Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co vím, tak se vždy do brýlí dává méně, než se naměří…pokud se to nebude srovnávat, postupně přidají dioptrie ve sklíčkách. Nedali Vám i okluzor, aby jste lepili na „zdravější“ očičko a tím posilovali to „horší“?
Pokud se to nespraví, postupně budou přidávat dioptrie. Tak jsem to měla já, žádná tragédie o není, jako dítě jsem zhoršení zraku ani moc nevnímala a neprožívala.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky, obracím se na vás s žádostí o vaše zkušenosti. Mám syna 33 měsíců, který dnes dostal brýlky. Na jednom oku má +4 dioptrie a na druhém +1 dioptrie. Dostal brýlky kde jedno sklíčko +2,5 dioptrie (na to horší očičko) a na druhé sklíčko je bez dioptrie. Myslíte, že se to spraví? Co když se to nespraví, jaký je pak postup, další řešení?
Z vlastni zkusenosti to nemam, ale znam nekolik dospelych, kteri jako mali, dvouleti-ctyrleti nosili bryle s pluskovyma dioptriema a uplne se to zpravilo, a to behem nekolika mesicu. A i kdyby ne, zadna tragedie to neni;) Dneska se delaji pekne detske bryle a v dospelosti muze jit na korekci:)
Z dioptrií nepoznám co máte za vadu. Můj syn je dalekozraký, tj. má dioptrie na blízko. Dr. mi řekla, že je šance, že až začne hodně růst, tj.mezi 12 - 14 rokem života, vada se může ztratit/zmírnit. Pokud by ale teď nenosil brýle, slabší oko by ještě více zakrnělo a šilhal by.
Malá (3roky) má také brýle (od 10m nosí klapku, pak od roka brýle), ale naším hlavním důvodem je šilhání. Ale i bez brýlí vidí bez problémů naprosto vše, obrázky, barvy, na televizi…je to zvláštní a naměřili jí čtyřky…
@LadyLada Pluskove dioptrie jsou na dalekozrakost. Minusove dioptrie na kratkozrakost. U pluskovych je moznost vyleceni, u minusovych ne.
@Petrule78 Malé dítě si s tím dokáže dobře poradit. Umí to nějak vyrovnávat - už si nepamatuji přesně, někde jsem to četla.
@LucianS Myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá a nechtěla jsem machrovat
Díky za objasnění, zase si to budu chvilku pamatovat.
@LadyLada Tak ja bych si to taky nepamatovala, kdybych sama nemela vadne oci;)
Mam obe deti s pluskovymi dioptriemi.ja sama jsem mela v detstvi taky. bryle jsem odlozila kolem 16let.ted uz se zase k nim vracim uz se mi zrak horsi.
Mam jeste dotaz jestli to nekdo vi. zalepuje se oko kdyz je slabsi nebo kdyz uz silha?
@petra79 My lepíme od té doby, co jsme zjistili, že malá šilhá…to by vám řekl oční…lepíme to zdravé, abychom šilhavé posilovali…
Dobrý den,
jen připomínám, že na eMiminu najdete také Poradnu očního lékaře. Zeptejte se tu odborníka na všechno, co vás zajímá ohledně problémů s očima.
Hodně štěstí ![]()
adminka Eliška
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky, obracím se na vás s žádostí o vaše zkušenosti. Mám syna 33 měsíců, který dnes dostal brýlky. Na jednom oku má +4 dioptrie a na druhém +1 dioptrie. Dostal brýlky kde jedno sklíčko +2,5 dioptrie (na to horší očičko) a na druhé sklíčko je bez dioptrie. Myslíte, že se to spraví? Co když se to nespraví, jaký je pak postup, další řešení?
Stojí za to přečíst si knihu Zdraví je v naší hlavě. Chlapec může mít primárně úplně jiný problém a horší zrak je „jen“ důsledkem. Když mu necháte brýle, zrak se mu za nimi ještě více otupí.
@LadyLada píše:
Z dioptrií nepoznám co máte za vadu. Můj syn je dalekozraký, tj. má dioptrie na blízko. Dr. mi řekla, že je šance, že až začne hodně růst, tj.mezi 12 - 14 rokem života, vada se může ztratit/zmírnit. Pokud by ale teď nenosil brýle, slabší oko by ještě více zakrnělo a šilhal by.
S poslední větou se nedá souhlasit. Oči zakrní právě za brýlemi a šilhání nijak nezabrání. To znám z vlastní zkušenosti - mít současné informace před 45 lety, dávno bych znala brýle jen jako realitu z dávné minulosti. Každopádně stojí za přečtení kniha ZDRAVÍ JE V NAŠÍ HLAVĚ a určitě i KDO MI VYPNUL MOZEK