Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den ![]()
Chci dát syna očkovat proti meningokovi co nejdřív, protože jsme hodně v kolektivu dětí a to i starších (pracuju v DDM a syn se mnou někdy chodí do práce). Je mu 13,5 měsíce, a na začátku listopadu jsme objednaní na vakcínu MMR. Dali byste oočkovat ještě před MMR nebo byste počkali až pak? Jaký by měl být mezi vakcínami odstup? Díky
Ahoj, mě teda dr. říkala až po MMR další možná očkování včetně meningokoka až po druhém roce. Píšu proto, že jsem se zrovna z očkování vrátila (Bexsero první dávka).
Ahoj, dnes jsem byla na očkování proti meningokoku (Nimenrix) se starší dcerou (3roky, 5 měsíců), která nakonec začala chodit do školky (přijali nás až v září). Ptala jsem se zároveň doktorky, kdy nejdřív můžu dát očkovat mladší dceru (18měs) a řekla mi, že doporučuje až po základním očkování, tzn. nejdříve měsíc po druhé dávce MMR, kterou bude mít v 21měsících. Takže píchnout Nimenrix nejdřív ve 22 měsících.
Příspěvek upraven 23.09.14 v 14:21
@Altair Snad mi zakladatelka odpustí, ale vidím, že jste již dala novou vakcinu Bexsero. Na kolik Vás vyšla a jaké je schema očkování? Jaké uvádí v příbalovém letáku vedlejší účinky vakciny? Já bych strašně ráda také očkovala meningokoka, natož ted když je nová vakcina na všechny typy, ale trochu se bojím toho, že je právě tak nová…
@Haniii přiznám se, že příbalový leták jsem nečetla, protože jsem se vyptala osobně. Jedna dávka cca 2800,– nejspíš záleží na lékárně + 100,– v ordinaci za aplikaci. Minimální odstup mezi dávkami jsou dva měsíce. Já jsem domluvená na druhou až po Novém roce. Vedlejší účinky - bolesti hlavy, zarudnutí v místě vpichu a vysoká horečka - prý se má srážet hned jakmile by nastoupila, že může být opravdu vysoká. Vedlejší účinky by se měly projevit po 24 hod. od aplikace. Takže zatím vyčkávám.
Já osobně bych radši odložila MMR, a dala meningokoka, to mi přijde důležitější.
Souhlasím se @slavuska1. Mladší měl tedy MMR v 16 měsících a Bexsero někdy po 18. měsíci. Odstup by měl být aspoň dva měsíce. Naopak naše dr doporučila meningokoka spíš pro mladšího než staršího, že batolata jsou na něj náchylnější. Takže staršího možná nechám až před pubertou.
@Altair Děkuji, tak pak napiš, jak jste to zvládli. Snad bude vše ok…
Ahoj,
nejsem žádná KECALKA ani STÁLICE na těchto stránkách, ale co se týká tohoto tématu, tak se musím přidat. Očkování je jednoznačně to nejlepší, jak se těmto nemocem vyhnout. Asi bych se víc bála, toho že to může postihnout právě moje děti, než vedlejších účinků nebo později zjištěné určitě drobné nedostatky vakcíny.
Zatím máme za sebou první dávku Bexsero u mého staršího(8 let) syna, teploty žádné, pouze otok a zarudnutí na paži, ale to je samozřejmě správná reakce, u mladšího čekám až mu budou 2roky/letos v říjnu/a půjde také.
Ano, bohužel to nestojí málo peněz, ale za zdraví svých dětí to přece stojí!!!
@Haniii Ahoj, tak jsme to zvládli na jedničku, bez teplot. Akorát ho večer hrozně bolela ta ručka, ale do rána to vyšumělo. I když je fakt, že u nás zatím neproběhla žádná zuřivá reakce na žádné očkování.
@Altair Tak to je super, že jste to takto pěkně zvládli..Já jsem furt na vážkách. Tak uvidím, jak to s náma dopadne ![]()
No tak nejohroženější skupinou jsou právě starší kojenci a batolata do 2 let. Pokud chcete očkovat, proti men. pak určitě co nejdříve a MMR odložit klidně i až k 2 roku věku.