Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Syn 11 let - od osmi let zhoršování zraku o 1-2 dioptrie ročně. Včera na očním, opět zhoršení, má šest dioptrií. Byla nám doporučena skleroplastika (MUDr Horecký, Hradec Králové). V červnu tam jdeme na konzultaci. Nemate nekdo s tímto zákrokem zkušenosti? Děkuji moc.
Byla jsem na tom sama, když mi bylo cca 21 teda. Taky v Hradci. Ti, co byli nezletilí, museli mít tehdy plnou narkózu, nad 18 let mohla být jen lokální anestezie. 1 den byl nástup, druhý den operace, 3. den propuštění.
Ale! Jsi si jistá, že není jiná možnost. Oční lékařství zase hodně postoupilo. Chodím na oční s dcerou, jen pro jistotu a s Dr. Jsem to konzultovala, co by kdyby… Říkala mi, že ty skleroplastiky se už dnes moc nedělají, že jsou modernější a účinnější způsoby léčby krátkozrakosti, i mi to vysvětlovala, co, ale přesně si to už nepamatuju. V případě potřeby se můžu pokusit to dohledat. Tak by stálo za to se ještě poptat.
@Enitka diky moc. Presne proto se ptám. Potrebuji znát možnosti, názory jiných, zkušenosti. Přece jen jde o oci syna. Kdyby se ti podařilo něco dohledat, byla bych ti moc vděčná
jeste jednou dekuji.
Myopie se léčí brýlemi se speciálními cockami (miyosmart) a také kapáním atropinu v nizke koncentraci. Cílem je zpomaleni růstu oka v délce, což způsobuje růst dioptrii. Některé děti na léčbu dobře reagují, u některých nejsou výsledky dostačující. Navíc při vysazení atropinu často dochází k tzv. rebound efektu.
Skleroplastiku provádí na oční klinice v Brně a HK, což jsou špičková pracoviště.
Na internetu je prezentace prof. Autraty z brněnské kliniky s velmi dobrými výsledky skleroplastiky u operovanych děti a srovnání mezi operovanymi a neoperovanymi detmi)
Ja jsem na tom byla dost podobne jako vas syn. Moje ocni lekarka byla ale dost proti skleroplastice, tak to moji rodice odkladali. Ja jsem se rozhodla, ze na ni pujdu ve svych 21 letech, protoze i v tomto veku mi dioptrie narustaly. Mela jsem uz okolo 10 dioptrii. A po skleroplastice se narust uplne zastavil, od te doby mam porad stejne dioptrie. Je to uz 16 let, co jsem na ni byla. Po dvou letech od skleroplastiky jsem byla na implantaci fakickych ocnich cocek a od te doby vidim skvele. Takze ja bych skleroplastiku jedine doporucila, i kdyz teda nic prijemneho to neni. Byla se mnou ale na pokoji holcicka, ktere v dobe operace bylo kolem 12 let a snasela to lepe nez ja… 😅
Jinak můj osmiletý syn má rok čočky Miyosmart, zhoršení po roce o půl dioptrie, takže jsme měli výměnu skel zdarma. Pred Miyosmarty měl zhoršení o jednu dioptrii za rok, takže nějaký účinek tam je. Příště se chci oční lékařky zeptat na atropinove kapky, i když mi je posledně rozmlouvala. Jestli mu budou dioptrie dále narůstat, tak bych s ním na skleroplastiku šla. Mně opravdu pomohla.
@Allaine
Diky. Ano, MiYosmart má, kapky s Atropjnem take kapeme. Presto se zrak nadále horší.
@vanilková zmrzlina moc díky za info. Syn také nosí MiYosmart, kapeme i kapky s Atropinem, přesto se mu zrak stále zhoršuje. Za poslední půl rok o dioptrii a čtvrt, zrovna řešíme, zda jsme se vešli do roku od poslední výměny, abysme měli další brýlové čočky zdarma. Každopádně díky ta info, na konzultaci do Hradce zajedeme a uvidíme. Kolegyně mě zrazovala, že má kamarádku na nějaké oční klinice a ti prý skleroplastiku už nedoporučují, tak nevim
Dobrý den,
synovi (10 let) byla také doporučená skleroplastika, minulý týden jsme byli na konzultaci v Brně. Rovnou mu naplánovali operaci (na duben 2027). Ale také stále hledá informace, jestli je to dobré řešení a tak. Tak pokud byste chtěla případně sdílet nějaké informace, budu ráda, klidně i do zprávy.
Děkuji