Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ted mu je 5, 6 v zari. On kresli pekne, vic teda auta a vlaky, ale brachu taky nakresli. Vydrzi strihat a kreslit o vikendu klidne 2 h v kuse. Sebeobsluhu ma normalni, ma skorosestileteho kamarada a o rok starsi kamaradku a zadek si treba neutre ani jeden. Ale jinak se samozrejme oblikne, naji priborem. Ty pozadavky chapu, jen me zajima ta prisnost, kdyz odklady se prakticky „rozdavaji na prani rodicu“.Jen je takove trdylko, kdyz mu kamardky mama rekne, ze prijdou za 15 min, tak pak ceka a ceka… nevysvetlim mu, ze nemysleli presne 15 minut. Ony prijdou za hodinu. Ale i to uz pomalu zacina chapat.
K nárokům pro předčasně zaškolení. Ppp moc nezajímá, co dítě umí, ale to, co neumí. To je limitující.
@Anonymní píše:
Ted mu je 5, 6 v zari. On kresli pekne, vic teda auta a vlaky, ale brachu taky nakresli. Vydrzi strihat a kreslit o vikendu klidne 2 h v kuse. Sebeobsluhu ma normalni, ma skorosestileteho kamarada a o rok starsi kamaradku a zadek si treba neutre ani jeden. Ale jinak se samozrejme oblikne, naji priborem. Ty pozadavky chapu, jen me zajima ta prisnost, kdyz odklady se prakticky „rozdavaji na prani rodicu“.Jen je takove trdylko, kdyz mu kamardky mama rekne, ze prijdou za 15 min, tak pak ceka a ceka… nevysvetlim mu, ze nemysleli presne 15 minut. Ony prijdou za hodinu. Ale i to uz pomalu zacina chapat.
Asi to bude poradna od poradny. Řešili jsme předčasné zaškolení u zářijové dcery pár let zpátky. Posudek od školky nechtěli, o sebeobsluhu se nezajímali. Výsledek byl doporučení zůstat ve školce kvůli sociální nevyzrálosti. Ale že je dcera chytrá (četla, psala, počítala) a pokud budeme chtít, doporučení nám dají. Ve školce se také přikláněly k tomu, aby nešla. Nakonec šla až v necelých sedmi a nelitujeme.
@Anonymní píše:
Predcasny zaskoleni rozhodne na prani rodicu neni. Neni to snadne ziskat. Vim o klukovi narozenym na zacatku zari a predcasne zaskoleni mu neuznali. Pricemz umel, znal i vzrustove byl stejny jako jini predskolaci, ale vyslovnost nebyla dokonala (coz urcite neni u mnoha prvnaku) a do skoly nesel. Pak jedna holcicka, tak ta umela uplne vse vcetne vyslovnosti, znalosti rozsahle, ale zdala se jim v PPP malo prubojna(coz je spis povahova vlastnost) a taky nesla predcasne do skoly.
Příspěvek upraven 07.01.24 v 20:53
@ludmilaadamkova píše:
Aha tak to je jak dcera máš tam asi chybu nebo píšeš že jste objednání na říjen to mě zmátlo. Možná myslíš na únorAno odklady dávají vlastně automaticky předčasné zaškolení ji naprosto jiná záležitost. Taky to bude záležet poradna od poradny. Osobní zkušenost ještě nemám jen co jsme si načetla. Vyžádají si posudek ze školky. Tak taky jak se k tomu staví školka.
U nás ten posudek ze školky vůbec nebyl stěžejní. Na první návštěvu ho tam učitelka zapomněla poslat. A to dcera šla na tu jejich diagnostiku schválně ráno, kdy tam bylo málo dětí
Psycholožka říkala, že záleží, na jaké úrovni vyjde v diagnostickém nástroji, ne to, co umí ve školce nebo v běžné sociální rovině.
Nástroje používané v PPP jsou daleko přísnější než testy dostupné učitelkám v MŠ.
My jsme rádi, že je ve škole. Další rok ve školce si nedovedeme představit.
Co se týče dítěte zakladatelky, do dalšího školního roku uplyne ještě 9 měsíců. Za tu dobu může dozrát a posunout se. Návštěvu PPP bych chtěla směřovat až na červen. U zápisu není potřeba vědět, jestli odklad nakonec bude nebo ne.
@Oriseka ano, splrtla jsem yo.
Prosla jsem ted testy, to by mel zmaknout temer v plnem poctu nebo minimalne za hodne bodu. Jen nevim, jesli nekdy videl dopis se znamkou a vi, k cemu to je ![]()
dotaz: co je synteticka kresba?
My to trochu potrenujeme na to kresleni, nechat ho jeste rok ve skolce, tak ho uceni prestane bavit.
@Oriseka píše:
Predcasny zaskoleni rozhodne na prani rodicu neni. Neni to snadne ziskat. Vim o klukovi narozenym na zacatku zari a predcasne zaskoleni mu neuznali. Pricemz umel, znal i vzrustove byl stejny jako jini predskolaci, ale vyslovnost nebyla dokonala (coz urcite neni u mnoha prvnaku) a do skoly nesel. Pak jedna holcicka, tak ta umela uplne vse vcetne vyslovnosti, znalosti rozsahle, ale zdala se jim v PPP malo prubojna(coz je spis povahova vlastnost) a taky nesla predcasne do skoly.Příspěvek upraven 07.01.24 v 20:53
Nas teda nema dokonalou vyslovnost. Je mene prubojny mezi detmi, ale s dospelymi komunikuje skvele. To je ale, jak pises, povahova vlastnost. Ucitelka ve skolce rika, ze toto se nezmeni.
@Anonymní píše:
@Oriseka ano, splrtla jsem yo.
Prosla jsem ted testy, to by mel zmaknout temer v plnem poctu nebo minimalne za hodne bodu. Jen nevim, jesli nekdy videl dopis se znamkou a vi, k cemu to je
dotaz: co je synteticka kresba?
My to trochu potrenujeme na to kresleni, nechat ho jeste rok ve skolce, tak ho uceni prestane bavit.
Synteticka kresba: casti tela nejsou na sebe jen tak prilepene, ale prirozene navazuji. Neni to jako ze dite nakresli trup a k tomu udela cary(dvojite) jako ruce a nohy. Ale ty ruce a nohy vychazi z tela. Na obrazku je to videt lip. Nakreslis vlastne obrys ceneho tela. Nejsou to jednotlive oddelene casti. Tady na obrazku syna neni jeste synteticka kresba.
@Anonymní píše:
Nas teda nema dokonalou vyslovnost. Je mene prubojny mezi detmi, ale s dospelymi komunikuje skvele. To je ale, jak pises, povahova vlastnost. Ucitelka ve skolce rika, ze toto se nezmeni.
Tak to zkusite a uvidis. Urcite bude zalezet na koho v PPP narazite. Vim jen, ze to predcasne zaskoleni se nedava jen tak. Jedna holcicka, co ji predcasne zaskoleni uznali, tak taky nemluvila uplne dobre. Byla ovsem emocionalne a socialne velmi vyspela. Znalosti a dovednosti skvele a i vysoka.
@beruska9 ano, v ČR, vesnická školka…děti mají hodně pestrý program a hodně se jim věnují…dceru vše zajímá, tak ji v tom podporujeme
v prosinci si sama našla na čokoládovém kalendáři všechny čísla správně nebo jsme jeli asi ve 3,5letech ve větším městě a hlásila mi, jaké číslo autobusu jede a já ještě neviděla ani autobus ![]()
@Oriseka já se klidně podepíšu, opravdu to ve školce dělají a pracovní listy nám všechny vystavují k nahlédnutí, také mají fotky na internetu, kde vidím, že třeba spojují čísla a počet věcí nebo že přiřazují správně první písmena ke slovům, u grafomotorických cvičení mají napsáno, v čem se má dítko zlepšit…
@Kocicka1987 píše:
@Oriseka já se klidně podepíšu, opravdu to ve školce dělají a pracovní listy nám všechny vystavují k nahlédnutí, také mají fotky na internetu, kde vidím, že třeba spojují čísla a počet věcí nebo že přiřazují správně první písmena ke slovům, u grafomotorických cvičení mají napsáno, v čem se má dítko zlepšit…
Spojuji cisla a pocet veci ano(5+), prvni pismena ve slovech se urcuji, ale neni to napsane, jen slovne, v cem se ma dite zlepsit, tak to ano. Deti se ve skolce neuci psat a cist. Spis jsou to takove hratky. Cist a psat se nemaji ucit. Maji se ucit predmatematicke predstavy, predctenarske dovednosti, uvolnovat ruku a samoobsluhu, chovani v kolektivu atd. Cteni a psani je ucivo 1. tridy. To ze maji treba zakrouzkovat pismeno B podle vzoru, tak to se neuci cist.
@Kocicka1987 píše:
A proc vubec anonym? Na tom neni nic intimniho a mozna bys psala trochu citliveji vzhledem k zakladatelce.
@Oriseka no tak u nás to jedou jinak, nehledala jsem žádné tabulky, školku jsem si vybrala a dceři se tam líbí, to je pro mě hlavní…
máme dvě třídy věkově smíšené, klidně od 2let a třetí třídu předškolní
nekroužkují písmena podle vzoru…ale přiřazují písmena k obrázkům…všichni se podepisují a dcera podepíše a přečte i kamarády a ví, jaký písmena píše…napíše i maminka, tatínek, babička a do 10 chce sčítat a odečítat a říká to správně…to se nevychloubám, nepřišlo mi to nenormální, protože, když se bavím s kamarádkami, tak to jejich děti umí taky a řeknou to i první, co kterou teď baví…asi máme bublinu šikovných a zvídavých holek.
Každé dítě je jiné a každá školka taky. V naší MŠ se nic takového nedělá.
Ale máme babičku a ta se snažila syna před školou naučit čísla i písmena. Povedlo se ve skoro 7 letech.
Syn měl odklad, taky byl malý a drobný. Což je dodnes. I po odkladu je jeden z nejmenších ve třídě. Kdyby byl o rok výš, tak by to bylo zajímavé. Do jeho neodkladove třídy chodí děti, co mají i o 30 cm a odhadem tak 40 kg víc.
Dlouho jsem uvažovala, jestli to bylo dobré nebo ne a můžu říct, že by mu prospěl ještě jeden, protože až ve druhé třídě začal mít zájem o učení.
Zakladatelce bych taky doporučila zvážit odklad. Holčičce nic neuteče.