Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Od kdy je vhodné dávat dítěti vařená vejce?
Díky za odpovědi ![]()
Ahoj Ketty, žloutek se přeci doporučuje už od 6. - .7. měsíce věku, a bílek, pokud vím, protože je vysoce alergizující, tak nejdříve od roku.
Takže celé vařene vejce od roku by občas v jídelníčku být mohlo a nemělo by uškodit. ![]()
Ahoj Radu
Souhlasím s Radu, žloutek dávám asi od 7m, s bílkem počkáme do roka. Prý se má dávat jeden žloutek 2× týdně - dle naší MUDr., já dávám 2× týdně, ale jen půl. Maso moc nevařím, tak aby měla dost železa.
Jitka
ahojte,chtela jsem se zeptat,jestli nekdo nemá podobnou zkusenost se zloutkem jako my. Kdyz mela malá asi 7,5 mesíce,zacala jsem jí dávat do zeleniny k obedu kousek zloutku.Poprvé bez reakce,podruhé vsechno vyzvracela,to jsem jeste premýslela,z ceho to muze byt. Potreti to byla hruza,zvracela hrozne,takze je to urcite ze zloutku.Jinak z niceho jiného nezvrací.Ted lituji,ze jsem nepockala do 1 roku,jak nekterí odborníci na detskou výzivu radí. Jitka
Ahoj Jitko!
Mám úplně stejnou zkušenost - sedmiměsíční syn, dvakrát žloutek bez reakce, potřetí úplně šílené zvracení - byli jsme i na pohotovosti… druhý den ještě navíc průjem… Žloutky už asi dávat nebudu - i když mi MUDr. řekla, že to z toho není a že mám dávat jen půlku žloutku jednou týdně…
Gábina
My začali se žloutkem kolem 10 měs., dávala jsem ho ale hodně nepravidelně.
Teď ho dávám tak jednou za 14 dní, jíme totiž hodně vaječné těstoviny…
Zuzka+Em
Ahoj,
tak vidím, že v tom nejsme sami
Malá dvakrát po přidání žloutku do jídla v pohodě, ale potřetí a počtvrté hrozně zvracela
Naše doktorka říkala, že se to může stát a doporučila žloutek na měsíc vynechat. Doufám, že se z toho nevyklube nějaká alergie ![]()
Silvie + Anetka 7 měs.
Gábi, tos me trochu uklidnila,ze nejsme jediní,taky jsem se rozhodla,ze zloutek nebudu aspon do roku dávat.Nechci to silenstvi absolvovat jeste jednou.Bylo mi malé tak líto
Tak snad to fakt nebude nejaká alergie
Jitka
Ahoj holky, my dáváme žloutek jednou týdně a malá se ještě ani jednou nepozvracela a dáváme ho už asi pět měsíců. Důležité je ho uvařený pořádně rozmačkat. Já to dělám tak, že ho vařím skoro 20 minut a pak ho rozmačkám, přidám olivový olej, asi necelou lžičku a trochu vody, až z toho vznikne kašička a to pak vliju do hotového ohřátého příkrmu, pořádně zamíchám a malá ani neví, že tam nějaký žloutek je a nikdy jsme žádný problém neměly. Přeji Vám nezvracející mimi. Lucka