Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
prosím má zde někdo zkušenost s očkováním proti meningitídě u cca 14-ti letých dětí?
Resp. s vedlejšími účinky?
Dcera měla první dávku 8.3., pár dní bolest ruky. V podstatě jediný účinek, který nám dětská lékařka zmínila.
Po cca 5-ti dnech nevolnost, bez zvracení.
Totéž předminulý týden, částečně jsem to připisovala období přes menzes, dcera nemá krvácení ještě pravidelné, ale nakonec se nedostavilo, takže mě napadlo opět to očkování… Ale nevím, zda je možné, že by ji až takto rozhodilo. Doktorce se samozřejmě zmíním, ale mám tu zkušenost, že dopady a vedlejší účinky očkování spíše bagatelizuje. Proto se ptám i tady na reálné zkušenosti maminek.
Teď dceři zase není dobře, ale snad už to opravdu bude menstruací. Podle vlastní zkušenosti vím, co všechno na sobě můžu pociťovat v průběhu cyklu já. Ale už si tedy nevybavím, jak jsem to měla ve 14- ti letech
.
Děkuji za příp. postřehy.
@Ušoplesk Dcera měla bolest ruky, teplotu, zimnici, malátnost a spavost celé 2 dny po očkování. Má poruchu imunity.
Vedlejší účinky jsou normální, tato vakcína je driák. Nejmenší dceři, která ji dostala před prvními narozeninami, to taky rozhodilo imunitu a zapříčinilo sérii viróz, některé spadly na průdušk. Do té doby byla zdravá. Teď má asi 2 týdny po třetí dávce a zase je zahleněná.
@Ušoplesk Vedlejší účinky můžeš hlásit na SÚKL i sama. Aspoň máš jistotu, že se to tam dostane. Ale nečekejte zázraky, to je spíš pro statistiky. Chodíme k imunoložce a očkování je zásah do vývoje imunity.
Jako rodič můžeš u nepovinných očkování zvážit rizika a dítěti je nedávat.
Ani jedno z dětí nemělo - kromě bolesti ruky - nejmenší problém.
Syn 15 let - lehka bolest ruky, jinak nic. Kdyz to srovnam s ockovanim proti covidu… ![]()
@1Pears1 píše: Více
Nechapu jak nekdo muze dat dalsi davky.. kdyz vidi jak to diteti skodi
@Nenuta1 píše: Více
Meningokok by ji taky mohl zabít. A my nežijeme v bublině. Má hodně starších sourozenců, sem tam se ocitne v plném sále divadla, v plné tělocvičně na závodech sportovních klubů. Sem tam se mnou chodí do dětského kolektivu v práci nebo do kolektivu dospělých na fakultě.
Vyhodnocení přínosů a rizik nech laskavě na mně. Jsem ráda, že ta možnost očkovat je.
Jen jsem odpověděla na otázku v diskuzi.
@1Pears1 píše: Více
To je prece samozrejme, ze to necham na Vas, jsou to Vase deti
Jen to proste nechapu, to snad muzu😀
Vim co jedna davka ockovani muze zpusobit a nikomu to nepreji…
Deti mam 7 a 3 jsem ockovala… bohuzel se stalo neco a nazor jsem zmenila
U nas to nebylo postupne ale naraz…
Ja jen reagovala na prispevek, nic vic… a hlavne jsem vubec nemyslela Vas
Pekny den