Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím. Mám dotaz. Nevím si rady, tak doufám, že alespoň tady získám radu. Mám v plánu se případně obrátit na právníky, ráda bych ale věděla, zda-li to má vůbec cenu. Popis situace:
Nastěhovali jsme se do prvního bytu s přítelem. Jedná se o dům, dvě patra, tři byty. Dole jeden, náhodě dva. Ve spodním bytě bydlí starý pár, tak 70-80 let. My bydlíme nahoře v bytě. Vedle nás bydlel pán, asi 50 let. Majitel tvrdil, že v domě vše bez problému. ALE! Už od naseho nastěhování měl pan očividné problémy s alkoholem. Nijak nás ale neobtěžoval. Jednou ale přijel majitel, s tím, že pan již přesrok neplatí nájem, již před půl rokem mu vypověděl smlouvu. Prý ho vyhodili z práci kvůli potížím s alkoholem. Nabídl mu, že když mu bude dávat 2000,– měsíčně, nechá ho tam bydlet. všichni jsme se mu tu snažil li pomoct. Nic se ale nedělo, majiteli došla trpělivost a vyhodil ho. Teď k problému. Od té doby se tento pán pohybuje po pozemku a snaží se dostat do domu. Majitel to moc neřeší, ale je to asi proto, že s tím sám nemá moc co dělat.
. Je to již několik dní a situace se stupňuje. Již 4× jsme volali policii. Doteď nebyl nějak agresivní, vypadá to ale, že už mu z toho, s prominutím, přeskočilo. Včera už nám venku nadával a začal být lehce agresivní, spíše na mě. Nechtěl nás pustit do domu a povídal s neživými objekty. Nakonec jsme opět zavolali PČR, ti s tím ale nemají moc co dělat. Zabalila jsem mu alespoň nějaké teplé boty a batoh s jídlem, základními léky a nějakými věcmi, bylo mi ho líto. Sousedům dole celé noci lomcuje s okny a nám hází kameny a klacky do okna. Dnes tu byl zase, bez batohu, samozřejmě. Rozbil nám zámek u auta, nevím jak, a lezl do něj. Opět jsme volali PCR. Prý vyhazoval z auta nějaké lidi, očividně je na tom fakt špatně. Nic s tím neudělali, auto nejde zamknout. Jenže je noc, auto je tedy odemčené, a on nám zase hází věci do okna. Již pár dní nespime, náš pejsek je z toho celý šílený chudák, sousedi dole taky. Bojíme se chodit ven, já pak večer sama z práce, fakt šílený.
A moje otázka zní: můžeme v tomhle případě ihned vypovědět nájem? Vím, že to není ani tak majitelova vína, nebo spíš, že s tím nic neudělá, ale v tomhle se fakt žít nedá, aby se člověk bál vyjít, fakt už nevím, čeho je schopný, byl to hodný pán, ale už se ho vážně bojím.
Budu ráda za každou radu. Děkuji.
Tohle už není o nájmu, ale o léčebně (napřed protialkoholní a pak psychiatrie). Ale jak ho tam dostat, že. Pujcte si pitbulla, a nechte na pozemku.. vtip.. no asi vám nezbyde, než nějakou dobu volat policii, za ničení majetku a obtěžování…
Měl soused možnost si odnést věcic co měl v bytě?
Něco mu dávat (chápu, je vám ho líto) je úplně zbytečné… Buď to nekde zahodí, nebo prodá a propije
Ne, nemůžete ihned vypovědět nájem. Můžete ho vypovědět klasicky, výpovědní doba začne běžet od března. Majitel nemůže za chování bývalého nájemníka. Nezbyde vám než volat opakovaně policii a případně problémy s dotyčným “přikrášlit”, aby ho odvezli do psychiatrické léčebny. Domluvte se se sousedy a shodně tvrďte, že dotyčný chce spáchat sebevraždu.
@Janli jo, to jediný by mohlo pomoci. Volala bych současně záchranku, PČR. Jedno zakladatelka druhé sousedi.
To je hrozný, tohle.
@Janli píše:
Ne, nemůžete ihned vypovědět nájem. Můžete ho vypovědět klasicky, výpovědní doba začne běžet od března. Majitel nemůže za chování bývalého nájemníka. Nezbyde vám než volat opakovaně policii a případně problémy s dotyčným “přikrášlit”, aby ho odvezli do psychiatrické léčebny. Domluvte se se sousedy a shodně tvrďte, že dotyčný chce spáchat sebevraždu.
To je pravda. Vždyť přece nemocnice je něco jako chudobinec a vězení v jednom a peněz ve zdravotním systemu je dost. Lékaři a sestry jsou posluhovačky, tak ať se starají… Neuvěřitelné, co tady radíš.
@Alriga neblazni, odvezli by ho na psychiatrii. Tam by ho konečně někdo aspoň základně vyšetřit. Věř, že kdyby se jevil jako ok, vykopnou ho hned domů.
Tobě připadá ten člověk v pořádku? Mne teda ne. Lepší, když ho odvezou, než aby někomu ublížil
Připadá ti v pořádku takhle obtěžovat a ohrožovat okolí? W nikdo s tím nic nedělá? Mne teda ne.
Pořád volat PČR, to ničení majetku už je za hranou.. jinak výpověď hned ne.. majitel za něj tak nějak nemůže
@g.sandova píše:
@Alriga neblazni, odvezli by ho na psychiatrii. Tam by ho konečně někdo aspoň základně vyšetřit. Věř, že kdyby se jevil jako ok, vykopnou ho hned domů.
Tobě připadá ten člověk v pořádku? Mne teda ne. Lepší, když ho odvezou, než aby někomu ublížil
Připadá ti v pořádku takhle obtěžovat a ohrožovat okolí? W nikdo s tím nic nedělá? Mne teda ne.
Samozřejmě, že ne. Ale ta rada s tvrzením o sebevražedných sklonech mi přijde taková „vychcánkovská“. Možná máš pravdu, ale já nesnáším zneužívání lékařské péče. Máme kamaráda záchranáře. Kolik oni vozí bezdomovců, co to všechno stojí prace, peněz, času. A jen proto, že lidé si chtějí „zachovat svědomí“ a volají k ozralum RZ. A toto mi přijde stejné.
Tak to je nanic no. No majiteli to povíme, třeba to pochopí a nějak se domluvíme. Celou noc rány, šílený. Šutry 7×5 centimetrů co minutu v okně. Policie nám řekla, že pokud nás neohrožuje, volat je nemáme. Tak já už nevím.
@xsaleen no, měl ty 3 měsíce výpovědní dobu. Poté, co ho majitel vyhodil si nic brát nechtěl, tak mu majitel řekl, že tady bude v sobotu, ať si něco sežene a přijde si, všechno co bude chtít mu dá. Ten JEDINÝ den nepřišel. Tak jsem potom přinesla nějaké bundy a boty co měl na chodbě já. Policie s ním již taky byla vevnitř, skoro nic si zase nevzal. A je tu zas, pod záminkou toho, že chce věci. Jenže, podle zákona, už na to prostě nemá nárok, řekla mu to i policie. ![]()
@NaughtyLil v tomhle přece nechcete a ani nemusíte dobrovolne bydlet, vždyť nabídky pronájmu převažují nad poptavkami - doporučený dopis majiteli bytu i s dorucenkou, kde uvedete co se děje, že policajti, atd. a že dochází k vážnému narušování vašich práv a klidu, tudíž i k porušování naj.sml. a pokud to nebude on jako majitel řešit, že mu dáváte na vědomí, že k 28 2.vypovidate smlouvu a stehujete se nejpozději tento den pryc; že 28.2. Mu predate být a on vy od něho dostanete vr. kauci zpět. Napsat předávací protokol o stavu bytu a meridlech, mate-li je jen pro sebe.
@Ahep a to je tedy právně možné? Nejsem si právě jistá, jestli ano. Abychom pak ještě neměli nějaké tahanice. Stěhovat se právě chceme ihned ![]()
@NaughtyLil píše:
@Ahep a to je tedy právně možné? Nejsem si právě jistá, jestli ano. Abychom pak ještě neměli nějaké tahanice. Stěhovat se právě chceme ihned
Existují bezplatne právní poradny, jak inline tak na městských úřadech.
A co myslíš, teď jak to máte teď, to je právně ok?
@NaughtyLil píše:
@Ahep a to je tedy právně možné? Nejsem si právě jistá, jestli ano. Abychom pak ještě neměli nějaké tahanice. Stěhovat se právě chceme ihned
Když nechceš mít tahanice, tak trp! Kdo se stará, ten má! Váš majitel bytu používá tzv vy. siraci metodu.
@Alriga píše:
To je pravda. Vždyť přece nemocnice je něco jako chudobinec a vězení v jednom a peněz ve zdravotním systemu je dost. Lékaři a sestry jsou posluhovačky, tak ať se starají… Neuvěřitelné, co tady radíš.
Ten člověk je evidentně psychicky nemocný a potřebuje pomoc. Sám si tam jaksi nedojde, že?