Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, už pár let mám hodně tmavé kruhy pod očima. Muž mi říká, že vypadám jako feťák. Všimla jsem si stejného problému u svého otce. Může to být dědičné? Jde o nějakou nemoc? Nebo je to jen kosmetická vada? ![]()
Ahoj, dědičné to je také, do určité míry. Jinak je největší faktor nedostatek kvalitního spánku.
Jestli to má i otec, tak je velmi pravděpodobné, že máte dědičné kruhy a nic moc s nimi nenaděláte - jde o vyšší pigmentaci a jemnější kůži v oblasti očí, skrze kterou jsou holt cévy prosvítají a ztmavují ji.
Další velmi rozšířená příčina je že jde o důsledek alergických reakcí - zajít na alergologii a nechat si udělat testy ničemu neuškodí. Pak by to mohla zlepšit antihistaminika a minimalizace konktaktu s alergenem.
Do té doby holt chcete dobrý korektor. V českých drogeriích konečně začali mít alespoň základní Instant Age Rewind Eraser od Maybelline, což je na drogerkovou kosmetiku přípravek, který kryje, nedráždí a nezalézá do jemných vrásek.
Z drahé kosmetiky je pak výtečný Yves Saint Laurent Touche Eclat Radiant Touch.
Býval naprosto skvělý od l'orealu roll on s pigmentem a kofeinovým výtažkem, který pomáhal i na otoky, jenže ho co? Přestali dělat…
jo a teda ještě mi moc pěkně funguje oranžový korektor od cartrice (normálně ve větších řezězcových drogeiích). Nebudete pak oranžová, ale zneutralizuje to ony fialové tóny, které jsou v kruzích pod očima (prosvítající žilní řečiště). Musí se to patlat jen na tmavší místa a dobře zapracovat - štěcem nebo houbičkou.
Mažu ho pod oči před namazáním make-upu, když chci být jó krásná, tak pak na to ještě dám nějaký ten světlý, rozjasňující korektor jako třetí vrstvu.
Super je taky paletka korektorů od dermacolu, kryje kruhy pod očima dobře
Mám také tmavé kruhy pod očima a souhlasím, že ta oranžová úplně zázračně eliminuje fialové kruhy, nevěřila jsem tomu, ale je to bomba. Ten kofeinový roll on podle mě spíš funguje na polštářky pod očima, mně tedy nepomohl.
Jo a je fakt, že málo železa mívám, teď zrovna železo beru, tak uvidíme, jestli se to zlepší
Ale v mém případě je to nejspíš dědičné, takže pomůže leda makeup ![]()
@Emimin7 píše:
Ahoj, dědičné to je také, do určité míry. Jinak je největší faktor nedostatek kvalitního spánku.
Ja spíš prespavam než abych měla spánku málo ![]()
@Shaari90 píše:
Bohužel je to z velké části dědičnézávidím těm, co vypadají svěže i po 4 hodinách spánku. Já nemám kruhy od očima tak 2 dny v roce
, když se vyspím tak minimálně 10 hodin v kuse. Kruhy pod očima se mi trochu zlepšily, když jsem omezila solení. Podle čínské medicíny totiž oblast pod očima souvisí s ledvinama. A sůl ledviny zatěžuje. Jinak korektor je mým věrným přítelem
Pokud by to bylo od ledvin, tak jsem nejspíš doma. Hrozně málo piju ![]()
@Vikynika píše:
Ja spíš prespavam než abych měla spánku málo
To je taky špatně, pokud spíš skutečně hodně.
Jinak pokud nemáš nějaký zdravotní problém, budeš to mít asi jen dědičné a s tím se musíš smířit. Ještě cvičení může pomoct.
@Ou píše:
Jestli to má i otec, tak je velmi pravděpodobné, že máte dědičné kruhy a nic moc s nimi nenaděláte - jde o vyšší pigmentaci a jemnější kůži v oblasti očí, skrze kterou jsou holt cévy prosvítají a ztmavují ji.Další velmi rozšířená příčina je že jde o důsledek alergických reakcí - zajít na alergologii a nechat si udělat testy ničemu neuškodí. Pak by to mohla zlepšit antihistaminika a minimalizace konktaktu s alergenem.
Do té doby holt chcete dobrý korektor. V českých drogeriích konečně začali mít alespoň základní Instant Age Rewind Eraser od Maybelline, což je na drogerkovou kosmetiku přípravek, který kryje, nedráždí a nezalézá do jemných vrásek.
Z drahé kosmetiky je pak výtečný Yves Saint Laurent Touche Eclat Radiant Touch.
Býval naprosto skvělý od l'orealu roll on s pigmentem a kofeinovým výtažkem, který pomáhal i na otoky, jenže ho co? Přestali dělat…
jo a teda ještě mi moc pěkně funguje oranžový korektor od cartrice (normálně ve větších řezězcových drogeiích). Nebudete pak oranžová, ale zneutralizuje to ony fialové tóny, které jsou v kruzích pod očima (prosvítající žilní řečiště). Musí se to patlat jen na tmavší místa a dobře zapracovat - štěcem nebo houbičkou.
https://tvar.heureka.cz/…ktor-10-6-g/
Mažu ho pod oči před namazáním make-upu, když chci být jó krásná, tak pak na to ještě dám nějaký ten světlý, rozjasňující korektor jako třetí vrstvu.
Před týdnem jsem začala používat micelární vodu od Mixa a udělaly se mi pod očima šupinky a hrozně to svědí, navíc mě natekly oči. Takže kruhy pod očima, na nich šupinky a jsem teď krasavice ![]()
@Emimin7 píše:
To je taky špatně, pokud spíš skutečně hodně.Jinak pokud nemáš nějaký zdravotní problém, budeš to mít asi jen dědičné a s tím se musíš smířit. Ještě cvičení může pomoct.
Spím tak deset hodin a jsem neskutečně unavená, takže podle všeho prespala. Jaké cvičení?
@Vikynika píše:
Spím tak deset hodin a jsem neskutečně unavená, takže podle všeho prespala. Jaké cvičení?
Aha, deset hodin je strašně moc. Já sám sem jednu dobu spával devět a i to bylo moc. To budeš unavená pořád, když budeš takhle pospávat a je to i nezdravé.
A cvičení jednoduše horlivé, takové, které ti rozproudí krev. Třeba jízda na kole ne, spíše běh.
@Vikynika ehm, no to se stává, citliá pleť reaguje na ledacos a mixa není žádný zázrak, co se týče složení.
Moment - 10 hodin denně a pořád jste unavená?
Nejste přespalá, ale někde je něco nepořádku.
Donuťte se oběhat kolečko lékařů -základní krevní panel a endorkinologii, imunologii a alergologii.
A teda neberte železité doplňky, pokud nemáte diagnostikovanou anémii na základě nedostatku železa. (ne každá anémie je z nedostatku železa)
Hyperpigmentace, tedy kruhy pod očima bývá naopak z hemochromatozy - tedy z přebytku železa, který může vznikat i na základě neuváženého zobání vitamínů. Železo tělo neumí vyloučit a hromadí se!
@Vikynika píše:
Ahoj, už pár let mám hodně tmavé kruhy pod očima. Muž mi říká, že vypadám jako feťák. Všimla jsem si stejného problému u svého otce. Může to být dědičné? Jde o nějakou nemoc? Nebo je to jen kosmetická vada?
No tmavé kruhy prý znamenají problémy s játry, žlučníkem..já mam zase jako pytle pod očima, otoky. Máme to dost dědičné, ale mám to hodně.
Pokud to není přebytečná kůže, což se dá řešit pouze chirurgicky, tak otoky pod očima jsou často způsobeny zánětem - tedy dermatitidou, nejčastěji pod vlivem podráždění kosmetickými a hygienickými přípravky, a nebo alergie. Případně jako důsledek problematického hospodaření s vodou těle (moc soli, alkohol, málo pohybu, málo tekutin).
To že jde o důsledek stárnutí pokožky se pozná tak, že se ty otoky prostě nemění, pokud to je někdy lepší a někdy horší, tak se to dá upravovat k tomu aby to vydrželo co nejdéle „lepší“.
Tedy - používat pouze nedráždivé přípravky na mytí vlasů a na obličeje a stejně tak vyměnit kosmetiku. (hypoalergenní, případně pro atopiky). Kosmetiku správně skladovat a nepoužívat po době spotřeby, většinou je tam už docela pěkná mikrobiální sbírka, zejména pokud ji neuchoáváte v lednici. Ledaskdy taky pomůžou brýle místo čoček.
Identifikovat alregeny a minimalizovat kontakt, příapdně to zaléčit antihistaminky či imunologicou léčbou.
Omezit solení, pořádně pít a dostatečně se hýbat, pravidelně si jemně masírovat obličej, případně používat nějaký kosmetický přístroj s jemnou elektrostimulací.
https://www.youtube.com/watch?…
Jako první pomoc je ideální mít v lednici pytlíky černého čaje, které namočíte a dáte zamrazit a dávat si je na oči tak na 5 minut, během kterých relaxujete. Kofein a chlad na ty otoky dost pomáhají.
Jestli někde objevíte kofeinový korektor pod oči, tak ten taky může pomoci.