Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sabkaj píše:
@Reinka říká se že lyžař se učí spatně na snowbu a naopak..ale pro ty kteří neumí na ničem tak je lehci snowboard
To jsem taky slyšela, pak si vyber
ale u malých dětí jsou prý lepší první ty lyže ![]()
Syn, 4 roky jezdí na lyžích už obstojně, začal ve třech letech a teď v klidu sjede červenou sjezdovku. Mám ještě dceru 1,5 roku a letos jsem ji zkoušela postavit na lyže a je to úplně zbytečné. Chtěla jsem jenom aby vyzkoušela, že má na nohou těžké boty a na „něco“ co klouže. Dcera z toho byla vyděšená a neuzvedla ani svoji nohu.
Zkusím ji postavit až příští rok.
Jinak řekla bych, že máme celkem pohybově nadanější děti. Syn lyžuje, chodí na basketbal a florbal. Dcera chodí na plavání a cvičení.
Zkus nejdříve takové to koloodrážedlo a potom třeba kolo, lyže snowbord nebo brusle byh počkala minimálne až éd věku 2,5 spíše 3 roky. Můj syn jezdil velmi slušně od 2 let a na normálním kole už umí od rovných tří let.
@sabkaj píše:
@Reinka říká se že lyžař se učí spatně na snowbu a naopak..ale pro ty kteří neumí na ničem tak je lehci snowboard
jo to máš pravdu. Lyžuju dobře a když mě postavili na snowboard, tak to byla moje smrt. Ani instruktor se mnou toho moc nesvedl. ![]()
@mattez kolečkové, lyže a pod (cokoliv, kde jsou spešl „boty“), nejdřív ve 3 letech - kvůli kloubům atd..
Jinak v roce? všeobecný pohyb, prolezky, monžá nějaké tanečky a tak.
@omites Já teda jsem taky lyžař a chtěla jsem se naučit na prkně…noo docela mi to zacinalo jit a byla konec zimy, ak jsem byla tehotna a letos snih nic..takze uz to asi zase neumiim…jinak ale ten snowboard..boty težké nejsou..kamosky prcek od dvou let, ale jen tak jakoze rekracne..loni mu byli tri a uz sjizel krasne sjezdovky
@martice píše:
Syn, 4 roky jezdí na lyžích už obstojně, začal ve třech letech a teď v klidu sjede červenou sjezdovku. Mám ještě dceru 1,5 roku a letos jsem ji zkoušela postavit na lyže a je to úplně zbytečné. Chtěla jsem jenom aby vyzkoušela, že má na nohou těžké boty a na „něco“ co klouže. Dcera z toho byla vyděšená a neuzvedla ani svoji nohu.Zkusím ji postavit až příští rok.
Jinak řekla bych, že máme celkem pohybově nadanější děti. Syn lyžuje, chodí na basketbal a florbal. Dcera chodí na plavání a cvičení.
Zkus nejdříve takové to koloodrážedlo a potom třeba kolo, lyže snowbord nebo brusle byh počkala minimálne až éd věku 2,5 spíše 3 roky. Můj syn jezdil velmi slušně od 2 let a na normálním kole už umí od rovných tří let.
a od dvou let jezdil na cem??
diky za info
@sabkaj píše:
@omites Já teda jsem taky lyžař a chtěla jsem se naučit na prkně…noo docela mi to zacinalo jit a byla konec zimy, ak jsem byla tehotna a letos snih nic..takze uz to asi zase neumiim…jinak ale ten snowboard..boty težké nejsou..kamosky prcek od dvou let, ale jen tak jakoze rekracne..loni mu byli tri a uz sjizel krasne sjezdovky
jj boty jsou v pohodě. Ale já chtěl furt brzdit hranama, jak jsem zvyklá na lyžich, jenže nohy jsou jaksi přikurtované k prknu
. Taky jsem měla problém, když jsem spadla, vstát a to mi bylo tak 20 let. No a druhý den ráno jsem se skoro nehla, jak mě bolela záda.
Taky jsme sportovně založená rodina a myslím, že to dětem jde, ale vše v rámci mezí a rekreačně, žádné přetěžování. V roce odrážedlo, ve dvou koloodrážedlo, v necelých dvou a půlletech jednoduché bruslení na ledě a lyžování (děti jsou narozené červenec/srpen) - to bylo spíše seznamování než, že by se to aspoň vzdáleně dalo přirovnat ke sportování
.
Ve třech letech kolo - syn nejezdil ani s „pomocnými kolečky“, dcera s nima jezdila asi 14 dní a dvojčata myslím, kolem dvou měsíců, těm to otrkání trvalo déle, teď jezdí jako dračice.
V prosinci jsme byli na horách lyžovat - holkám bylo ani ne 3,5 roku, ale lyžování je moc bavilo a už to vypadalo tak, že se to tomu lyžování i podobalo
. Teď jsou na horách starší děti s manželem a my za nimi pojedeme na pár dní, tak jsem zvědavá i na holky, jak jim to půjde.
Taky jsme zkoušely bruslení na ledu, to jde holkám taky celkem slušně, na jejich věk adekvátně, a já se moc těším, že brzo zase vyzkoušíme bruslení za krásného počasí venku, minulý rok to ještě nešlo, ale vzhledem k tomu, jak jim šlo to na ledě, myslím si, že to bude dobré. A hlavně je to baví a to je důležité, snažíme se je vést k tomu „dobrovolně s chutí“, aby je to bavilo ![]()
Jinak jsme od mala vedli víkendově plavání - to u toho byl i manžel, dvě čarodějnice je nemožné uhlídat. Nad vodou jim to plavání moc nejde, ale snaží se, nicméně pod vodou plavou jak rozené mořské panny, ani je nezajímá, že nemaj rukávky a dostanou se všude bez potíží a bez utopení - to teda praktikujem jen v létě u nás v bazénu, jinak bych o ně v hloubce měla strach
.
A asi bych první dítko postavila na lyže -na rok, dva - a pak třeba na snowbord. Nejstarší syn se od 7 učil na snowboardu, dcera nechtěla a jezdí na lyžích, všichni jsme spokojení
.
@mattez od dvou let jezdil na first bike a od tří už uměl na normálním kole bez přídavých koleček a střídal to.
Dobrý den,
na eMiminu jsme nově otevřeli Poradnu sportování dětí. Neváhejte se zeptat na vše, co Vás k tomuto tématu zajímá.
Pěkné odpoledne ![]()
adminka Eliška