Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kocicka1987 píše:
@Oriseka no tak u nás to jedou jinak, nehledala jsem žádné tabulky, školku jsem si vybrala a dceři se tam líbí, to je pro mě hlavní…máme dvě třídy věkově smíšené, klidně od 2let a třetí třídu předškolní
nekroužkují písmena podle vzoru…ale přiřazují písmena k obrázkům…všichni se podepisují a dcera podepíše a přečte i kamarády a ví, jaký písmena píše…napíše i maminka, tatínek, babička a do 10 chce sčítat a odečítat a říká to správně…to se nevychloubám, nepřišlo mi to nenormální, protože, když se bavím s kamarádkami, tak to jejich děti umí taky a řeknou to i první, co kterou teď baví…asi máme bublinu šikovných a zvídavých holek.
Ano, umi to hodne deti, ale cilene se ve skolce neuci psat, cist a pocitat. Podepsat ano (velkymi tiskacimi) to se uci, ale jen sebe. Existuje Ramcovy vzdelavaci program pro predskolni vzdelavani a tim se ridi vsechny obecni skolky. Deti se ve skolkach uci dovednosti predchazeji cteni, psani a pocitani. Kdyz nekdo umi neco vic, tak se to bud naucil sam nebo ho to naucili rodice ci dalsi osoby v zivote ditete. Ve skolce se to neuci.
@Kocicka1987 píše:
@Oriseka vždyť jsem ji poradila knížky a sešity, jaké jsou pro rozvoj fajncitlivěji, tak ji mám mazat med kolem huby, že se nic neděje a že vše ve škole dožene…tak jsem upřímná
Tak to dite, kdyz neni zrale pro skolu, tak ho nedotlacis tam, kde by melo byt, i kdyby ses na hlavu stavela. Nikdo tady med kolem pusy nemazal. Vetsina psala o odkladu. Tvuj prispevem mi vyznel jako chlubeni, ale treba to tak jen pusobilo.
@Oriseka píše:
Tak to dite, kdyz neni zrale pro skolu, tak ho nedotlacis tam, kde by melo byt, i kdyby ses na hlavu stavela. Nikdo tady med kolem pusy nemazal. Vetsina psala o odkladu. Tvuj prispevem mi vyznel jako chlubeni, ale treba to tak jen pusobilo.
Přesně tak stejně jako chůze, zadržení čůrání, mluvení je do velké míry např čtení věc dozrání mozku. A prostě např většinu 4 letetych děti prostě číst nenaučíš i kdyby ses na hlavu stavěla. V 6-7 letech už to ale zvládne většina dětí. A tak je to se vším. Pokud na to není mozek zralý tak se může drilovat jak chce ale prostě to tam není.
Přirovnala bych to k tomu jako kdyby si někdo myslel že drilovanim naučí slepého číst.
Tahle holčička navíc je opravdu na hraně i časově
Stačilo aby se narodila o pár týdnů později a přirozeně by spadala do dalšího roku a nikdo by nic neřešil.
@Anonymní píše:
Nas teda nema dokonalou vyslovnost. Je mene prubojny mezi detmi, ale s dospelymi komunikuje skvele. To je ale, jak pises, povahova vlastnost. Ucitelka ve skolce rika, ze toto se nezmeni.
Moje předčasně zaškolené dítě příští rok maturuje. V době vyšetření v PPP nemělo L, R, Ř, při nástupu do školy R stále bylo většinou jen anglické. Před nástupem do školy nečetlo, písmena znalo jen ze svého jména, jinak je naprosto nezajímaly. Když jsem dítko do PPP objednávala, tak jsem rovnou slyšela, že to nedělají. Dítku jsem řekla, že se musí snažit v PPP přesvědčit a spolupracovat, že já to neovlivním. Vyšetřující z dítka byla paf, že tak soustředěné dítě dlouho neviděla, pak už se na předčasné zaškolení tak negativně nedívala.
Povahu odkladem nezměníš, já jako prosincová šla skoro v sedmi a i tak jsem byla vždy to dítě, co je spokojené někde v pozadí, pozorující a nerado se družící. Zato jsem se skoro celou svoji školní docházku strašně nudila a nenaučila se učit, máti vůbec nenapadlo o předčasném zaškolení uvažovat.
@Midaku píše:
Výslovnost nevadí, to, že nerada kreslí, taky ne, to je povaha, ne známka zralosti. Ale ti hlavonozci a celkový nezájem o znalostní věci, to bych právě jako důvod viděla. Plus k tomu věk a výška, podle me ideální adept na odklad. V práci mám v první třídě třeba kluka, co měl teď o vánocích 8 let, je větší, než většina tretaku, oproti těm sestiletym prvnakum je úplně někde jinde, ten věk je prostě znát, a to jsou ještě malí, okolo puberty ty rozdíly budou ještě větší. Takže pokud je relevantní důvod k odkladu, neváhala bych. Těch 7 let je podle mě ideálních. My máme taky srpnovou holku, ale velkou a o čísla a lismena se zajimajici, u ní nejspíš důvod k odkladu nebude, jen kvůli věku ho dávat nebudeme, ale děsím se právě toho, že bude ve třídě i s osmiletymi dětmi..
Toho se vůbec neboj, důležité je sebevědomí dítěte a jeho schopnost fungovat v kolektivu plus ta rozumová vyspělost. Já mám syna narozeného 31.8., do školy šel bez odkladu, byl a je jeden z nejmenších ve třídě a nebyl s tím absolutně žádný problém. Kamarádů má hodně jak mezi kluky tak mezi holkama včetně jednoho zářijového, o hlavu a půl většího premianta. Teď začal hrát basket, ideje taky jeden z nejmladších a rozhodne nejmenších a vůbec se neztratí. Ve třídě mají holčičku, která je úplně pidi, hubeňoučká, skoro průsvitná, kolik jí je, to nevím, ale prý se učí dobře a je oblíbená.
(Jen pro pořádek, můj příspěvek není doporučení pro zkladatelku, tam bych pro odklad viděla důvody hlavně pro nezájem o učení. Syn v době nástupu do školky uměl číst-slabikovat a sčítat a odečitatelných do 10 taky, postavu kreslil skaredou, ale se vším, co měla mít).
Myslíte, že poznají, že jsem syna na ten test pro předčasné zaškolení připravovala? A je to vůbec špatně? Předpokládám, že „nezralé“ dítě se připravovat nenechá. Začala jsem mu dávat otázky podobné v testech (co má společného kočka a veverka?) a hrozně ho to baví a vymýšlí své otázky - autobus a tahač? Autobus a diesel-lokomotiva? samá vozidla ![]()
Jinak já myslela, že dá test na první dobrou skoro za plný počet bodů, ale prd
chvíli mu trvalo pochopit, co se tím myslí. Říkal úplné blbosti nebo nic… rozjel se až po pár vysvětlených příkladech.
@Anonymní píše:
Myslíte, že poznají, že jsem syna na ten test pro předčasné zaškolení připravovala? A je to vůbec špatně? Předpokládám, že „nezralé“ dítě se připravovat nenechá. Začala jsem mu dávat otázky podobné v testech (co má společného kočka a veverka?) a hrozně ho to baví a vymýšlí své otázky - autobus a tahač? Autobus a diesel-lokomotiva? samá vozidla
Jinak já myslela, že dá test na první dobrou skoro za plný počet bodů, ale prd![]()
chvíli mu trvalo pochopit, co se tím myslí. Říkal úplné blbosti nebo nic… rozjel se až po pár vysvětlených příkladech.
Poznají, že jde o dítě, se kterým se doma pracuje a to je jedině plus při předčasném zaškolení.
Samotný výsledek testu to až tak neovlivní, tyto testy nikde nenajdeš, nejsou veřejnosti přístupné.
My jsme byli dvakrát v PPP, dcera je říjnová. Paní psycholožka mi řekla, co a jak s ní mám docvičit, aby v té jedné dílčí oblasti příště prošla. V jakékoliv jiné baterii dostupné pro MŠ nebo ŠPP excelovala.
@1Pears1 dik. my mame v podstate jeden pokus, jinak uz je zapis a skola nam nemusi drzet misto. Ale uvidime teda. nechci syna stresovat, aby to pak jeste nepokazil, takze si hlavne vic budeme povidat s nenapadnym durazem na ty testy, co jsem nasla, a mene stavet lego. To vyjadrovani podle me trochu nacvicit jde. Asertivitu nenacvicime, ale ta se ani nezmeni.
@Anonymní píše:
@1Pears1 dik. my mame v podstate jeden pokus, jinak uz je zapis a skola nam nemusi drzet misto. Ale uvidime teda. nechci syna stresovat, aby to pak jeste nepokazil, takze si hlavne vic budeme povidat s nenapadnym durazem na ty testy, co jsem nasla, a mene stavet lego. To vyjadrovani podle me trochu nacvicit jde. Asertivitu nenacvicime, ale ta se ani nezmeni.
My jsme na druhé návštěvě byli až v červnu, po zápisech. Některé věci uspěchat nejdou.
Asertivitu nacvičovat nemusíte. To je terapeutická technika. A v praxi se používá v momentě, kdy už nejsi ochotná s někým něco řešit. Děti jsou přirozeně emotivní.
@ludmilaadamkova píše:
Přesně tak stejně jako chůze, zadržení čůrání, mluvení je do velké míry např čtení věc dozrání mozku. A prostě např většinu 4 letetych děti prostě číst nenaučíš i kdyby ses na hlavu stavěla. V 6-7 letech už to ale zvládne většina dětí. A tak je to se vším. Pokud na to není mozek zralý tak se může drilovat jak chce ale prostě to tam není.
Přirovnala bych to k tomu jako kdyby si někdo myslel že drilovanim naučí slepého číst.Tahle holčička navíc je opravdu na hraně i časově
Stačilo aby se narodila o pár týdnů později a přirozeně by spadala do dalšího roku a nikdo by nic neřešil.
Je zajimave, ze v mnoha zemich, napr Francie, do prvni tridy v drtive pripade bez odkladu a navic ty narozene zari-prosinec jeste v necelych sesti letech. Hranice je 31.12. To jsou ty nase ceske deti nejake hloupejsi, nebo jak?
Kamoska dala predloni dite do francouzke skoly v praze a ani nemusela do PPP, prestoze narozene v rijnu nebo listopadu. A ze tam jedou. Pekne psani vcetne vyuky anglictiny uci se spelovat anglicka slova (v AJ se to cteni uci jinak). A dite to zvlada normalne.
Ohledne uceni na nocnik - tam se to opravdu da naucit driv. Mam spoustu kamaradek, co to proste zacaly ucit lehce uz pred prvnimi narozeninami a vetsina jejich deti je v 22m sucha a chodi sama. Moje dcera v 21m, syn 20m. Do dvou let to zvladla i kamaradka s ditetem od fetacky a alkoholicky. Takze jake dozravani? Proste kdyz do tri let nezazijou to pocurani, nevidi, jak curaji do vany, tak jim to asi nedocvakne, ne? Ano, jsou deti, ktere maji urcite handicapy, ale tech je minimum.
Aby bylo v prvni tride 20-30% sedminletych je fakt ostuda tech PPP, ze to prochazi.
@beata84 píše:
Je zajimave, ze v mnoha zemich, napr Francie, do prvni tridy v drtive pripade bez odkladu a navic ty narozene zari-prosinec jeste v necelych sesti letech. Hranice je 31.12. To jsou ty nase ceske deti nejake hloupejsi, nebo jak?Kamoska dala predloni dite do francouzke skoly v praze a ani nemusela do PPP, prestoze narozene v rijnu nebo listopadu. A ze tam jedou. Pekne psani vcetne vyuky anglictiny uci se spelovat anglicka slova (v AJ se to cteni uci jinak). A dite to zvlada normalne.Ohledne uceni na nocnik - tam se to opravdu da naucit driv. Mam spoustu kamaradek, co to proste zacaly ucit lehce uz pred prvnimi narozeninami a vetsina jejich deti je v 22m sucha a chodi sama. Moje dcera v 21m, syn 20m. Do dvou let to zvladla i kamaradka s ditetem od fetacky a alkoholicky. Takze jake dozravani? Proste kdyz do tri let nezazijou to pocurani, nevidi, jak curaji do vany, tak jim to asi nedocvakne, ne? Ano, jsou deti, ktere maji urcite handicapy, ale tech je minimum.
Aby bylo v prvni tride 20-30% sedminletych je fakt ostuda tech PPP, ze to prochazi.
máš ve všem pravdu ![]()
Tak se přidám @beata84 taky nevím, co se u nás blázní s odklady, když pak jde nejake srpnové dítě a zářiové s odkladem… už teď má syn ve školce chlapečka, co mu je šest a prý budou řešit odklad - hlavně to hlásili už před rokem - opakoval nejnižšíi třídu, aby mu to vyšlo na odklad, takže nějak nechápu, jak se už ve 4 letech rozhodli.. Úplně normální kluk mi v šatně přijde
Pak mu bude v první třídě skoro osmitletý a ktomu ti srpnoví prckové.
Edit: takže chápu zakladatelku, že se srpnovou holčičkou o tom uvažuje, ono to pak třeba v pubertě je hodně znát.
@Oriseka vždyť jsem ji poradila knížky a sešity, jaké jsou pro rozvoj fajn
citlivěji, tak ji mám mazat med kolem huby, že se nic neděje a že vše ve škole dožene…tak jsem upřímná