Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla bych poprosit o vaše názory a tipy, jak šetrně na horečky. Já jsem doposud používala Paralen - čípky, ale doslechla jsem se, že existují i šetrnější přípravky (např. k zoubkům homeo Chamomille). Bohužel jsem zapoměla další názvy, neznáte nějaké?
Díky Gabika
Znám jeden šetrný způsob: namoč miminku ponožky do octa a nechej to působit, než uschnou. Při velkých horečkách studené zábaly celého těla nebo vlažná koupel ve vaničce. Jinak Paralen není až takový dryják abys musela mít obavu že mimču ubližuješ.
Radka
Ahojky,
rozhodně nesouhlasím s octovými zábaly. Odvápňují prý kosti. U malého miminka bych při zábalech navíc měla strach z křečí. Sáhla bych po nich až v nouzi.
Pa Štěpík
Ahoj,
připojuji se k názoru Štěpánky. Slyšela jsem totiž to samé a ani doktor mi tyto zábaly nedoporučil. Můj Mudr. mi vůbec zábaly nedoporučil ať se jedná o octové nebo jenom studenou vodou. Říkal, že k zábalům se má přistoupit pokud horečky vyšplhají až ke 40 stupňům Celsia a to ještě tehdy pokud už dítě má tyto horečky druhý den. Jinak prý dávat paralen čípky a nebo máme předepsaný Nurofen sirup. Před dvěma týdny jsme byli zrovna nemocný a tyto horečky jsme měli, doktor byl u nás denně a někdy i několikrát za den a můžu říct, že jsem dělala vše co mi poradil tj. prášky a tekutiny, trošku jídla a vše pomohlo. Je to sice hrozné když dítě trpí a nemůže se mu nějak zvlášť pomoci, ale ne nadarmo doktoři dostali doktorát.
Toť můj názor a zkušenost.
Máš pravdu že ocet odvápňuje, ale půlhodinka po kterou zábal působí nedovolí octu dostat se až do kostí, navíc by ten zábal neměl být z čistého, ale mírně ředěného octa. Ten odvápňuje při přímém styku s kostí a to by teda mimčo mělo už hoooodně bolavou kůži kdyby bylo týden v octových ponožkách. Ale souhlasím s tebou. Moje kamarádka, dcera lékařky si namáčela 5 dnů předloktí v octu tak často jak to jen šlo a pak rukou praštila o pelest postele - nechtěla chodit do školy. Měla moc velké problémy aby jí tu zlomenou ruku dali dohromady. No jo, dětská blbost.
Ahojky,
nám pomáhá Nurofen pro mimi. Nemůžu si ho vynachválit. Sice se na něj malá šklebí, ale je účinný.
AHoj Radka a Sabinka 5m (toto letí:-))
Ahoj,
teď máme za sebou zrovna týden hooodně vysokých horeček (39,5 - 40), Paralen nezabíral, Dr. nám ho dovolil kombinovat (aby toho na mimčo působilo víc) s Nurofenem - sirupem - a horečky se snížily na teploty a později klesly úplně.
Zábaly mi přijdou daleko drastičtější hlavně na psychiku dítěte. Je to strašný šok. Vzpomeňte si na sebe nebo si to pro oživení vzpomínek zkuste
. Pro mě je to teda fakt hrůza a děs. Šla bych do nich jen v případě, že by opravdu nic jiného nepomohlo. A to ještě šetrnějším způsobem - dát dítko do vaničky s vodou teploty těla a postupně ochlazovat. I Dr. mi ruhle taktiku v případě nouze doporučil. Nejdýl ale na cca 5 minut - brrrrr
a aby nemělo mimčo studený ručičky (tomu nerozumím, protože naše Barča by je měla ledový asi hned
)
Každý má ale jiné zkušenosti a hlavně jiné zá:,–(y ![]()
Já jsem pro léky v nutném případě, i když některé maminky možná řeknou, že do dítěte cpu chemii.
Myslím ale, že i „chemie“ je kontrolovaná, dávky také a hlavně u mě všechny zá:,–(y padají, když jde o zdraví dítěte ![]()
Hodně zdraví Veronika
Ahoj,
taky jsem teď řešila, jak snižovat horečku u dítka. Dr. mi doporučila, dávat paralen čípky a při vysoké horečce nedávat zábaly, ale napustit vodu do vany a snižovat teplotu vody, popř. sprchovat vlažnou vodou. Zábaly jsou drastické.
Katka
Zdravim
tak nam pomaha, kdyz dam do nasi ponozky tvaroh a malemu ji navliknu na nohy - tvaroh na chodidla. Malemu je ted 16 mesicu a pred mesicem jsme mu takhle v pohode srazili z 39 na 37.5 behem par hodin, protoze mi nechtel ani za nic snist tylenol. Doporucuju. Pomaha to pry i na celo (pro starsi, nas Janek by to nevydrzel).
No malej měl 39,9 tak jsem mu udělala nejdříve studené zábaly-položit na ručník, obalit ho mokrou plenkou a zabalit ještě do teplé deky a po cca 2 hod jsem přistoupila k octovému, ale pouze opravdu slabému cca 1lvody a jedna lžička octa, tak, aby po ochutnání nebyl téměř znatelný a ovázala jsem obě zápěstí a kotníky- je to nejrychlejší způsob
Dobrý večer…chtěla bych se zeptat mám doma sedmi měsíční holčičku má vysoké horečky…dávala jsem paralen čípky ale nic moc…byly jsme na pohotovosti tam ji daly čípek a Panadol syrup hned za sebou horečka jí ustoupila ale horečku má zase…chtěla bych se zeptat musí být malá v teple nebo raději aby jí nebylo moc teplo budu moc ráda za každou radu…moc děkuji
@Helena710 Pokud ma studene rucky a nozky, tak je zahrivej (treba svyma rukama), pokud teple, nech klidne odkrytou nebo jen treba plinkou, at teplo sala pryc. Pokud uz sala, muzes udelat o cca 1-2 stupne chladnejsi koupel - Tj. pokud ma treba 39.9, tak okolo 38-38.5 stupne a chvilku oplachovat, ale nemusi se ji to libit, tak to ji vyndej. Muzes take stridat Paralen s Nurofenem, pokud mas oboji doma. Ale to staci jen, kdyby byly horecky dlouhodobe pres 39. ![]()