Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
dobrý den, mam zase jednu blbou otázku.. zajímalo by mě, odkud berou kojencům krev, máme jít zítra na náký testy a já jsem z toho na nervy, s mojí pediatričkou moc nekomunikuju, protože se na mě dívá přes prsty, když jdem na kontrolu, tak jí tam řeknu co je zapotřebí, a tím to končí, pak jdu domu a radši se ptám na všechno tady..
bere se krev kojencům z patičky?? děkuji moc
![]()
Ahoj nevím jak u kojencu ale malému jak měl rok brali krev z prstu na ruce.sestra mu dala na prstík takový klobouček s tyčinkou a bylo to hned.malý ani nebrečel je to rychlé tak si toho ani nevšiml.
jak kde ,bud na ruce z prstu nabo pokud dítě nemá ještě moc vlasů tak z žily na hlavě -zní to hrozně ,ale je to nejjednoduší ,protože tělo zabalíš do plínky a napevno stáhneš ,aby mimi nehýbalo rukama a hlavu už podržíš bez problémů .Pokud nejdete do nem.nejspíš vám budou brát z prstu at je jakkoli (jestli tam jdete ráno) dej dítěti rukavičky nebo ponožkyna ruce (nebo jinak zajisti at má dost teplé ruce ,nebo budete ještě zahřívat v ordinaci ,krev nepoteče a bude to celý zbytečně dlouhý. ![]()
Emičce brali v novorozeneckém věku krev ze žíly na hlavě..
Napřed se pokoušeli z prstíku,ale malá se moc šila,vřískala - klasický novorozenecký křik a boj..
Později už normálně z ručičky.
Dceři brali k vyšetření krev.obrazu z žíly na hlavičce. Z patičky brali v porodnici za jiným účelem.Tak možná místo odběru záleží na tom,za jakým účelem to je.Ale to hádám,nejsem z oboru ![]()
Ahoj!
U našeho asi kolem 4. měsíce taky z hlavy. Taky ho svázali, aby sebou nemrskal.
No, nám brali z ručičky - z toho místa jak se odebírá normálně dospělým a pak i z ruky - nahoře nad prsty. Bylo jí osm měsíců a bylo to pro mě strašný. Plakala neskutečně, rvalo mi to srdce. Takže přeju pevný nervy a aby to dobře dopadlo!
Záleží co vše budou vyšetřovat.
Malýmu bylo půl roku a brali mu klasicky z ruky jako dospělým.Kluk to nesl dobře,byl klidnej i když sestra nemohla najít žílu.Ale z prstu to prý něšlo,protože dr. chtěla i játra.
Nasemu ji ted ve 4 mesicich brali na krevni obraz z prstu, bylo to v pohode, dokonce se usmival
(brno, bily dum)
Ahoj,
synovi do tri mesicu z hlavy,pak uz to fakt neslo,tak z ruky(v podstate na slepo,zila jeste videt nebyla)a to bylo super bez boje a rvani.
Ve starsim kojeneckem(od pul roku vys)uz jen z prstu ci normal z ruky.
nezlob se na mě, ale já bych k doktorce které nevěřím, nebo která se na mě dívá divně NECHODILA! řešit zdravotní stav miminka na netu je dost ošemetná věc. Pediatrovi bys měla věřit, proto mu svěřuješ své dítě a pak se s ním můžeš i poradit!
Takle se zbytečně budeš stresovat z případného odběru krve z hlavičky, nebo budeš zahřejvat ruce ponožkama uplně zbytečně.
Promin mi můj názor, ale já bych změnila doktorku!
A proč by ses měla zabíjet? Jestli takhle hystericky reaguješ u dr.,tak se nedivim,že na Tebe divně kouká. Co by měly dělat maminy,které mají opravdu nemocné dítě?
Matka má být dítěti oporou a uklidňovat ho,ono to vycítí. A krev se nabírá z prstu na krevní obraz,CRP a Astrupa,ostatní je ze žíly-na ruce,nebo u kojenců to jde líp z hlavičky,líp to teče a snadněji se znehybní.
Nemyslím, že je potřeba hned tazatelku „sjíždět“ za to, že má z odběru strach. Je to pochopitelné, pro mě to bylo taky dost hrozné, i když jsem byla pro malou oporou. ![]()
panáčkovi brali dvakrát, bylo mu kolem 2 a pak 4 měsíců, vždycky z patičky (poliklinika kartouzská). ale trvalo to dlouho a dost brečel, ale myslím, že spíš než bolestí to bylo prudou, že ho někdo tahá za nohu. musel být nakrmenej (zavodněnej), jinak to neteklo