Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dotaz lehce mimo : ony existují autisticke opice? Jako myslím samy od sebe, bez očkování.
Článek jsem nečetla, zaujal mne nadpis diskuse. Mám syna autistu nezávisle na sobě se psycholog i neurolog spolu s dalšími doktory shodli, že očkování autismus spustí. Dítě se s ním narodí, ale nemusí propuknout, očkování je spouštěč. Mám děti brzy po sobě a bohužel 2 vakcíny prevenaru a toho druhého svinstva už mělo, další očkování jsme odmítli, stejně má nejspíš ADHD, je ještě malý na diagnostiku, ale určité prvky se dají rozpoznat. Nikomu nevnucuji zda očkovat či ne. Toto je jen má zkušenost.
Napíšu jen vlastní poznatky, které mě ovlivnily směrem k neočkování MMR: Znám rodinu-tedy skutečné lidí, kterým se ze zcela zdravého dítěte stal po vakcinaci mmr autista s mentální retardací. Již jsem to sem párkrát psala. Sama mám syna autistu, nejspíš chyba při porodu, očkován proti TBC už v porodnici, což možná mělo, možná nemělo vliv. Každopádně máme v užší rodině řekla bych určité „poruchy“ autismu se podobající. Syn je očkovany dle OK. U dcery jsem hodně opatrná a má „jen“ pediacel. A popravdě mě absolutně nezajímá, zda vakcína autismus spouští-tedy již tam byly předpoklady, nebo zda jej přímo způsobuje.
@Amarel píše: Článek jsem nečetla, zaujal mne nadpis diskuse. Mám syna autistu nezávisle na sobě se psycholog i neurolog spolu s dalšími doktory shodli, že očkování autismus spustí. Dítě se s ním narodí, ale nemusí propuknout, očkování je spouštěč. Mám děti brzy po sobě a bohužel 2 vakcíny prevenaru a toho druhého svinstva už mělo, další očkování jsme odmítli, stejně má nejspíš ADHD, je ještě malý na diagnostiku, ale určité prvky se dají rozpoznat. Nikomu nevnucuji zda očkovat či ne. Toto je jen má zkušenost.
Tady ale neni rec o tom zda je spoustec, ale o tom ze autismus nezpusobuje.Jsem zastankyne ockovani, ale dokazu pripustit ze muze autismus spustit, ale to neznamena ze by se nespustil i bez vakciny…to jsou uz jen spekulace.
@katule9 Ano, máš pravdu, ale rodiče a jejich příbuzní jsou též nosiči, minimálně jeden. Je to dědičné. U nás je jasné, že to je z mé strany, já jsem naprosto v pořádku, když jsem byla mimino neočkovalo se. Věřím tedy tomu, že pokud by očkování nebylo, děti bych měla zdravé.
@katule9 píše:
Tady ale neni rec o tom zda je spoustec, ale o tom ze autismus nezpusobuje.Jsem zastankyne ockovani, ale dokazu pripustit ze muze autismus spustit, ale to neznamena ze by se nespustil i bez vakciny…to jsou uz jen sp ekulace.
Já jsem také ochotna připustit, ze vakcína autismus spouští. A jelikož nikdy nemůžu vědět, zda by se tak nestalo u mé dcery, tak očkovat nebudu. A myslím si, ze žádný rodič, ktery má po vakcinaci takto postižené dítě, na přesném vymezení pojmů nebazíruje. Jinak si myslím, ze kdyby se prokázalo, ze je autismus očkováním přímo způsoben, tak by to byla velmi nežádoucí a nepublikovatelna informace. Už tak ní přijde, ze se „zasvěcení“ snaží zachránit co se dá.
Tak by mě zajímalo, jak se u batolat makaků může projevit třeba Aspergerův syndrom? Jak se u makaků může projevit neschopnost mluvit - často až když dítě ve třech letech nemluví, tak až to je signálem, že je nějaký problém. Chtěli, aby mláďata makaků dělala pápá babičce? Jak by se u sledovaných makaků mohla projevit nestandardní reakce na nové situace (spousta autíků je v pohodě a není na nich patrný žádný problém, pokud jsou ve svém známém prostředí) - brali je po jednom na výlety mimo klec, šoupli je do cizího prostředí? Nutili je hrát kolektivní hry? ![]()
Výskyt autismu je přibližně 1 ze 100, ne? A v tom je započítaný nejen regresní autismus, ale i jiné formy autismu, u kterých se dítě nerozvíjí normálně hned od narození. Ta studie, tak jak je popsaná v článku je nesmysl, protože by musela být zatraceně velká náhoda, aby se mezi 56 očkovanými vyskytl aspoň jeden autista, i kdyby očkování autismus mohlo spustit.
![]()
Taky nechápu, jaký mělo smysl pitvat mozky makaků, když se u nich autistické chování neprojevovalo. ![]()
Tohle je zřejmě ono:
http://www.pnas.org/…498.full.pdf
Sledovali chování makaků ve věku 12-18 měsíců. U kolika procent dětí je autistická porucha pozorovatelná a diagnostikovatelná v tomhle věku? ![]()
@alifie No, osobně předpokládám logiku: autismus vyvolává změna na mozku (což nevím, zda je ověřená a ta změna je jaksi „pohledem rozeznatelná“, nejsem doktor) - něco (asi) vyvolává tu změnu - pokud je to očkování, naočkujeme makaky a budem hledat změny na mozku.
Takže studie může být částečná odpověď na otázku „Vyvolává očkování změny na možku (u makaků)?“
A tu autistickou omáčku k tomu klidně mohl dodat někdo s bujnou fantazií.
Teď by bylo dobré ještě vypitvat nějaké mozky autistů a zjistit, jestli na nich jsou takové změny, aby se dalo jednoznačně říct „jo, tenhle flek tady, to je autismus a bez něj člověk autismus nemá“.
@alifie tak oni makakové asi dospívají rychleji než člověk, jako většina zvířat. Nemám čas to zkoumat - měli tam nějaké makaky, co měli autismus bez očkování?
Osobně mám teda nejasno, jestli může nějaká opice či zvíře obecně takhle trpět schizofrenií, autismem, downem a tak.
@Knihomyš píše:
@alifie No, osobně předpokládám logiku: autismus vyvolává změna na mozku (což nevím, zda je ověřená a ta změna je jaksi „pohledem rozeznatelná“, nejsem doktor) - něco (asi) vyvolává tu změnu - pokud je to očkování, naočkujeme makaky a budem hledat změny na mozku.
Takže studie může být částečná odpověď na otázku „Vyvolává očkování změny na možku (u makaků)?“
A tu autistickou omáčku k tomu klidně mohl dodat někdo s bujnou fantazií.
Teď by bylo dobré ještě vypitvat nějaké mozky autistů a zjistit, jestli na nich jsou takové změny, aby se dalo jednoznačně říct „jo, tenhle flek tady, to je autismus a bez něj člověk autismus nemá“.
Naprosto souhlasím.
@Knihomyš píše:
@alifie tak oni makakové asi dospívají rychleji než člověk, jako většina zvířat. Nemám čas to zkoumat - měli tam nějaké makaky, co měli autismus bez očkování?Osobně mám teda nejasno, jestli může nějaká opice či zvíře obecně takhle trpět schizofrenií, autismem, downem a tak.
Pokud jsem to správně pochopila, tak mezi těmi 79 se neobjevil žádný autista, ani před ani během experimentu. Fakt mi uniká smysl jejich rozpitvání. Akorát prokázali, že u makaků projevujících se normálně před i po očkování nejsou žádné změny na mozku. ![]()
Mluvím o tomhle:
http://www.pnas.org/…498.full.pdf
Příspěvek upraven 14.10.15 v 11:18
@alifie chápu, ale nemám čas a sílu otevírat to
možná časem.
Za mě, článek předem odsuzuje odpůrce očkování. Výroky…bohužel vede k tomu, že odmítají očkovat,… jejich děti údajně poškozené zdraví z očkování… atd.
Zmínka o Wakefieldovi, podvodníkovi, dle jiných článků byl očištěn a vrácená mu licence, to už nezmiňuje atd, ani se mi to nechtělo dočíst, mám ráda nestranné články, ať si každý udělá názor, ne tenhle styl psaní.
Nevím, je těch článků tolik, pro a proti, že nelze říci, že je pravda jen na jedné straně.
Věřím rodičům, co své děti znají, že vidí změnu ve zdraví před a po očko.
Věřím, že očko má smysl, ale to složení by mohlo být jiné a šetrnější atd atd. Jak už se psalo, diskutuje se o tom pořád a ještě dlouho bude.
Ahoj holky. Po jake dobe od ockovani vase dite zacalo byt jine? Muj syn je necele 4tydny po ockovani jedina reakce 7 a 8den zvysena teplota nic vic. Nastesti. Autismus me hrozne desi tak jestli uz muzu byt klidna nebo se porad jeste obavat? ![]()