Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
TerezkaBrno píše:
starší dceru jsem nenechala naočkovat, počítala jsem, že chytne neštovice ve školce a že je zvládne.
Mladší dceru jsem nechala naočkovat. Byla nedonošená, je děsně ukňouraná trpitelka. Bylo to dobré rozhodnutí, protože týden po naočkování je dotáhla starší dcera ze školky týden po naočkování, fakt strašný, mohli jsme jí natírat válečkem, ale nesla to statečně
. Neumím si představit, jak bych 1,5letému dítěti vysvětlila, že se nesmí škrabat
Asi by se poškrábalo, i větší dcera se škrábala, když jsem nekoukala
, ale pokud můžu porovnat podle sebe a jí, tak dětem se to skvěle hojí - nemá krom jedný žádnou jizvu, zato já jsem dlouho vypadala jak když mám lepru a hnusný jizvy a to jsem neuškrábla jedinou
Ale za delší dobu se to celkem dalo do kupy naštěstí.
Markéta M píše:
Holky, děti nemoci potřebujou pro vývoj svého imunitního systému. Tím, že je budete proti každému svědění a bolení chránit, jim nepomůžete.Příspěvek upraven 17.12.10 v 00:42
Myslím, že ta moje jich má pro vyvíjení imunity i tak dost
A přiznám se, že tohle pro mě není moc argument, protože si nemyslím, že prodělané neštovice jí k něčemu pomůžou /krom toho, že se jich nebude bát v dospělosti/. Já neočkovaná proti zarděnkám, spalničkám, neštovicím, příušnicím apod., jsem žádnou z těchto nemocí neprodělala a taky žiju, si tak v pohodě se svojí neotestovanou imunitou, dokonce mě ani ty neštovice v dospělosti nezabily ![]()
kadlina píše:že budou mít doživotní imunitu je ti málo?Markéta M píše:Myslím, že ta moje jich má pro vyvíjení imunity i tak dost
Holky, děti nemoci potřebujou pro vývoj svého imunitního systému. Tím, že je budete proti každému svědění a bolení chránit, jim nepomůžete.Příspěvek upraven 17.12.10 v 00:42
A přiznám se, že tohle pro mě není moc argument, protože si nemyslím, že prodělané neštovice jí k něčemu pomůžou /krom toho, že se jich nebude bát v dospělosti/. Já neočkovaná proti zarděnkám, spalničkám, neštovicím, příušnicím apod., jsem žádnou z těchto nemocí neprodělala a taky žiju, si tak v pohodě se svojí neotestovanou imunitou, dokonce mě ani ty neštovice v dospělosti nezabily
Tak my naočkovat nestihli,dcera je dostala v půl roce od té starší.No řeknu vám,bylo to hrozné,měla neštovice úplně všude.Ale zvládli jsme to a má to za sebou.Ale stejně bych asi očkovat nenechala,také si myslím,že to není zase tak hrozná nemoc.A řešila bych to asi až kdyby to dítě neprodělalo v dětském věku,potom bych o tom uvažovala.
Tak já nejstaršího mám očkovaného, protože je nedostal, a pak byli v okolí v době, kdy jsme měli zaplacenou dovolenou. Má dvě očkování po roce a určitě někdy v dospělosti si nechá změřit protilátky a když tak znovu přeočkovat. Ty mladší je prodělali, Vikča relativně dobrý, měl 3 roky a Vojta je dostal od něho, měl 6 let a větší hrůzu jsem nezažila! Horečky 38 stupňů, 5-6 dní, osypanej tak, že neměl místo bez puchýře, ani jsem ho nemazala fialkou, protože u toho brečel a mohla bych ho vzít š´tětkou celýho, Týden nejedl, jenom pil a dodneška z toho má děs a hrůzu! Když jsem řekla, že někdo má neštovice, tak málem brečel, že by je měl dostat znovu! A to je naštěstí opravdu klidas, rozumný, že ode mě nic nechtěl, naopak abych mu dala pokoj! Tak, že každého věc, ať si očkuje nebo né. Ale mně po téhé zkušenosti pokud se povede mít ještě mimčo, tal dostane tu čtyřvakcínu i s neštovicema!
nedávno jsem řešila. Došla jsem k názoru, že pokud je neprodělaj, očkování dáme mezi 10 a 12rokem věku.
O měsíc později je chytly obě současně. Máme to za sebou, jsem moc ráda a ještě radši, že jsem nemusela řešit očkování
Já malýho neočkoval prodělala je ve třech letech, malou asi také nenechám, doktorka mi říkala že je lepší když tím projdou ![]()
Pokud nemají děti nějak narušenou imunitu nevidím důvod je očkovat. Nejstarší je donesl ve 4 letech ze školky, chytla je i prostřední dcera, měla tehdy rok a zvládli jsme to v pohodě (byl začátek léta, tudíž jsem tu menší prostě nechala jen v plínce a natřela ji od hlavy až po paty a běhala nahatá).
Nejmladší se taky buď nakazí ve školce nebo ji nakazím řízeně.
ja to napisu jeste tak.Loni a prakticky i predloni jsme kvuli tomu menili dovolenou,musela jsem ho stahnout s prim.taboru,protoze predtim meli ve skolce vysev nestovic.A nic(myslim tim bez nakazy)
Letos kdyz mel manzel ten pasovy opar,tak jsem byla trochu vyplasena,pac novousek mel teprv 2mesice.A nic.
Presto bych ockovat nenechala.Myslim,ze ty deti jsou uz tak preockovane,ze dalsi(tak trochu zbytecne)ockovani uz je fakt darda pro telo.
holky, děkuju vše za názory! Já se právě taky trochu obávám, že ve starším věku to může být ještě horší. Asi nejsympatičtěji se mi jeví ta varianta, zatím neočkovat, počkat a kdyžtak až později
eva76 píše:
holky, děkuju vše za názory! Já se právě taky trochu obávám, že ve starším věku to může být ještě horší. Asi nejsympatičtěji se mi jeví ta varianta, zatím neočkovat, počkat a kdyžtak až později
Jinak než je necháte naočkovat v pozdějším věku, nechte jim udělat test na protilátky. Mohly si jimi projít, ani to nemusíte vědět
.
Mam naockovane obe holky, ja si zas myslim, ze nestovice nejsou banalni detske onemocneni - byt zavrena tri tydny doma a mit k tomu teplotu - zvlast v lete muze byt chutovka. Navic nakazit se mi obe holky od sebe a byt doma na paragrafu 5-6 tydnu, tak nevim jak by se v praci tvarili. Navic nechapu, jak nekdo muze nechat nakazit dite cilene, ale kazdeho vec… ![]()
Ja sama mela jako dite hrozny prubeh nestovic a moje segra skoncila na infekcnim na Bulovce - nez predat takovy prubeh detem - dekuji nechci. Tech 16 stovek za ockovani mne nevytrhne.
Navic jako dospela jsem mela dvakrat pasovy opar a obcas trpim i na opary kolem pusy - nic moc. Ockovani proti tomuto udajne chrani. Kazdopadne ty pasove opary bych nikomu neprala.
Markéta M píše:eva76 píše:
holky, děkuju vše za názory! Já se právě taky trochu obávám, že ve starším věku to může být ještě horší. Asi nejsympatičtěji se mi jeví ta varianta, zatím neočkovat, počkat a kdyžtak až pozdějiJinak než je necháte naočkovat v pozdějším věku, nechte jim udělat test na protilátky. Mohly si jimi projít, ani to nemusíte vědět
.
to je fakt,nám dr z hygieny říkal že některé děti neštovice mají a ani o tom v mnoha případech nikdo neví.....mají třeba jen jeden pupínek a to třeba ve vlasech nebo v uchu a nikdo si toho ani nevšimne ![]()
Markéta M píše:kadlina píše:že budou mít doživotní imunitu je ti málo?Markéta M píše:Myslím, že ta moje jich má pro vyvíjení imunity i tak dost
A přiznám se, že tohle pro mě není moc argument, protože si nemyslím, že prodělané neštovice jí k něčemu pomůžou /krom toho, že se jich nebude bát v dospělosti/. Já neočkovaná proti zarděnkám, spalničkám, neštovicím, příušnicím apod., jsem žádnou z těchto nemocí neprodělala a taky žiju, si tak v pohodě se svojí neotestovanou imunitou, dokonce mě ani ty neštovice v dospělosti nezabily
To mi málo není, proto je ta moje prodělala řízeně, ale pokud by bylo očkování, po kterém bych si byla jistá, že je vůbec nedostane, že jí neštovice nepřepadnou třeba v těhotenství /=vakcína funguje dlouhodobě/, plus nádavkem to, co všichni vyzdvihují, že se v budoucnu vyhne riziku pásového oparu, tak bych do očkování šla, nebyl by důvod proč dítě trápit ošklivou nemocí.
ahojte, tak moj nazor, my budeme ockovat urcite
na genetike jej zistili ze je nositelom genu celiakie, zdedila to po mne, keby sa jej celiakia neprejavila hned, moze sa spustit pri nejakych silnejsich horuckach takze sme ockovani aj na rotaviri a som rada ![]()
k tomu moja mama diabeticka, obe choroby sa mozu spustit pri prejdeni silnejsich horucok .. riskovat ani nahodou nebudem ![]()