Očkování proti tetanu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2366
2.3.24 17:10
@vokishka píše:
očkovací centra u nás taky nemají, ale obvodní mi někde vakcínu objednal

Však píšu ze je vybrán, vakcíny došly :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
2.3.24 17:12

Jestli jsi nemocná, tak očkování odlož. Nevím jak jinde, ale já těch 15 let nehrotím a když je to do 20 let, tak dávám jen jednu dávku jako přeočkování.
Co se týče očkování proti tetanu, černému kašli a záškrtu, tak momentálně nejsou vakcíny, budou až v květnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
2.3.24 17:14
@vokishka píše:
očkovací centra u nás taky nemají, ale obvodní mi někde vakcínu objednal

a kdy to objednával? Já v pondělí objednala pro 2 pacienty. V úterý jsem chtěla objednat další a už to nešlo, že až v květnu. Takže teď už bude asi problém někde sehnat, ale mohou mít v nějakém očkovacím centru, ale bylo by třeba obvolat jich víc a třeba v nějaké lékárně by sehnali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
2.3.24 17:16
@Pap949 píše:
@TichošlápekJá jsem ve 35tt a tetanovku mám naposledy 2009, přesný měsíc tedy nevím 😀
Ptala jsem se doktorky, jak si těhotné dávají ty vakcíny i proti černému kašli, jestli to mám podstoupit do 36tt, že v tom je rovnou i tetanovka.. a dr mi řekla, že ne. Že se pak domluvíme po porodu, a zda tedy budu kojit, tak mi určitě injekci dá až po kojení. Že jsem mladá a očkovaná jsem byla od malička pravidelně.. takže zřejmě menší posunutí nevadí 😊

no a zrovna to očkování tou kombinovanou vakcínou v těhotenství se teď hodně doporučuje a je velmi vhodné. Zvláště když se teď šíří černý kašel. Protože to očkování chrání i toho novorozence. Jinak nějaké posunutí tetanovky samozřejmě nevadí. V kojení není vůbec problém naočkovat a kdybys měla úraz tak tě samozřejmě naočkují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65205
2.3.24 17:17
@Lucka1111 píše:
a kdy to objednával? Já v pondělí objednala pro 2 pacienty. V úterý jsem chtěla objednat další a už to nešlo, že až v květnu. Takže teď už bude asi problém někde sehnat, ale mohou mít v nějakém očkovacím centru, ale bylo by třeba obvolat jich víc a třeba v nějaké lékárně by sehnali.

minulý týden ve čtvrtek, doufám teda :mrgreen: sestřička volala, že to v laborce (i když nevím, proč tam) mají, kolik stojí, jestli ji teda chci, že mi ji po dovolené, kterou měli ted, píchnou. Tak snad to fakt objednala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
2.3.24 17:23
@vokishka píše:
minulý týden ve čtvrtek, doufám teda :mrgreen: sestřička volala, že to v laborce (i když nevím, proč tam) mají, kolik stojí, jestli ji teda chci, že mi ji po dovolené, kterou měli ted, píchnou. Tak snad to fakt objednala.

no to asi ještě objednat šly. Alespoň Avenier měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
2.3.24 18:08

Avenier momentálně nemá (nedá se objednat na černý kašel z důvodu nedostupnosti vakciny).
Byla jsem jedna z posledních naockovanych boostrixem a paní doktorka v Avenieru říkala že opět nebudou. Zvýšený zájem a výpadky.
Měli posledních několik.
Pred dvěma týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.3.24 18:58
@Skaiqy píše:
Ano, když se nenechame naočkovat tak je logické že se bude šířit dál ne? :) takže, chráním okolí tím že chráním sebe abych to nedostala a pokud jsou také lidí očkování tak chrání všechny ne? :)))

Ne. Vakcina chrani pouze tebe pred masakr prubehem (pry), ale chytnout to a sirit jako ockovana normalne muzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.3.24 19:03
@Lucka1111 píše:
no a zrovna to očkování tou kombinovanou vakcínou v těhotenství se teď hodně doporučuje a je velmi vhodné. Zvláště když se teď šíří černý kašel. Protože to očkování chrání i toho novorozence. Jinak nějaké posunutí tetanovky samozřejmě nevadí. V kojení není vůbec problém naočkovat a kdybys měla úraz tak tě samozřejmě naočkují.

Jenom doplnim, ze novorozenec je tim chraneny max 3 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
2.3.24 19:57
@Lucie_Sx píše:
Jenom doplnim, ze novorozenec je tim chraneny max 3 mesice.

no jenže kolem těch 3 měsíců už je zase chráněn svým očkováním. Je to k překlenutí do doby než bude miminko naočkované. A vlastně jediný komu hrozí smrtelný průběh nemoci jsou neočkovaní kojenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
2.3.24 20:00

@Lucka1111 děkuji za info, termín uz jsem zrušila a zkusím se domluvit na tu kombivakcinu s černým kašlem :palec: když nevadí větší prodleva, tak si klidně počkám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
2.3.24 20:06
@Lucie_Sx píše:
Ne. Vakcina chrani pouze tebe pred masakr prubehem (pry), ale chytnout to a sirit jako ockovana normalne muzes.

Facepalm blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
2.3.24 20:57

@Lucka1111 no já mám zrovna docela špatné reakce na očkování. Takže bych si nejspíš nelajzla jít na očkovaní v těhotenství. A co mám okolí kamarádky, nešla ani jedna :) a právě dr mi řekla, že v těhotenství ne a na gyndě taky tak :) ale samozřejmě každého věc :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.3.24 20:59
@Lucka1111 píše:
no jenže kolem těch 3 měsíců už je zase chráněn svým očkováním. Je to k překlenutí do doby než bude miminko naočkované. A vlastně jediný komu hrozí smrtelný průběh nemoci jsou neočkovaní kojenci.

Jo. Jen upresnuju tu dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.3.24 21:05
@Skaiqy píše:
Facepalm blbost

Blbost je naopak neustale presvedcovani o kolektivni imunite a nutnosti se ockovat kvuli ochrane ostatnich.

Vakcinolog Dražan:
„Dětská proočkovanost pertusovými vakcínami je sice vysoká, ale vzhledem k jejich nízké účinnosti neposkytující kolektivní imunitu současný systém očkování nelze označit za dobře fungující.“

Vakcinolog Prymula:
„Před desítkami let jsme mysleli, že vakcinací se ho zbavíme, ale ukázalo se to jako nepravdivé. Postupně se ta poměrně potentní celobuněčná vakcína vzhledem ke svým reakcím nahradila vakcínou takzvanou acelulární, která má dva až pět antigenů. Protože je ta bakterie velmi komplikovaná z hlediska navození imunity, úplně sterilní imunita nenastává.“

Zdroj: https://www.lidovky.cz/…n_domov_lvar

„Nebuněčná vakcína chrání proti vlastnímu onemocnění, případně proti toxinu, ale nechrání proti nosičství, tudíž nezabrání tomu, že tomu dotyčnému jedinci se ta bakterie dostane na sliznice a je přenašečem. Proto dochází k výskytu onemocnění možná četnějšímu, než tomu bylo v minulosti,“ doplňuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí