosti Středočeský kraj.
@Alojska píše:
@Prostě Vodnář z Plzně
@Prostě Vodnář No, upřímně, ještě jsem se nesetkala s beznym domacim pocitacem se sifrovanym diskem…
To já ano. Microsoft to prezentuje jako „nezabezpečené“, lidi kliknou na zabezpečit a je to. Naštěstí stejně bezhlavě si dělají účty jak u MS, tak u Googlu, takže potom se většinou dá alespoň nějaká část dat najít na Google Disku a OneDrivu, nebo alespoň na jednom z jmenovaných.
@j.a.n.i1 píše:
@Prostě Vodnář No, upřímně, ještě jsem se nesetkala s beznym domacim pocitacem se sifrovanym diskem…
Jen par slov na závěr. Disk zaheslovany nebyl. Stacilo pripojit k jinemu PC a překopírovat. Samotne kopirovani trvalo spoustu hodin, protoze disk byl velmi zpomalený. Dekuji vsem za informace