Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kasandra159 píše:
Na mě podobně vystartovala logopedka, když jsem řekla, že dítko půjde předčasně do školyDítko mělo problém s l, r, ř, když šlo předčasně do školy, tak r byl stále problém. Dle logopedky se moje dítě nenaučí číst a nebude zvládat, jasnovidná koule zklamala, dítko letos skončilo sextu a vždy bylo mezi nejlepšími ve třídě
Ano, takto to často bývá. Vševědoucí nejsou ale ani v PPP. S dcerou jsme tam byly v primě kvůli identifikaci nadání a baba do ní pořád šila, proč malovala portrét prezidenta, zkrátka z ní chtěla vytáhnout, jestli ho má či nemá ráda, nebo my v rodině. Dceru tím tak vykolejila, že ani nevěděla, kde je západ a kde východ a vyšla z toho div že ne retardovaná. Její IQ dle pozdějších oficiálních testů se hýbe někde v okolí 130 a dosahuje výrazných úspěchů v soutěžích. No, zkrátka logopedové i psychologové jsou taky jen lidi. S děckama už do PPP ani jinam v životě nepáchnu, ty zkušenosti jsou fakt děsné a konec konců odhadnu sama, jak na tom jsou intelektově i jinak.
@Anonymní píše:
Tak dneska od 8 hodin sedím na telefonu a obvolávam logopedy. Po dvou hodinách jsem sehnala logopedku, která mi syna vezme.
Moje nervy
Ve škole se jde už v té práci víc do hloubky.
Pokud máš pocit, že v něčem pokulhává, tak jsou i přípravné kurzy pro děti Maxík a podobně.
Pokud nebude na školu zralý, vůbec bych se toho nebál a hledala pak přípravnou třídu, ta by mu dala víc, než další rok ve školce. Klidně napiš zprávu, v Brně tě můžu nasměrovat. ![]()
@Kasandra159 píše:
Na mě podobně vystartovala logopedka, když jsem řekla, že dítko půjde předčasně do školyDítko mělo problém s l, r, ř, když šlo předčasně do školy, tak r byl stále problém. Dle logopedky se moje dítě nenaučí číst a nebude zvládat, jasnovidná koule zklamala, dítko letos skončilo sextu a vždy bylo mezi nejlepšími ve třídě
Známá v Česku (na jihu Moravy) to měla taky tak, logopedka jí tvrdila, jak má neschopné, nevychované a zaostalé dítě. Našla si tedy jinou logopedku a ta měla názor zcela opačný.
Ahoj, dcera bude mít na konci srpna 6. Ve školce je v její třídě nejmladší. Paní učitelka mi teď v pátek řekla, že se jí jeví ještě nezralá na školu a doporučila by odklad.
Důvody: neumí RŘ (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde)
Neumí se podepsat ani poznat žádná čísla a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců
Je malinká, měří teď 108 cm
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.
Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.
Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokola
Jak ji podpořit a rozvíjet?
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera bude mít na konci srpna 6. Ve školce je v její třídě nejmladší. Paní učitelka mi teď v pátek řekla, že se jí jeví ještě nezralá na školu a doporučila by odklad.
Důvody: neumí RŘ (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde)
Neumí se podepsat ani poznat žádná čísla a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.
Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokolaJak ji podpořit a rozvíjet?
A mas nejsky duvod, proc nedat ten odklad? Me prijde jako jasna adeptka na odklad. Hodne bych se ridila tim, co reknu ucitelky ze skolky. V PPP se vetsinou ridi pranim rodice. Ono aby pak v te prvni tride nebyla nestastna. Ta vyslovnost R a Ř by nevadila, ale to ze nerada kresli a kresli hlavonozce, ze se vubec nezajima o pismena, cisla, ukoly. Pak by byla pravdepodobne nejmladsi a nejmensi. Zalezi tedy jestli vis jake by bylo slozeni budouci prvni tridy. Muze se tam potkat s detmi, co budou az o 2 roky starsi. Taky u nas se treba taha opravdu tezka taska (to neni vsude), tak to taky zvazit.
Příspěvek upraven 07.01.24 v 09:34
R a Ř nevadí. Sama reditelka školy nám říkala, že se dítě pozná i tak, že opravdu musí unést tašku. Určitě bych dala odklad, zvlášť když nepozná čísla, nezajímají ji písmenka. Na to vše musí dozrat. Nelamat to přes kolena. Zahrnout děti pracovními listy - zbytečné. K čemu to bude, když něco bude sama šudlat. Já je používám tím stylem, že si ve školce k sobě vezmu 2 děti a třeba to děláme spolu. Učí se tím oba a já zase vidim, co umí.
Já bych největší problém viděla v tom hlavonožci. To je podle mě jasná známka, že vyspělá není.
Výslovnost nevadí, to, že nerada kreslí, taky ne, to je povaha, ne známka zralosti. Ale ti hlavonozci a celkový nezájem o znalostní věci, to bych právě jako důvod viděla. Plus k tomu věk a výška, podle me ideální adept na odklad. V práci mám v první třídě třeba kluka, co měl teď o vánocích 8 let, je větší, než většina tretaku, oproti těm sestiletym prvnakum je úplně někde jinde, ten věk je prostě znát, a to jsou ještě malí, okolo puberty ty rozdíly budou ještě větší. Takže pokud je relevantní důvod k odkladu, neváhala bych. Těch 7 let je podle mě ideálních. My máme taky srpnovou holku, ale velkou a o čísla a lismena se zajimajici, u ní nejspíš důvod k odkladu nebude, jen kvůli věku ho dávat nebudeme, ale děsím se právě toho, že bude ve třídě i s osmiletymi dětmi..
@Midaku píše:
Výslovnost nevadí, to, že nerada kreslí, taky ne, to je povaha, ne známka zralosti. Ale ti hlavonozci a celkový nezájem o znalostní věci, to bych právě jako důvod viděla. Plus k tomu věk a výška, podle me ideální adept na odklad. V práci mám v první třídě třeba kluka, co měl teď o vánocích 8 let, je větší, než většina tretaku, oproti těm sestiletym prvnakum je úplně někde jinde, ten věk je prostě znát, a to jsou ještě malí, okolo puberty ty rozdíly budou ještě větší. Takže pokud je relevantní důvod k odkladu, neváhala bych. Těch 7 let je podle mě ideálních. My máme taky srpnovou holku, ale velkou a o čísla a lismena se zajimajici, u ní nejspíš důvod k odkladu nebude, jen kvůli věku ho dávat nebudeme, ale děsím se právě toho, že bude ve třídě i s osmiletymi dětmi..
Dcera byla nejmladší. Byla premiant, měla tam i osmileté.
@Anonymní píše:
Důvody: ****neuŘmí R****** (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde) - není důvod odkladu ****Neumí se poadepsat ani poznat žádná čísla**** (to už by mohla ve svém věku vědět a měla by mít zájem o čísla písmenka atd dnes prakticky všechny děti co jdou do kšoly umí nějak sčítat a odčítat a umí minimálně písmena a podpsat se)******a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců****
Je malinká, měří teď 108 cm****
**V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku.*** to je naopak věc co se hodně ještě dělá ve kšolce a patří právě klidně k mladšímu věku třeba 4 roky kdy je to příprava k předškolnímu roku* Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.
Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokolaJak ji podpořit a rozvíjet?
Za mě tedy naprosto jasná adeptka k odkladu… Stejně tedy půjdete do PPP… kdybys věděla jaké nároky má PPP na děti které chtějí jít o rok dříve…
Příspěvek upraven 07.01.24 v 10:17
@Anonymní píše:
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.
Malinká nezralá hravá holčička. Odklad je na místě a vyšetření v PPP také. Ale je dobře, že sis uvědomila, že potřebuje tvou péči, i když to nemáš lehký. Mohla bys ji zapojit do přípravy s prvňákem - když si budete číst, skládat písmenka, hledat čísla…jen ji trochu motivovat. Držím palce.
Jinak ještě jsou školy náročnější a méně náročné. To taky záleží jakou tam máte třídu, školu učitelky. Někde jedou opravdu rychle ba dokonce prvnákům dají 5 atd.
Navíc složení tříd dens může být takové, že máš třeba 40 procent dětí odkladových plus dětí které jsou narozeny v rozmezí říjen až prosinec předchozího roku a pak bude mít dítě v podstatě v prostředí z velké části dětí minimálně o rok starších.
Každopádně nemyslím si že za 8 měsíců se stane totální převrat a dítě se začne zajímat o písmenka, čísla, úlohy atd. Tady jednoznačně vidím že rok navíc jí pomůže i je drobnější fyzicky, tíhne k mladším dětem, ráda si hraje… i bonus že jí třeba dozraje Ra Ř.
@ludmilaadamkova píše:
Jinak ještě jsou školy náročnější a méně náročné. To taky záleží jakou tam máte třídu, školu učitelky. Někde jedou opravdu rychle ba dokonce prvnákům dají 5 atd.
Navíc složení tříd dens může být takové, že máš třeba 40 procent dětí odkladových plus dětí které jsou narozeny v rozmezí říjen až prosinec předchozího roku a pak bude mít dítě v podstatě v prostředí z velké části dětí minimálně o rok starších.Každopádně nemyslím si že za 8 měsíců se stane totální převrat a dítě se začne zajímat o písmenka, čísla, úlohy atd. Tady jednoznačně vidím že rok navíc jí pomůže i je drobnější fyzicky, tíhne k mladším dětem, ráda si hraje… i bonus že jí třeba dozraje Ra Ř.
To ale nejsou odkladové děti. Stejný věkový roztyl by byl, kdyby byly v ročníku děti leden až prosinec.
@Havlova píše:
Dcera byla nejmladší. Byla premiant, měla tam i osmileté.
Jenze tady je tech duvodu k odkladu hodne. Musi na to clovek kouknout celkove: drobna, hrava, nejmladsi, nezajima se o ulohy, pismena, cisla, tihne k mladsim, nezrala kresba. Celkovy obraz jasne smeruje k odkladu.