Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás to bylo okolo půl roku… teď má 8 měsíců a je vychcaná až hrůza ![]()
@amy80 Já jsem to začala u syna pozorovat tak kolem 6-7 měsíců, takové ty prvopočátky zkoušení. Ale zatím se nám to (musím zaklepat) daří dobře zvládat (i když je to ještě prtě, to horší máme teprve před sebou). Mám k tomu stejný přístup, jako ty - nechci být tyran, ale nechodím na každé kvíknutí, chci, aby věděl, že jsou situace, kdy musí chviličku počkat, nebo zkoušet a poradit si sám. Zatím to šlo vždycky dobře, po pár pokusech pochopil a nebyly z toho žádné scény.
Cca kolem 5 - 6 mesicu. A v obdobi vzdoru to je teprve vzruso. ![]()
Tak koukám že malá je ještě v 1O měsících pozadu, jsem zvědavá kdy nám to začne
![]()
U toho našeho prcka mám pocit že od narození ![]()
Příspěvek upraven 10.02.15 v 18:31
To by mě taky zajímalo, zatím jsem četla verze 4 měsíce, 7 měsíců, a rok
ale já jsme měkota, tak asi do toho roka budu radši skákat na zapískání ![]()
@amy80 Od narození, proto se dají rozchovat a naučit uspávat jen v náruči nebo u prsa.
První s tím začala kolem čtvrtého, pátého měsíce. Moje druhá, ehm, už v měsíci pochopila, že v náruči je nejlíp a neúnavným řevem (to už nebyl křik) se dokázala dožádat své potřeby. Já po porodu ovlivněná hormony ten pláč špatně snáším, a tak chovám
Čili za mě říkám, může to být hodně brzo ![]()
Syn zacal v cca 3 letech lhat, to povazuji za vycuranost, kdyz treba svadi neco na mladsiho brachu. U mimin vyzadovani pozornosti nepovazuji za vycuranost.
Já si myslím, že miminko velice brzy dokáže pochopit jak křikem docílit svého. Moje 5,5měsíční to umí docela dobře, ale já to nepovažuju za,,vychytralost,, ale za normální vyjadřování potřeb, nedělá to přece schválně… Chce kontakt, zábavu, chování a proč by ne ![]()
U starši jsem to vypozorovala okolo dvou let a ta mladší začala podstatně dřív
@Alušáček píše:
Já si myslím, že miminko velice brzy dokáže pochopit jak křikem docílit svého. Moje 5,5měsíční to umí docela dobře, ale já to nepovažuju za,,vychytralost,, ale za normální vyjadřování potřeb, nedělá to přece schválně… Chce kontakt, zábavu, chování a proč by ne
Tak, s tímto souhlasím. Tohle uspávání a chování a kojení apod. taky spíš beru jako přirozenou potřebu kontaktu, než jako vychytralost. Děti se potřebují mazlit a potřebují mámu, na tom není nic nenormálního. Náš malý od narození usínal u prsa, ale poměrně brzo se začal osamostatňovat, takže jsem to nemusela nijak odbourávat a nechala to na něm. Vyřvávat jsem ho nikdy nenechala.
Já jsem dotaz pochopila spíš tak, kdy dítě začne zkoušet, co projde a co ne. Já třeba s sebou neberu dítě na WC, po návratu z procházky se mu nevěnuju hned, ale musím nejdřív umýt nohy psovi a uklidit věci do skříně, atp. To jsou chvilkové věci, kdy vím, že to beze mě vydrží a může si vystačit chvíli sám a proto na vztekání a pláč nereaguju. On ostatně brzy pochopil, že vždycky za chvíli přijdu a naučil se počkat si.
Mam prvni dite, a zkusenosti nulove, proto se ptam s predstihem: v jakem veku si uz dat pozor na to, aby si dite nenavyklo, ze muze vyuzivat situace ve svuj prospech, napriklad ze po kazdem vrisknuti nekdo pribehne, a nezacalo toho vyuzivat?
Je mi jasne ze mala miminka jeste tohle neumeji, alekdy se to lame?
Pro poradek - nehodlam byt za matku drsnacku, ktera na dite kasle a nechava ho vybrecet at se deje co se deje, ale taky se jednou nechci stat otrokem vycuranka, snad je mi rozumet…