Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
přeji hezký den
Chtěla bych se zeptat, od kdy se může dát dítko do nosítka? Nám je měsíc..
A jaké nosítko doporučujete? ergo, šátek..máte zkušenosti? děkuji ![]()
Ahoj, my máme nosítko Manduca, vybrala jsem si ho proto, že je do 18kg, můžu mít mimi -vředu,vzdadu i naboku,je pro novorozence i větší děti.
Nosíme v tom malou od 3 měcíce, to už trochu držela hlavičku. A je to super.
Ono se taky s kočárkem všude nedostaneš. ![]()
V šátku nosím od příchodu z porodnice. S nosítky poradím jen teoreticky - vybírej jedině ergonomická. Například Manduca, ta má novorozeneckou vložku, takže v měsíci už půjde. K Ergu se musí dokoupit novorozenecká vložka.
Jinak šátek je univerzálnější. Od miminka po předškoláka. Nosítko zase rychlejší na manipulaci.
mě odpadávají už ruce. Malá se chce pořád chovat, jinak je to mazec
Ale je ještě maličká tak mám strach, abych jí neničila zádíčka..
pokud myslíš nosítkem i šátek pak od narození ![]()
pro nás byl ideál do 6m elastický šátek a pak manduca…
nosnost má do 20kg..synkovi už jsou tři a má skoro 18 a sláva za to že má svoje nožičky a chodí po nich, protože to už by moje záda neustála. Jinak další výhoda byla, že v ní byl ochoten bez řečí nosit i tatínek.
Na další dítko se chystám přikoupit ještě klasický šátek, ale to už je taková rozmazelost maličko
![]()
Já malou nosila nejdřív v šátku, ten má tu výhodu, že ho můžeš nejlíp přizpůsobit. No ale protože než jsem ho uvázala, dítě dostávalo hlad, tak jsem koupila manducu a v té nosím od cca 4,5kg, má novorozeneckou vložku. Teď jsem objednala oblečení z merino vlny, neb jsem chuďátko miminko během dvouhodinové procházky v lese málem uvařila
![]()
Alpaka píše:
V šátku nosím od příchodu z porodnice. S nosítky poradím jen teoreticky - vybírej jedině ergonomická. Například Manduca, ta má novorozeneckou vložku, takže v měsíci už půjde. K Ergu se musí dokoupit novorozenecká vložka.Jinak šátek je univerzálnější. Od miminka po předškoláka. Nosítko zase rychlejší na manipulaci.
a jaký šátek koupit? Jaké jsou v nich rozdíly? Vůbec netuším ![]()
jojo, ty ruce to je mazec, někdy mám pocit, že mám ramena jak VYHAZOVAČ. O zadíčka se neboj, když ji do nosítka správně usadíš,tak to bude v poho…
Já v Manduce nosila s novorozeneckou vložkou cca od 2 měsíců, proto vyhrála manduca, nechtělo se mi vložku k ergu dokupovat.
Teď občas nosím i v šátku, přijde mi to pohodlnější, ale trvá mi dlouho malého navázat a taky se tam víc potí než v nosítku, ale je fakt, že mám hodně silný šátek.
A v šátku můžeš nosit i jako v kolíbce (pokud má tedy v pořádku kyčle), ale malý to nesnášel.
Jedině šátek, v nosítku je to nebezpečné na zádíčka a pro hlavičku - dokud mimčo nedrží hlavičku samo ![]()
Jiiriinka1 píše:Šátky jsou jednak elastické (materiál jako tričko). Jsou dobré pro malá miminka a začínající nosiče- uvázat je jednodušší. Uvážeš na tělo a miminko vložíš - díky své elasticitě se natáhnou a pžizpůsobí tělu miminka. Při váze na 6 kilo už to ale není na nějaké extra dlouhé nošení. na větší dítě už je pak vhodnější pevný šátek, je nosnější. Taky jsou hezčí a větší výběr. ŠÁTEK VYBÍREJ OD RENOMOVANÝCH VÝROBCŮ (Didymos, Storchenwiege, Zara, Nati). Jsou dražší, ale prodáš bez problémů s menší ztrátou dál. KLidně kup sama šátek z druhé ruky - zanošený je měkčí a lépe se váže. nekupuj nějaké levné náhražky šátků - šité z metráže. Nevyplatí se to . špatně se vážou, jsou nepohodlné jak pro nosiče, tak pro nošence. A použité prodáš s daleko větší ztrátou.Alpaka píše:a jaký šátek koupit? Jaké jsou v nich rozdíly? Vůbec netuším
V šátku nosím od příchodu z porodnice. S nosítky poradím jen teoreticky - vybírej jedině ergonomická. Například Manduca, ta má novorozeneckou vložku, takže v měsíci už půjde. K Ergu se musí dokoupit novorozenecká vložka.Jinak šátek je univerzálnější. Od miminka po předškoláka. Nosítko zase rychlejší na manipulaci.
Monny89 píše:
Jedině šátek, v nosítku je to nebezpečné na zádíčka a pro hlavičku - dokud mimčo nedrží hlavičku samo
Není pravda.
V ergonomickém nosítku i šátku (při dodržení zásad nošení) je dítě usazeno +- stejně
Ahoj, od malého mimi jsme měli šátek. Malá z něj byla nadšená (kyčle máme ok), je v něm jako v bříšku. Chvíli trvá než získáš cvik jak jej uvázat. Zvládáme to za půl minuty a při tom ještě nohou drndám kočár. Jak je v šátku je po křiku. Líp na ni do šátku vidím, dá se buď povytažením látky zakrýt nebo v horkém počasí šátek stáhnu. Nosítko máme až od 3měs. neudržela by v něm hlavičku a pro novorozence mi nepřipadá nejvhodnější.
kyčle v pořádku nemáme. Nosíme široký zábal
Ale děkuju. Po nečem se poohlídnu ![]()
Jiiriinka1 píše:
kyčle v pořádku nemáme. Nosíme široký zábalAle děkuju. Po nečem se poohlídnu
Tak v tom případě musí být na vertikál s roztaženýma nožičkama. Tím pádem žádné kolíbky ani vaky (Pech, Haipa-Daipa…). Myslím, že i ta Ergo novorozenecká vložka je jakoby na kolíbku, ale to možná kecám.