Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MarieOVMUC píše:
vsak to je snad samozrejmost, ze uvedes zdroje…
Já tím chtěla říct, že podle mě v případě použití pro studijní účely (v seminární práci) nepůjde o porušení autorských práv i když použije obrázek, který nemá volnou licenci - pokud ho podle normy „ocituje“.
Ale hádat se o to nebudu, auorské právo není zrovna moje doména, takže je to spíš moje domněnka.
Spíš mě zaráží, že zakladatelka napíše, že hledá obrázek zadarmo a žádný použitelný nenachází a tady se jí půl e-mimina vysměje, že neumí hledat na Googlu… Prostě podle dotyčných zřejmě co je na Googlu, je zdarma…
@Kassy píše:
Já tím chtěla říct, že podle mě v případě použití pro studijní účely (v seminární práci) nepůjde o porušení autorských práv i když použije obrázek, který nemá volnou licenci - pokud ho podle normy „ocituje“.
Ale hádat se o to nebudu, auorské právo není zrovna moje doména, takže je to spíš moje domněnka.Spíš mě zaráží, že zakladatelka napíše, že hledá obrázek zadarmo a žádný použitelný nenachází a tady se jí půl e-mimina vysměje, že neumí hledat na Googlu… Prostě podle dotyčných zřejmě co je na Googlu, je zdarma…
No promiň, ale zkus si zadat do Google slovo spermie a kliknout na obrázek. Vyhodí to asi milion obrázků a mně jdou normálně uložit i zkopírovat zdarma. Takže v tomto případě chápu, že se jí půl eMimina vysměje…
@Kočislava píše:
No promiň, ale zkus si zadat do Google slovo spermie a kliknout na obrázek. Vyhodí to asi milion obrázků a mně jdou normálně uložit i zkopírovat zdarma. Takže v tomto případě chápu, že se jí půl eMimina vysměje…
Ano, JDOU zkopírovat a uložit zdarma, ale to neznamená, že to udělat SMÍŠ, natož že je dokonce smíš dál použít. Každý obrázek, který na tom Googlu najdeš, má nějakého autora, resp. vlastníka autorských práv.
Když najdeš na ulici nezamčené kolo, taky JDE na něj nasednout, odvézt ho a nechat si ho, ale neznamená to, že to udělat SMÍŠ. Je ten rozdíl jasný?
Někdy stojí za to zamyslet se nad tím, jestli tím výsměchem druhému neudělám blbce spíš ze sebe…
@Kassy Teorericky se na to dá hodit výjimka pro vědeckou práci nebo výuku, ale vzhledem k tomu, že autor práce dává škole právo užití a to může být libovolné, bych si zbytečně nedělala komplikace a použila free nebo po výslovně uděleném souhlasu.
@Kassy píše:
Ano, JDOU zkopírovat a uložit zdarma, ale to neznamená, že to udělat SMÍŠ, natož že je dokonce smíš dál použít. Každý obrázek, který na tom Googlu najdeš, má nějakého autora, resp. vlastníka autorských práv.
Když najdeš na ulici nezamčené kolo, taky JDE na něj nasednout, odvézt ho a nechat si ho, ale neznamená to, že to udělat SMÍŠ. Je ten rozdíl jasný?
Někdy stojí za to zamyslet se nad tím, jestli tím výsměchem druhému neudělám blbce spíš ze sebe…
Tak pokud uvedeš do seminárky zdroj a odkaz, což se, pokud vím, zcela normálně a běžně dělá, to není „krádež“, ale odkaz na použitý zdroj. Proto se právě ten zdroj uvádí, ne?
@Kočislava Mýlíš se, obrázky z google volně legálně stahovat nelze.
@kotyk píše:
@Kassy Teorericky se na to dá hodit výjimka pro vědeckou práci nebo výuku, ale vzhledem k tomu, že autor práce dává škole právo užití a to může být libovolné, bych si zbytečně nedělala komplikace a použila free nebo po výslovně uděleném souhlasu.
To jsem právě zakladatelce psala hned na začátku, zvlášť pokud jde o seminární práci v prváku, po které po úspěšně složené zkoušce neštěkne pes (u bakálářské nebo magisterské práce bych to řešila víc), ale souhlasím, že volná licence je samozřejmě nejlepší.
@Kočislava píše:
Tak pokud uvedeš do seminárky zdroj a odkaz, což se, pokud vím, zcela normálně a běžně dělá, to není „krádež“, ale odkaz na použitý zdroj. Proto se právě ten zdroj uvádí, ne?
Tak pokud to už takhle není, tak se zakladatelce opravdu omlouvám, nevěděla jsem to ![]()
@Kassy Některé školy dneska už celkem tvrdě trvají na ošetření i v seminárkách. Ono to stačí digitálně uložit a zvěřejnit v knihovně a může z toho být milý dopis od digitálních lovců lebek.
@Kočislava Tohle pořád platí, pokud napíšeš práci na papír a uložíš v univerzitní knihovně. Ale ve chvíli, kdy tu práci začneš šířit třeba odesláním kopie jiné knihovně, uveřejněním na netu (dneska je běžné, že knihovny práce nabízí minimálně v intranetu online) nebo jí třeba prodáš časáku, může být všechno úplně jinak.
Jezisi, autorsky prava… ![]()
ja bych si to radeji namalovala sama
bude to podle predstav, budes mit ze sebe radost a jeste mas jistotu, ze te nebude nikdo honit po soudech kvuli blbymu semenu ![]()
Teda dámy já zīràm. Nechápu proč tady zakladatelku většina z Vás uràžī. Promiňte ale z některých uživatelek se mi chce vážně ![]()
@Markéta80 souhlasím, taky mě po přečtení diskuze napadlo, jestli by pro zakladatelku nebylo jednodušší vytvořit něco svého ![]()