Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla bych vás poprosit o radu dřív než poletim k doktorce. Včera malý (skoro 5 let) lehký alergik, kočka, pyly, bilek, včera přišel ze školky a měl červený krk s lehkou krupickou. Tak jsem si myslela že se nějak spotil a pak z něj vylezlo, že měl ve školce rajče, které nejí a je vlastně taky alergenem. Do večera měl osypany takovou svědivou krupickou záda, bříško, zadek, končetiny a třísla. Bere teda teď na jaře dlouhodobě xyzal a včera jsem mu dala ještě fenistil, nebo to vypadalo že se udrbe. Dnes mu krupička z třísel a lehce i s ostatních míst zmizla (ne úplně), ale pořád má dost krupicku na rukou- dlaních a hřbetu. Lekla jsem se jestli to není spala. Ale v krku ani teploty nemá. Co říkáte, maminky, které máte zkušenosti? Může být alergická reakce z toho rajcete ci z pylu i takto na dlaních a hřbetu ruky? A za jak dlouho zmizí? Myslím že vyrážka Pusa, ruka, noha to není tu už kdysi měl a tu bych poznala- hlavně pusu a chodidla má čisté. Napadá vás něco? Díky ![]()
Podle mě ano. Dcera měla podobnou a bylo to vyhodnoceno jako alergie. Pokud to mizí nebo se zklidňuje po antihistaminikách, tak to bude ono.
@Halamka děkuji za zprávu..trochu se to zklidňuje, ale jako velký skoky to nejsou. Myslela jsem že když je to po jídle, tak že to zmizne do druhého dne, ale to mám asi mylnou představu, že? Nevzpominas si jak dlouho to dcera měla než ji to zmizelo? ![]()
@TeaTereza v některý případech i týden. Než se tělo vyčistí. Vydržte ![]()
@Halamka jej, no tak to je dlouho…hmmm budu muset vydržet a sledovat zda se to teda lepší..moc děkuji za napsání ![]()
Ela měla potravinový alergie a vždycky se mi po něčem osypala a pask to bylo jako u vás. Rozhodně ji to do druhého dne nemizelo. Byla to otázka dnů. A na rajče byla alergiky taky. Naštěstí to časem úplně vymizelo. Léky nikdy na to nebrala.
@MarketaJ jeee tak to děkuji za zpravu, to tedy vypadá že to opravdu bude nějaká ta alergie…já to takhle na rukách nikdy neviděla, tak mě to vylekalo a ty ruce většinou bývají spojené se spalou
po čokoládě se malému třeba udělají flíčky jako ekzém, ale tohle nikdy neměl…tak jste mě aspoň trochu uklidnily ![]()
@TeaTereza Ele vždycky vyskákaly pupínky, krupice. Hlavně na břiše, na nohách, v tříslech, v podpolením jamkách. Ruce má takový strupovitý doteď, ale to má asi po mně. Takže u nás žádný flíčky. Pokud by to byla spála, tak by k tomu měl horečky, bolení v krku. Koukni mu do pusy na jazyk. Když měla Ela loni spálovku, tak měla jazyk červenej jako malinu a uprostřed takovou bílou skvrnu.