Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat rodičů, kteří a na co nechali děti takto staré očkovat. Byla jsem rozhodnuta pouze pro povinné očkování, protože z očkování mám velký respekt. Jenže z nemocí výše uvedených také a tak zjišťuji informace a absolutně nevím, jak se rozhodnout. Asi nebudu schopná naočkovat vše tedy pneumokoky i meningokoky, to už by moje nervy nejspíš nedali. Kdybyste si měli vybrat, co byste očkovali spíše. Údajně na neockované děti jde bakterie pneumokoka spíše než na neockovane, ze zde neplatí moc kolektivní imunita. A jaké reakce v tomto věku vaše děti měli. Četla jsem, že Bexero starší děti snáší hůře. To bylo prvotní plus, že by mělo dítě „pouze“ 2 dávky v tomto věku namísto 3 a to zase vystřídalo obavy.
Pneumokoky jsem nechávala očkovat brzy. Medingokoky u obou holek později. Starší než šla do školy v 5 letech. Mladší má momentálně rozoočkováno. Jsou jí 4 má za sebou první dávku bexsera, na druhou jdeme na konci června. Obě děti jen bolest v místě vpichu asi 2 dny.
@zuza92 píše: Více
Děkuji. Mě by třeba zajímal i ideální rozestup. Když se dítě naockuje Nimernixem, kdy naočkovat Bexero. Já myslím, že lze hned za 14 dní, ale je to ideální? Není lepsi treba půl roku počkat? Chápu, člověk pak musí věřit, že do te doby se s koky nesetká, ale já mám pořád v hlavě, že čím větší rozestup, tím lepší, na tohle by mě také zajímal názor ostatních.
Za mně na 100 procent Meningokoka. Už mi pod rukama prošlo pár přeživších pacientů a věř, že to fakt nechceš.
@Fíbí 106 píše: Více
Můžete být bližší. Potřebuji to slyset. Já zase neznám nikoho ani z okolí. A bojím se očkovat, abych kvůli NEpovinnému očkování dceři nepritizila, má trochu i ekzém. Je to hrozné dilema.
@zuza92 píše: Více
Mezi Nimernixem a Bexerem nebo mezi Bexerem a Bexerem (2. davka)? A je tam nejak stanovená horní hranice, kdy nejpozději dát tu druhou dávku Bexera od první?
Dvě děti jsem nechávala očkovat proti pneumokokům (Prevenar13) až ve dvou letech - 1 dávka. Obě děti bez reakce na očkování.
Bexsero i Nimenrix jsem nechala naočkovat dříve. Také bez reakce. kdybych si ale měla vybrat jestli nechám naočkovat proti pneumokokům nebo meningokokům, tak 100% volím meningokoky.
I dva lékaři (pediatr a profesor pracující na infekčním) mi doporučili očkování proti meningokokům. Oba se shodli, že když už neočkovat nic, tak meningokoky ano.
Když jsem byla na ZŠ, zemřel mi kamarád na meningokokovou infekci, takže pro mne je to strašák a děti jsem naočkovala hned, jak to šlo. Až budou v pubertě, půjdou znovu.
Jo a neměly po očkování žádnou reakci, kromě bolesti v místě vpichu.
@Yasmina21 píše: Více
Ten pneumokok je dobrý, že ve dvou letech jedna dávka. Já bych právě tohle potřebovala konzultovat s odborníky nebo kdo tomu rozumí, u mě ten strach z očkování prameni podle mě z toho že tomu nerozumím. Tak alespoň tady. A kdy budete preockovavat, to je další varianta. Jestli nedat spíš pneumokoky a ted a meningokoky třeba v 10. A taky by mě zajímala druhá dávka Bexera, to je ta samá, co první myslím obsahem? Nebo nějaká slabší? Teď nevím jestli jsem se vyjádřila správně. No prostě když vám sestra píchne jednu, tak je v balení ještě jedna, která na Váš „čeká“ a je henom vaše nebo prostě zase vezme jakoukoliv.
@aussi píše: Více
No neznám nikoho, kdo by byl po prodělání zcela bez následků. Ať už jde o mentální postižení nebo tělesné - často kombinace obojího. Z většiny těch lidí jsou v podstatě ležáci.
Jinak moje holky mají ta starší Bexsero a mladší Nimenrix. Ani jedna oboje. Ano, každá vakcína je na jiné kmeny, ale už jen to, že jsou očkované na nějaký kmen meningokoka, výrazně snižuje riziko vážných následků i v případě onemocnění tím jiným kmenem.
@Petrina.K píše: Více
To je dobře, že očkování proběhlo dobře.
@Fíbí 106 píše: Více
Vážně se snižuje riziko i na ostatní kmeny? To by pro mě byla naprosto asi určující věc, protože Nimenrix dat jsem nakloněna hodně jelikož to je jedná dávka a co čtu, snáší se velmi dobře, bojím se Bexera, tak kdybych psychicky zvládla píchnout jednu dávku Nimenrixu mohla bych být trochu více v klidu.
@aussi píše: Více
Konzultuj to s lékařem. Mně to tenkrát takhle bylo řečený, když jsem váhala, kterou vakcínu. Taky je pravda, že tenkrát převládala nákaza kmenem „B“, proto jsem zvolila Bexsero. Jak je to dnes, čert ví. Dcera ho dostala ve třech letech před nástupem do školky. Jeden den byla taková mrzutější, jinak nic. Upřímně u tohohle onemocnění bych případné běžné nežádoucí účinky jako je teplota apod. vůbec neřešila.
Syn dostal očkování proti pneumokokům už v prvním roce života. S meningokoky jsem zatím váhala, ale nejspíš mu teď v létě před nástupem do školky nechám dát Nimenrix.