Obyčejná jména vymizela

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11618
29.4.24 11:12

Zajímavá diskuze, do teď jsem si myslel, že vaše nicky tady jsou i vaše občanská jména…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11618
29.4.24 11:14
@krecik.dzungarsky píše: Více

Máš pravdu, ale občas v tom plavu, protože i Ivaně můžeš říkat Ivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
29.4.24 11:14
@Janli píše: Více

Taky může být. Když se narodila dcera, byla všude samá Viktorka ale třeba doktorka na kyčlích říkala, že ve vedlejším okrese vede Adéla.
Ty Barunky co tu potkáváme mají od 4 do pár měsíců. Takže asi taky trochu „vlna cakla dal“ :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
29.4.24 11:15
@Venetia píše: Více

Patricie je krásné jméno. Varianta Vlasta je hnus fialový. Helena mi zní příliš tvrdě. Ale stejně má člověk většinu jmen provázaných s konkrétními lidmi, se kterými se v průběhu života potkal.

• Citovat
  • Upravit
469
29.4.24 11:18

Myslím si, že se to nedává proto, že prostě nejsou ta jména už „moderní“. Začaly se právě rozmáhat novodobější jména a nedivím se. Mně se taky k malé holčičce nehodí jméno Marie nebo Pavla, natož Josefína, Dobromila apod. Také nemusím uplně cizí jména, ale třeba Ema, Sofie, Mia.. to jsou za mě jednoduchá hezká jména. Jinak jména jsou podle mě ošemetná jako téma, protože na to má fakt každý jiný vkus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
29.4.24 11:19
@krecik.dzungarsky píše: Více

Naše učitelka byla Zděna a druhá Radmila. Obě nás opravovaly.

Taky Petr je 2× každý slaví v jiný den a přitom je to stejné jméno :nevim: :mrgreen:. To mi přijde kuriózní. Ale já dneska nemám svátek :mrgreen: :potlesk:… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
29.4.24 11:23
@mesicnikamen píše: Více

A hlavně se vkus fakt není. Kdysi asi jako 17 léta jsem si napsala seznam jmen co se mi líbila. Pak jsem ho vytáhla když jsme hledali jméno a… Žádné jméno se neshodovalo. Kdyby mi před 10 lety někdo, řek jak se dcera bude jmenovat, klepu si na čelo, že se zbláznil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.4.24 11:28

Co máte všichni proti Vlastě? Já jich mám mezi přáteli několik a za mě to je normální jméno…

• Citovat
  • Upravit
148927
29.4.24 11:29

Mě taky přijde hrozný :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148927
29.4.24 11:31

Bratr mojí maminky, již zemřelý, se jmenoval Bohouš. Jinak jsme mu neřekli. A taky musím hodně přemýšlet jak se vlastně jmenoval celým jménem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
29.4.24 11:32

Mne se libi, hezke ceske jmeno, ale pro me uz zastarale, dceri bych ho nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21917
29.4.24 11:33

Vlasta, Květa, Věra to je otřesný, jméno za trest. A když se Vlastimilovi říká Vlasta nebo Vlastik, tak to už je úplně neuchopitelné. Ještě horší, než ženská varianta. Vlasto, za sto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.4.24 11:35
@Anna766 píše: Více

Náš soused vedle rodičů je oficiálně Bohumil. Ale vždycky se mu říkalo a říká Bob, Bobe. I na prahu šedesátky. Oficiálně Bohumile mu nikdo neříká nebo Bohouši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.4.24 11:37

@Atisia To určitě je pravda, taky mám napsaný seznam jmen z roku 2016 a některá se shodují, některá bych nedala ani za nic :mrgreen: teď se mi začala líbit ta jednoduchá jména jako Ema a Mia, a nikdy bych si to dřív nemyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
29.4.24 11:41
@Ploskutáček píše: Více

Moje tedy rozhodně ano!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...