Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@JaniceB Je to nepřirozená poloha, dítěti v ní visí končetiny, nemá si kam pořádně opřít hlavu, není v nosítku posazeno, tak aby váha byla rozprostřená a záda zakulacená, ale váhu má na rozkroku. A i výrobce uvádí, že čelem vpřed doporučuje max. 10-20 minut, když koukám na eshopy s tvým nosítkem.
@Lendeš No to jo…bych rekla u ditete, ktere sotva sedi…ale dite, ktere uz i cupita…? Nohy v tom mel roztazene jako zaba, takze to urcite nevisi…normalne sedel. Samozrejme male miminko bych do toho takhle nedala…to fakt ne. A fakt ale je, ze jsem instrukce k noseni celem ven od vyrobce teda necetla…no co uz. Uz se tak nosil ![]()
Tak da se bezpecne to 4position pouzit celem k matce? Kdyz pominu tu polohu celem ven, diky kteremu se tohle nositko radi k tem nevhodnym?
@JaniceB Nemám s ním zkušenost, ale na netu je spousta recenzí, třeba ve skupině Nosíme děti na facebooku. Vesměs co tam čtu, tak Ergobaby originál je mezi doporučenými nosítky, ale Ergobaby 360 (4 possitions) ne, protože neumožňuje správný sed (ve smyslu nožek do „M“).
@JaniceB Bohužel nedá, nemá ten správný tvar- mezi nozickama je uzke. Ani při poloze čelem k Tobě nedocilis spravne polohy dítěte. U batolete na par minut bych to asi už tak neřešila, ale 5 měsíční miminko bych v nem rozhodne nenosila.
@JaniceB čelem ven nesmí být dítě pro veljenozstvi vjemů nemá se kam schovat a může se „přehltit“ a pak je neklidné a v poloze od rodiče rozhodně nejde mluvit o podsazení kdy je zadeček níž než kolínka a už vůbec nebude mít látku od kolínka ke kolínku (tudíž vhodnou oporu) zada nebudou do tvaru C.. Tento typ prostě není vhodný k ergonomickému nošení ![]()
Pro to batole aby teda bylo čelem ven, by se dala použít krosna, zda existuje nějaká jakoby ergo, ale už musí sedět samo, u nás ani jedno dítko v roce samo nesedělo..u krosny mi vadí ty tyče..
@Agneth No ono ma prave ale dve polohy…kdyz hod avas celem ven, tak to zuzujes a kdyz celem k sobe, tak to rozepnes a ma nohy „na zabu“ a zadek niz bych rekla. Nevidim v teto poloze rozdil oproti normalnimu nositku Ergo. Kazdopadne nevim…to bych se musela fakt zeptat nejakeho odbornika, ktery by to videl… ![]()
@Kristyna.Vechtova Hele ja ti nevim…u nas v tom nositku teda latku od kolena ke kolenu mel. Ale uz nepamatuju, jak vysoko mel zadek a zkouset to nebudu, jsou mu ted dva roky a to uz bych tahat nechtela nikde ani na dve hodiny:-) Kazdopadne moc dekuju za info. Takto jsem nad tim nikdy nezkousela premyslet.
A zeptam se teda klasickou manducu byste pro tyto ucely doporucily? Syn holt celem ke me byt nechtel, protoze uz byl na to fakt velky. Jak rikam…uz davno sam sedel i zacinal sam chodit, takze proto jsem to asi tolik neresila.
@JaniceB tak pokud dítě samo leze, nebo dostatečně dlouho peruje v kolenou ideálně sedí může na záda, prostě čelem ven není vhodná poloha. Manduca se doporučuje od 4m a vydrží do roka u menších dětí do roka a půl
nosí se i chodící děti, mě syn chodí od 10m ale pořád je pro mě venčení mnohem logističtější a hlavně rychlejší než nahánět psa na jedné straně a dítě na druhé, ale samozřejmě nikdo Tě nenutí nosit takto dlouho. Každopádně existují pohodlnější nosítka než Manduca - hlavně u ní pozor na padělky!! Aby Ti nekřupla látka nebo nepraskla spona ![]()
@lucypaja krosna nikdy není ergonomická! Žádná! Ani pro sedící dítě ![]()
Jak to tak ctu, tak se na to asi vyprdnu…starsiho postavim na pridavnou plosinu s koleckama a mladou hodim do kocarku a do te skolky takto snad dojedeme…
Precejen za 3 mesice uz to snad bude o necem jinem…jde mi jen o to, aby syn z te plosiny po ceste neslezal a necoural se Buh vi jak…po ranu to byl stres i s dvema, ne tak se trema…
Tak jsem si rikala, ze pohodlnejsi by bylo mladeho dat na golfky a nejmensi do nositka. No ocividne si to opet predstavuji jako Hurvinek valku…:)
@JaniceB není potřeba se na to vyprdnout, ideální je do 3-4m šátkovat a pak až přejít na nosítko, jako Manduca je vhodná jen se často padělá a vydrží málo na to kolik stojí, například na FB je skupina Nosíme děti, tam seženeš bazarové nosítko klidně okolo 1500,– nebo i šátek, případně Ti tam holky fakt poradí vhodné nosítko, nás nové stálo 1900,– i s poštou a pak ho krásně za 1700-1500,– prodám i po 2 dětech ![]()
Já se v krosnách nevyznám, na staršího sme měli, nesl se jednou a pak už vůbec, mladšího nosím v Kibi které je do dvaceti kg, takže pohoda…také je to na cesty do školy, bus apod. stále rychlejší
@lucypaja no v těch není třeba se vyznat žádná zatím vyrobená krosna prostě není ergo, takže se nedivím, že v ní syn byl jen jednou. Ano Kibi je dobré nosítko, jen u té váhy to je největší testovací zátěž pro látku a přesky, důležité pro ergonomické nošení je látka od kolínka ke kolínku, většinou je Kibi tak do těch 3 let u menších dětí déle ![]()