Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ale Pato, ty horečky může mít u daleko více nemocí, na který očko ani neni ani to nevyřešíš a stejně tak je hromada dalších nemocí, který jsou ale fakt dost velkej nápor na imunitu…nevim, očko teoreticky to může spustit taky (a pozor, nejde o to, žekonkrétně tohle bych neočkovala - mmch mladší je zatim ves tádiu hlídání na celiakii, počítá se s tím díky starší a teď je prodělaly obě, no. Nejsem apriori proti očkování ani pro očkování)
To jen na okraj
Co se týče horeček, tak s tím už, bohužel, nemilé zkušenosti máme. Letos v těch největších vedrech začaly Elišce růst zuby a před necelým měsícem si zase prodělala 6. nemoc, vím, že to není žádná legace
Hanka1 píše:
Mam naockovane obe holky, ja si zas myslim, ze nestovice nejsou banalni detske onemocneni - byt zavrena tri tydny doma a mit k tomu teplotu - zvlast v lete muze byt chutovka. Navic nakazit se mi obe holky od sebe a byt doma na paragrafu 5-6 tydnu, tak nevim jak by se v praci tvarili. Navic nechapu, jak nekdo muze nechat nakazit dite cilene, ale kazdeho vec…![]()
Ja sama mela jako dite hrozny prubeh nestovic a moje segra skoncila na infekcnim na Bulovce - nez predat takovy prubeh detem - dekuji nechci. Tech 16 stovek za ockovani mne nevytrhne.
Navic jako dospela jsem mela dvakrat pasovy opar a obcas trpim i na opary kolem pusy - nic moc. Ockovani proti tomuto udajne chrani. Kazdopadne ty pasove opary bych nikomu neprala.
Ono nejde většině o peníze. spíš je třeba se zamyslet nad poměrem riziko očkování versus riziko onemocnění. a to nejen krátkodobě. zatímco víme, že 99,9% dětí přežije neštovice bez jakýchkoli následků a historie onemocnění je dlouhá. Naopak o dlouhodobých následcích očkování víme prdlajz.
Takže já nehledím na nějakých 5 týdnů mimo práci (ikdyž to může být dočasně problém), nekledím na 3 dny dyskomfortu dítěte s teplotou a svěděním (ikdyž je to nepříjemné, ani na 16 stovek za očkování. Spíš se obávám, aby z palby všeho očkování nemělo díětě v budoucnu třeba nějaké autoimunitní onemocnění apod.
Nepolemizuju nad očkováním tipu tetanus, záškrt, černý kašel. Spíš nad těmi běžnými. za ty já považuji právě neštovice. Ale každý tu hranici máme jinde. ![]()
Alpaka píše:Hanka1 píše:
Mam naockovane obe holky, ja si zas myslim, ze nestovice nejsou banalni detske onemocneni - byt zavrena tri tydny doma a mit k tomu teplotu - zvlast v lete muze byt chutovka. Navic nakazit se mi obe holky od sebe a byt doma na paragrafu 5-6 tydnu, tak nevim jak by se v praci tvarili. Navic nechapu, jak nekdo muze nechat nakazit dite cilene, ale kazdeho vec…![]()
Ja sama mela jako dite hrozny prubeh nestovic a moje segra skoncila na infekcnim na Bulovce - nez predat takovy prubeh detem - dekuji nechci. Tech 16 stovek za ockovani mne nevytrhne.
Navic jako dospela jsem mela dvakrat pasovy opar a obcas trpim i na opary kolem pusy - nic moc. Ockovani proti tomuto udajne chrani. Kazdopadne ty pasove opary bych nikomu neprala.Ono nejde většině o peníze. spíš je třeba se zamyslet nad poměrem riziko očkování versus riziko onemocnění. a to nejen krátkodobě. zatímco víme, že 99,9% dětí přežije neštovice bez jakýchkoli následků a historie onemocnění je dlouhá. Naopak o dlouhodobých následcích očkování víme prdlajz.
Nepolemizuju nad očkováním tipu tetanus, záškrt, černý kašel. Spíš nad těmi běžnými. za ty já považuji právě neštovice. Ale každý tu hranici máme jinde.
Takže já nehledím na nějakých 5 týdnů mimo práci (ikdyž to může být dočasně problém), nekledím na 3 dny dyskomfortu dítěte s teplotou a svěděním (ikdyž je to nepříjemné, ani na 16 stovek za očkování. Spíš se obávám, aby z palby všeho očkování nemělo díětě v budoucnu třeba nějaké autoimunitní onemocnění apod.
A presne takhle to mam i ja ![]()
Neštovice jsem neočkovala, budem shánět. Když neseženem a nebudou protilátky, nachám naočkovat v pubertě.
Gabinka1 píše:
Ale Pato, ty horečky může mít u daleko více nemocí, na který očko ani neni ani to nevyřešíš a stejně tak je hromada dalších nemocí, který jsou ale fakt dost velkej nápor na imunitu…nevim, očko teoreticky to může spustit taky (a pozor, nejde o to, žekonkrétně tohle bych neočkovala - mmch mladší je zatim ves tádiu hlídání na celiakii, počítá se s tím díky starší a teď je prodělaly obě, no. Nejsem apriori proti očkování ani pro očkování)To jen na okraj
ja viem, preto sme ockovali aj ten rotavirus, ono nezabranis vsetkym horuckam ale cim viac sa mi podari im vyhnut, mam aspon ten dobry pocit ze sa znizuje riziko, neviem ci to nam pomoze, ale klasicky kazdy bojuje ako vie..
ja viem ze konkretne rotaviry nam velmi schvalil doktor fuchs (imunolog) asi ho este budem kontaktovat koli tym nestovicim a priklanim sa k jeho nazoru .. ![]()
mladsej dcerke drzim palce aby sa jej celiakia nadaleko vyhla ![]()
Aaaa Marketa vymývá mozky už i tady? jako by ji nestačila jedna diskuze ohledně očko.. Já neštovičky nebudu nechávat očkovat, u nepovinných dám jen prevenar.. mám chlapečka a nechci kdyby je dostal jako dospělí.. přítel neštovice ještě neměl a teď se jich bojí jak čert kříže…
![]()
Nedá mi to nereagovat, cokoli napsala Markéta v této diskuzi, bylo velmi rozumné.
Základní argumentací pro zavedení plošného očkování proti planým neštovicím bylo snížení sociálních a zdravotnických nákladů, které byly vypočítávány v takzvané anlýze užitků a nákladů.Sociální náklady nejsou nic jiného než absence rodičů v práci.Je to první očkování,pro jehož zavedení byly spíš ekonomické důvody než zdravotní.
Očkovací látka je podle odhadů účinná max deset let.V prvním roce je její účinnost 97%,po roce klesá na 84%.V průběhu osmi let prodělá asi 60% populace plané neštovice i navzdory očkování.Navíc očkované ženy nepřenášejí během těhotenství žádné protilátky na dítě oproti matkám neočkovaným, které nemoc prodělaly.Pokud se posune očkováním nemoc do vyššího věku, je zde daleko větší předpoklad komplikací.Některé maminky tu uváděly strach z pásového oparu,ten je však jednou z možných nežádoucích komplikací po očkování.Celkově má toto očkování četné nežádoucí účinky, zejména neurologické a imunitního systému.Očkování je vhodné pro lidi z určitých rizikových skupin např.kontaktní osoby kolem dětí s oslabenou imunitou nebo v průběhu chemoterapie.Stejně tak by měli zvážit očkování ti dospělí, kteří nemoc neprodělali a nevykazují protilátky v krvi.V ostatních případech je vhodné, aby neštovice prodělalo každé dítě v předškolním a školním věku.
freeonit píše:
Aaaa Marketa vymývá mozky už i tady? jako by ji nestačila jedna diskuze ohledně očko.. Já neštovičky nebudu nechávat očkovat, u nepovinných dám jen prevenar.. mám chlapečka a nechci kdyby je dostal jako dospělí.. přítel neštovice ještě neměl a teď se jich bojí jak čert kříže…![]()
Tak to je zase inteligentni prispevek.
Precti si prosim vsechny prispevky, i ty od Markety, a zamysli se nad tim, proc bezduvodne nekoho urazis. ![]()
Nestovice se u nas zatim rozhodne ockovat nebudou, pouze v pripade, ze by si je dcera neprodelala do puberty a nezjistily by se protilatky.
Tak já očkovat budu. Jelikož můj starší syn měl tak hroznej průběh neštovic v 7 , že jsme skončili v nemocnici. Takže už nikdy víc.
Osobně - očkování bych nechala akorát pro budoucí maminky, které ještě neštovice neměly a plánujou děťátko, nebo zkrátka pro lidi, kteří jsou dospělí a neštovice neměli.
Jinak bych ještě chtěla připsat, že jsem se (díky příběhům svých kamarádek) neštovic velmi děsila.
Přesto mi z nějakého důvodu naše doktorka to očkování rozmlouvala… (ten důvod už bohužel nevylovím, je to už pasé)
- tak jsem ustrašeně čekala…
Nakonec to nebyla vůbec taková hrůza.
Samozřejmě, každý má jiný průběh, to je jasné.
Ale třeba za daleko hnusnější nemoc považuju střevní chřipku. Namátkově.
A ta se může vracet do alelůja.
Asi tak.