Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn má 10měsíců. Doktorka nám nabídla v roce očkování proti hepatitidě A. Nechávaly jste své děti očkovat? Nezatěžuje moc očkování organismus nebo čím víc očkování, tím líp?
Díky za zkušenosti
Souris, ja jsem toho nazoru, ze nemocem je lepe predchazet, nez je pak lecit ![]()
Ahoj Souris, nám dr. vůbec toto očkování nenabízela. Nevím, jestli ji třeba neobsahuje nadstandartní očkování Infanrix Hexa (vlastně dneska už hrazená státem).
Ahoj,
běžně se očkuje jen B - přenosná krví a pohlavním stykem. Fakt nechápu, proč se očkuje tak malým miminkům, sama jsem dceru očkovat nenechala. A se dá naočkovat samostatně nebo lze očkovat kombinovanou vakcínou, která obsahuje A i B. Podrobné info na www.vakciny.net.
Prevence je dle mého názoru něco jiného než očkování. Prvence má samozřejmě zá:,–(ní význam - např. nechodit s dětmi na pískoviště do parků, kde mohou být odhozené jehly od narkomanů, dodržovat hygienické zá:,–(y. Jenže i tak samozřejmě může dojít k nákaze. Očkování je samozřejmě zásah do organizmu, hlavně imunitního systému a to je dle mého názoru nezanedbatelné riziko. Proto jsem příznivce trošičku opartnějšího přístupu a ne očkovat vše co je na trhu a také co nejmenším dětem. Takže pokud je z vašeho pohledu riziko vysoké, tak nechte dítko naočkovat. Z našeho pohledu je zatím větší riziko zásahu do organizmu, proto očkování žloutenky odkládáme. Až bude malá chodit do školky nebo by se měla pohybovat v rizikové oblasti, případně bychom chtěli cestovat do některé ze zemí, kde je toto očkování vhodné, tak to znovu zvážíme.
Toto je pouze můj laický názor, získaný po přečtení několika odborných článků, diskuzí atd., takže to není žádné lékařské a nijak odborně posvědcené nejlepší řešení.
Jo, a myslím si, že B je součástí Hexa vakcíny, takže pokud jí někdo očkuje, tak už má po problému.
Souhlasím s názorem Suri.
Jinak jsem se ptala našeho pediatra po druhé dávce na spalničky a řekl mi, že na jaře bychom dali Báře meningokoka s ohledem na to, že se blíží školka, a příští podzim - vlastně už letošní podzim zima bychom dali klíšťovku, která je v naší oblasti poměrně dost.
Očko žloutenky zatím přemýšlím…
Spíš už jsem hodně napřed a plánuju dcerku ve věku k tomu vhodném očkovat na tu rakovinu děložního čípku, ale to je ještě pár let čas.
G
Ahoj,
my jdeme na očkování na žloutenku teď v únoru a v létě na meningokoka. Nejsem zastánce rvát do dětí všechno možný, ale tyhle 2 očkování určitě chci, aby Máťa měl. Já sama jsem v dětství měla žloutenku a pamatuju si to dodnes. Po „vyléčení“ 1/2roční velmi přísná dieta a s játrama mám díky tomu problémy dodnes. Takže pokud tomu můžu u svýho dítěte předejít, jsem pro.
Ještě řeším očkování na neštovice, ale nemůžu se rozhodnout. Jsou 2 protichůdné názory - jeden, že neštovice jsou v imunitě krok zpátky a tudíž je dobré dítě naočkovat a druhý, že to očkování stejně není celoživotní a že je dobré, aby si neštovice prošlo dítě v nízkém věku, děti to líp snášejí. Tak nevím.
Tereza
Ahojky, taky chci malého naočkovat na meningokoka, hepatitis A, klíšťovku, pneumokoky a neštovice. Já třeba do teď neprodělala žádnou dětskou nemoc, tak kdyby na to byl Adámek stejně, bude už v dospělosti oočkovaný a nebude si muset dávat jako já teď dvě dávky ![]()
Jen pozor na to, jak dlouho má která vakcína jakou účinost!!! Než jsem se o to začala zajímat, tak jsem taky žila v dojmu, že když jsem očkovaná, tak nemoc už nikdy nedostanu a to je dost velký omyl. Takže některé dětské nemoci se dětem naočkují a ony jsou chráněny v dětském věku, kdy by jim paradoxně třeba některá tato choroba neublížila, ale v dospělosti chráněni nejsou nebo jen velmi málo. Bohužel je očkování v dětském věku povinné, ale potom už je každého věc, aby si na vlastní žádost nechal ověřit množství protilátek, koupil si očkování a nechal se přeočkovat. Učinnost té které vakcíny v průběhu let je taky myslím na www.vakciny.net.
Suri
Souris2 - o hepatitíde A píšem tu: https://www.emimino.cz/…s/story/5273 Ak sa rozhodneš očkovat´, určite počkaj ešte aspon dva roky! Teraz má tých očkovaní viac než dost´…
Marty1 - vidím, že ty si si z tých vakcín spravila zbierku… no comment…
janinkaz - fígel je v tom, že vačšina vakcín má účinnost´ tak 5 - 10, možno 15 rokov, takže paradoxne v dospelosti už účinné nebudú.
Gabika
Tak holt ho nechám v dospělosti přeočkovat, pokud bude potřeba, no ![]()
Ahoj holky, já chtěla Adulu nechat naočkovat taky na ty neštovice, ale pak jsem se dozvěděla, že nejsou napořád. Třeba jen do 50-ti. Jenže to přesně nikdo neví. Takže jsem řekla, že to nechám na přírodě. Jistě je lepší mít neštovice v 10-ti než v 50-ti. Jinak meningokoka taky plánujeme, ale dr. říkala, že pro děti nemá smysl. Až tak před pubertou. Já jsem ale jiného názoru, takže až bude očkovaný Priorixem - zarděnky,… tak ho pak nechám na toho meningokoka. Jediná nevýhoda je, že meningokok, který ohrožuje malé děti je sk. B a očkuje se C. Ale myslím, že stejně by to mohlo trochu pomoc. V nějaké studii jsem četla, že očkování žloutenky A má i trochu protilátky na B, atd.
Gabika i ostatni, az ti dite jednu z tech nemoci dostane, budes si rvat vlasy, ze jsi ho ockovat nenechala. Mluvim treba o meningokokovi, encefalitide, zloutence… Me pripada, ze se vracime do minulosti…
Ajlili - až ti diet´a dostane za pár rokov cukrovku, astmu alergie, … budeš si rvát vlasy, a to doživotne. Choroba sa dá liečit´ a koli neštovicím sa fakt nezosypem, proti smrtelnému meningokokovi to očkovanie aj tak nefunguje…
Simpanova - ako to myslíš, že „neštovice jsou v imunitě krok zpátky“? Tomu nerozumiem…
Gabika
Gabika a tu cukrovku, astma nebo alergie dostane dite z ockovani? Prosimte premejslej nez neco napises. ![]()