Očkování a pozit. test matky na TBC

5320
11.2.14 22:23

Očkování a pozit. test matky na TBC

Dobrý deň,

moja dcérka bude mať 13.2. 9 mes., ešte nebola očkovaná. Narodila sa predčasne sekciou po 37. tt, mala 2,5 kg. Očkovanie sme doteraz posúvali, boli sme aj prechladnutí. Priznám sa, že by sme ju chceli očkovať čím neskôr, bojíme sa možných neurologických a iných komplikácií. Musím ale uviesť, že ja som autoimunitný pacient, liečim sa na reumatoidnú artritídu a psoriázu, celé tehotenstvo som užívala 15 mg prednisonu a teraz beriem okrem neho aj biologickú liečbu, kvôli ktorej mi pred časom robili pľúcne a krvné testy. Dnes som sa dozvedela, že budem brať antituberkulotiká, lebo v nejakých testoch sa mi vykázali pozit. hodnoty. Teraz neviem, v akom zmysle to mení situáciu s očkovaním, či sa neočkovaná dcérka mohla týmto pred očkovaním nejako oslabiť, či ju máme dať očkovať neskôr, alebo čím skôr a čím. Sme zo Slovenska, ale snáď budú platiť tie isté podmienky, ako u vás. U našej pediatričky je na výber Synflorix a Prevenar 13, ak sa nemýlim, ale viem, že existuje aj Infanrix Hexa. Chceme požiadať o schému 2+1. Prosím vás, neviete mi poradiť pre dcérku najšetrnejšiu verziu očkovania, narodila sa nám po 9. r. z IVF, tehotenstvo v IV. štádiu artritídy a osteoporózy a iných trombofilných komplikáciách v mojich 38. rokoch nám nikto neodporúčal, takže je to náš veľký zázrak, že ju máme a viac detí mať nebudeme, tak iste chápete, že nám na jej zdraví veľmi záleží. Ešte chcem dodať, že momentálne sa jej prerezávajú 4 zúbky, tak chceme zvážiť aj túto skutočnosť vrámci vhodného načasovania.
Vďaka za prípadné usmernenia! :kytka: Bojím sa, že urobíme nejakú závažnú chybu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
11.2.14 22:28

Hexa je jiná vakcína než synflorix s prevenarem, očkuje se na něco jiného. Jinak je složité ti poradit, nebude lepší to probrat s odborníky, kterým věříš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
11.2.14 22:51

@terinka4444 Je mi to jasné, ale zatiaľ neviem, komu mam veriť :think: zadala som otázku aj na vakciny.net, uvidíme, čo z toho bude.
Teraz vidím, že že teda Synflorix a Prevenar teda nie sú alternatívy Hexy :think: Trochu v tom mám zmätok :nevim:

Příspěvek upraven 11.02.14 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
11.2.14 22:54

NA TBC se u nás již asi 3 roky neočkuje, tudíž bys musela dát samostatnou vakcínu. Jin ak je „povinná“ Hexa vakcína, která obsahuje 6 nemocí (černý kašel, hemofilus, tetanus, žloutenka B, obrna a záškrt). Prevenar, Synflorix a Rotarix jsou NEPOVINNÁ proti meningokokům a rotavirům. Více na www.vakciny.net
Pokud se rozhodnete očkovat, dítě by mělo být naprosto zdravé alespoň 14 dní, lépe měsíc (i zuby jsou špatně i když vás může doktorka přesvědčovat, že neva).
Schéma 2+1 je určitě fajn, můžete si i vybrat místo Hex Pediacel (neobsahuje žloutenku B).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
11.2.14 22:54

@Rein Já bych napsala Dr. Petrášovi na www.vakciny.net Má online poradnu a odpovídá rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
11.2.14 22:57

@jajinka80 už sa stalo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
11.2.14 22:58

@Turante u Petráša som čitala, že ten Pediacel nie je šetrnejšia vakcína, tak neviem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
11.2.14 23:08

@Rein je šetrnější už tím že neobsahuje žloutenku a také má méně hliníku :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
11.2.14 23:12

@Turante tak to je fajn. Tú zltačku som spomenula pred lekárkou, že by som aj rada vynechala, odpoveď bola, „viete, ale keď je to v povinnom balíku“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
11.2.14 23:28

@Rein Tak hlavně bys musela za Pediacel platit :zed: My platili za dávku 850,– kč, objednávala doktorka. Jde o to, že ti doktoři o tom kolikrát nevědí, nebo to nechtějí řešit. Taky bys správně měla žloutenku doočkovat do 12 let, ale to fáákt u nás nehrozí. Otázka je co ti napíše do přihlášky do školky, někdo se může cukat :nevim: K tomu se od 15. měsíce očkuje MMR (spalničky, příušnice, zarděnky - Priorix), ale ten můžeš posunout až těsně před školkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
12.2.14 00:53

Neočkovala bych žádnou vakcínu, která obsahuje hliník.
Co jsem pochopila, tak imunologové v posledních letech zjistili, že k vypuknutí autoimunitního onemocnění je potřeba několik faktorů - mít konkrétní „špatný gen“ a potom něco, co ten gen spustí/aktivuje. Jako spouštěč může mimo jiné fungovat vakcína s hliníkem.
Nevím nakolik se dá nebo nedá udělat takové vyšetření (zda tvoje dcera ten gen nemá od tebe), ale možná by se dalo poradit někde v nějaké genetické poradně nebo laboratoři.
(nemám tu teď bohužel konkrétní odkazy na zdroje)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
12.2.14 01:49

@Turante Hej-hej, o tom Priorixe viem. A pokiaľ sa ten Pediacel oplatí, tak si samozrejme kvôli zdraviu radšej priplatím. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5320
12.2.14 01:50

@Lucie_Sx Vďaka :kytka: a nevieš náhodou, ktorá vakcína neobsahuje hliník?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
12.2.14 08:35

@Rein
Ahoj, jsem celkem zvedava, co ti petras napise, poprosim o preposlani odpovedi do sz, pokud nevadi.
Jen se priznam, ze me vzdy konsternuje, ze vakcinaci nekdo odklada, kdo o tom fakt nic nevi, bez urazky.
Co vim, tak na slovensku se ockuje bezne 2+1, infanrix hexa a prevenar (nebo synflorix), potom od 15ti mesicu priorix, ale mozna je to jinak, je to uz dele co jsem vas ockovaci kalendar prohlizela.

Co me zaujalo, je tva mozna tbc, urcite plicni dosetreni, pokud by to tak bylo, tak by to byla velmi vyznamna info pro tvou dceru, ockovana proti tomuto neni a je tesny kontakt, takze problem. Nicmene jen na zaklade mantoux testu se diagnoza nedela. Toto jiste upresnit jako prvni.
Taky co se tvych autoimunitnich chorob tyce, doporucuju kontaktovat mailem s dotazem dr. Jitku skovrankovou z motola.
Preju dobre porizeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
12.2.14 10:13
@Rein píše:
@Lucie_Sx Vďaka :kytka: a nevieš náhodou, ktorá vakcína neobsahuje hliník?

Akorát snad Priorix?
Hexa a spol obsahuje.
Cituji z časopisu Dieťa č.9/2013: „…s ockovanim (v pripade vakcin s pridavkem hliniku jako pridavne latky) musime byt obzvlast opatrni tam, kde nekdo z pribuznych trpel, ci trpi na nejakou autoimunitni chorobu.“
Publikoval prof. Milan Buc, přednosta Imunologického ústavu LF UK v Bratislavě.
Jde o závěry 2. mezinárodního sympozia a vakcínách a autoimunitě v roce 2012.
Takže je to úplně nová věc, nic proti Petrášovi, ale tohle podle mě ještě vůbec nezohlední. Nezohledňuje to žádný pediatr. To přijde možná časem. I když, i pak asi ta jejich „opatrnost“ bude vypadat tak, že to dítětei píchnout a pak ho „budou pozorovat, co to udělá“. Pozor, pokud vakcína AI chorobu spustí, tak ta se může projevit až za několik let po vakcinaci (viz prof. Shoenfeld, kapacita přes AI choroby).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek