Odklad školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5696
31.7.23 10:56
@Kasandra159 píše:
Na mě podobně vystartovala logopedka, když jsem řekla, že dítko půjde předčasně do školy :nevim: Dítko mělo problém s l, r, ř, když šlo předčasně do školy, tak r byl stále problém. Dle logopedky se moje dítě nenaučí číst a nebude zvládat, jasnovidná koule zklamala, dítko letos skončilo sextu a vždy bylo mezi nejlepšími ve třídě :lol:

Ano, takto to často bývá. Vševědoucí nejsou ale ani v PPP. S dcerou jsme tam byly v primě kvůli identifikaci nadání a baba do ní pořád šila, proč malovala portrét prezidenta, zkrátka z ní chtěla vytáhnout, jestli ho má či nemá ráda, nebo my v rodině. Dceru tím tak vykolejila, že ani nevěděla, kde je západ a kde východ a vyšla z toho div že ne retardovaná. Její IQ dle pozdějších oficiálních testů se hýbe někde v okolí 130 a dosahuje výrazných úspěchů v soutěžích. No, zkrátka logopedové i psychologové jsou taky jen lidi. S děckama už do PPP ani jinam v životě nepáchnu, ty zkušenosti jsou fakt děsné a konec konců odhadnu sama, jak na tom jsou intelektově i jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
31.7.23 11:00
@Anonymní píše:
Tak dneska od 8 hodin sedím na telefonu a obvolávam logopedy. Po dvou hodinách jsem sehnala logopedku, která mi syna vezme.
Moje nervy :D
:palec:
Snad si sedněte líp.
Mi do školy poradna poslala nezralé dítě.
Pokud máte před sebou předškolní rok, tak se opravdu zamer na tu školní připravenost, není to jen o té samotné výslovnosti. R a Ř syn zvládl někdy na začátku druhé třídy.
Důležitá je taky fonematicka stránka, zda dobře slyší jednotlivé hlásky, zda třeba nyní slyší a rozezná první a poslední písmeno ve slově, jestli umí jednoduché slovo rozložit na hlášky, jak dobře rozumí zadání, predmatematicke představy…
Jak je na tom s grafimotorikou…
To je jen pár věcí co mě napadlo.

Ve škole se jde už v té práci víc do hloubky.
Pokud máš pocit, že v něčem pokulhává, tak jsou i přípravné kurzy pro děti Maxík a podobně.
Pokud nebude na školu zralý, vůbec bych se toho nebál a hledala pak přípravnou třídu, ta by mu dala víc, než další rok ve školce. Klidně napiš zprávu, v Brně tě můžu nasměrovat. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
31.7.23 11:12

Omyl 2×

• Citovat
  • Upravit
2668
31.7.23 17:13
@Kasandra159 píše:
Na mě podobně vystartovala logopedka, když jsem řekla, že dítko půjde předčasně do školy :nevim: Dítko mělo problém s l, r, ř, když šlo předčasně do školy, tak r byl stále problém. Dle logopedky se moje dítě nenaučí číst a nebude zvládat, jasnovidná koule zklamala, dítko letos skončilo sextu a vždy bylo mezi nejlepšími ve třídě :lol:

Známá v Česku (na jihu Moravy) to měla taky tak, logopedka jí tvrdila, jak má neschopné, nevychované a zaostalé dítě. Našla si tedy jinou logopedku a ta měla názor zcela opačný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.24 07:53

Dcera 5 let - odklad?

Ahoj, dcera bude mít na konci srpna 6. Ve školce je v její třídě nejmladší. Paní učitelka mi teď v pátek řekla, že se jí jeví ještě nezralá na školu a doporučila by odklad.
Důvody: neumí RŘ (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde)
Neumí se podepsat ani poznat žádná čísla a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců
Je malinká, měří teď 108 cm
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.

Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.

Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokola :) Jak ji podpořit a rozvíjet?

• Citovat
  • Upravit
22457
7.1.24 08:13
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera bude mít na konci srpna 6. Ve školce je v její třídě nejmladší. Paní učitelka mi teď v pátek řekla, že se jí jeví ještě nezralá na školu a doporučila by odklad.
Důvody: neumí RŘ (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde)
Neumí se podepsat ani poznat žádná čísla a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.

Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.

Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokola :) Jak ji podpořit a rozvíjet?

A mas nejsky duvod, proc nedat ten odklad? Me prijde jako jasna adeptka na odklad. Hodne bych se ridila tim, co reknu ucitelky ze skolky. V PPP se vetsinou ridi pranim rodice. Ono aby pak v te prvni tride nebyla nestastna. Ta vyslovnost R a Ř by nevadila, ale to ze nerada kresli a kresli hlavonozce, ze se vubec nezajima o pismena, cisla, ukoly. Pak by byla pravdepodobne nejmladsi a nejmensi. Zalezi tedy jestli vis jake by bylo slozeni budouci prvni tridy. Muze se tam potkat s detmi, co budou az o 2 roky starsi. Taky u nas se treba taha opravdu tezka taska (to neni vsude), tak to taky zvazit.

Příspěvek upraven 07.01.24 v 09:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
7.1.24 09:14

R a Ř nevadí. Sama reditelka školy nám říkala, že se dítě pozná i tak, že opravdu musí unést tašku. Určitě bych dala odklad, zvlášť když nepozná čísla, nezajímají ji písmenka. Na to vše musí dozrat. Nelamat to přes kolena. Zahrnout děti pracovními listy - zbytečné. K čemu to bude, když něco bude sama šudlat. Já je používám tím stylem, že si ve školce k sobě vezmu 2 děti a třeba to děláme spolu. Učí se tím oba a já zase vidim, co umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42016
7.1.24 09:21

Já bych největší problém viděla v tom hlavonožci. To je podle mě jasná známka, že vyspělá není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8707
7.1.24 10:06

Výslovnost nevadí, to, že nerada kreslí, taky ne, to je povaha, ne známka zralosti. Ale ti hlavonozci a celkový nezájem o znalostní věci, to bych právě jako důvod viděla. Plus k tomu věk a výška, podle me ideální adept na odklad. V práci mám v první třídě třeba kluka, co měl teď o vánocích 8 let, je větší, než většina tretaku, oproti těm sestiletym prvnakum je úplně někde jinde, ten věk je prostě znát, a to jsou ještě malí, okolo puberty ty rozdíly budou ještě větší. Takže pokud je relevantní důvod k odkladu, neváhala bych. Těch 7 let je podle mě ideálních. My máme taky srpnovou holku, ale velkou a o čísla a lismena se zajimajici, u ní nejspíš důvod k odkladu nebude, jen kvůli věku ho dávat nebudeme, ale děsím se právě toho, že bude ve třídě i s osmiletymi dětmi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42016
7.1.24 10:10
@Midaku píše:
Výslovnost nevadí, to, že nerada kreslí, taky ne, to je povaha, ne známka zralosti. Ale ti hlavonozci a celkový nezájem o znalostní věci, to bych právě jako důvod viděla. Plus k tomu věk a výška, podle me ideální adept na odklad. V práci mám v první třídě třeba kluka, co měl teď o vánocích 8 let, je větší, než většina tretaku, oproti těm sestiletym prvnakum je úplně někde jinde, ten věk je prostě znát, a to jsou ještě malí, okolo puberty ty rozdíly budou ještě větší. Takže pokud je relevantní důvod k odkladu, neváhala bych. Těch 7 let je podle mě ideálních. My máme taky srpnovou holku, ale velkou a o čísla a lismena se zajimajici, u ní nejspíš důvod k odkladu nebude, jen kvůli věku ho dávat nebudeme, ale děsím se právě toho, že bude ve třídě i s osmiletymi dětmi..

Dcera byla nejmladší. Byla premiant, měla tam i osmileté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
7.1.24 10:15
@Anonymní píše:
Důvody: ****neuŘmí R****** (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde) - není důvod odkladu ****Neumí se poadepsat ani poznat žádná čísla**** (to už by mohla ve svém věku vědět a měla by mít zájem o čísla písmenka atd dnes prakticky všechny děti co jdou do kšoly umí nějak sčítat a odčítat a umí minimálně písmena a podpsat se)******a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců****
Je malinká, měří teď 108 cm****
**V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku.*** to je naopak věc co se hodně ještě dělá ve kšolce a patří právě klidně k mladšímu věku třeba 4 roky kdy je to příprava k předškolnímu roku* Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), r
áda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.

Za mě tedy naprosto jasná adeptka k odkladu… Stejně tedy půjdete do PPP… kdybys věděla jaké nároky má PPP na děti které chtějí jít o rok dříve…

Příspěvek upraven 07.01.24 v 10:17

• Citovat
  • Upravit
30408
7.1.24 10:16
@Anonymní píše:

Malinká nezralá hravá holčička. Odklad je na místě a vyšetření v PPP také. Ale je dobře, že sis uvědomila, že potřebuje tvou péči, i když to nemáš lehký. Mohla bys ji zapojit do přípravy s prvňákem - když si budete číst, skládat písmenka, hledat čísla…jen ji trochu motivovat. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
7.1.24 10:28

Jinak ještě jsou školy náročnější a méně náročné. To taky záleží jakou tam máte třídu, školu učitelky. Někde jedou opravdu rychle ba dokonce prvnákům dají 5 atd.
Navíc složení tříd dens může být takové, že máš třeba 40 procent dětí odkladových plus dětí které jsou narozeny v rozmezí říjen až prosinec předchozího roku a pak bude mít dítě v podstatě v prostředí z velké části dětí minimálně o rok starších.

Každopádně nemyslím si že za 8 měsíců se stane totální převrat a dítě se začne zajímat o písmenka, čísla, úlohy atd. Tady jednoznačně vidím že rok navíc jí pomůže i je drobnější fyzicky, tíhne k mladším dětem, ráda si hraje… i bonus že jí třeba dozraje Ra Ř.

• Citovat
  • Upravit
42016
7.1.24 11:11
@ludmilaadamkova píše:
Jinak ještě jsou školy náročnější a méně náročné. To taky záleží jakou tam máte třídu, školu učitelky. Někde jedou opravdu rychle ba dokonce prvnákům dají 5 atd.
Navíc složení tříd dens může být takové, že máš třeba 40 procent dětí odkladových plus dětí které jsou narozeny v rozmezí říjen až prosinec předchozího roku a pak bude mít dítě v podstatě v prostředí z velké části dětí minimálně o rok starších.Každopádně nemyslím si že za 8 měsíců se stane totální převrat a dítě se začne zajímat o písmenka, čísla, úlohy atd. Tady jednoznačně vidím že rok navíc jí pomůže i je drobnější fyzicky, tíhne k mladším dětem, ráda si hraje… i bonus že jí třeba dozraje Ra Ř.

To ale nejsou odkladové děti. Stejný věkový roztyl by byl, kdyby byly v ročníku děti leden až prosinec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22457
7.1.24 11:36
@Havlova píše:
Dcera byla nejmladší. Byla premiant, měla tam i osmileté.

Jenze tady je tech duvodu k odkladu hodne. Musi na to clovek kouknout celkove: drobna, hrava, nejmladsi, nezajima se o ulohy, pismena, cisla, tihne k mladsim, nezrala kresba. Celkovy obraz jasne smeruje k odkladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí