Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Havlova píše:
Dcera byla nejmladší. Byla premiant, měla tam i osmileté.
Gratuluju… taky znám takový. A znám i takový, kde je to opačně. Jaký bude moje dítě, to nikdo předem neví. Kvůli věku odklad dávat nebudeme a zbytek se prostě pozná za chodu. Teď má 4,5 cca a už teď je skoro jasný, že odklad by byl zbytecnej. Ale to neznamená, že ji to ve škole půjde a že tam nenarazi na nějaký osmilety odkladovy o dvě hlavy větší a vyspělejší. V tomto mají prostě výhodu ty deti narozený v zimě. 6,5 až 7 let je podle mě na školu ideál.
@Oriseka píše:
Jenze tady je tech duvodu k odkladu hodne. Musi na to clovek kouknout celkove: drobna, hrava, nejmladsi, nezajima se o ulohy, pismena, cisla, tihne k mladsim, nezrala kresba. Celkovy obraz jasne smeruje k odkladu.
Vždyť jsem psala, že tady je problém. Tohle nebyla reakce na zakladatelku, ale na jinou uživatelku.
@Midaku píše:
Gratuluju… taky znám takový. A znám i takový, kde je to opačně. Jaký bude moje dítě, to nikdo předem neví. Kvůli věku odklad dávat nebudeme a zbytek se prostě pozná za chodu. Teď má 4,5 cca a už teď je skoro jasný, že odklad by byl zbytecnej. Ale to neznamená, že ji to ve škole půjde a že tam nenarazi na nějaký osmilety odkladovy o dvě hlavy větší a vyspělejší. V tomto mají prostě výhodu ty deti narozený v zimě. 6,5 až 7 let je podle mě na školu ideál.
To bylo myšleno jako podpora toho, že věk není vždy překážkou.
@Havlova jo, promiň. Znám víc děti, i dospělých, co šli v čerstvých 6 letech a byli úplně v pohodě. A znám I takový, kteří v pohodě nebyli. Do které kategorie bude patřit naše dítě, to je zatím ve hvězdách. Nakročeno má dobre, ale to měl i nejstarší, kterej teď se školou neuvěřitelně bojuje. U něj to nikdo nečekal. Takže si netroufám odhadnout, jak to bude. Každopádně odklad čistě jen kvůli věku, takový to „ať si prodlouží dětství, ať si ještě pohraje, nechce se mi ještě řešit školu…“, to rozhodně dělat nebudeme.
@Havlova píše:
To bylo myšleno jako podpora toho, že věk není vždy překážkou.
Vek urcite neni prekazkou. Kdyz je dite ve vsech smerech zrale, tak muze byt i predcasne zaskoleno a bude to v pohode. Naopak, kdo zustane ve skolce zbytecne, tak to muze uskodit.
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera bude mít na konci srpna 6. Ve školce je v její třídě nejmladší. Paní učitelka mi teď v pátek řekla, že se jí jeví ještě nezralá na školu a doporučila by odklad.
Důvody: neumí RŘ (od září chodíme na logopedii a doma se snažíme trénovat, ale zatím to nejde)
Neumí se podepsat ani poznat žádná čísla a písmena a zatím ji absolutně nebaví se to učit
Celkově ji nebaví logické úkoly, nerada kreslí, zatím je stále ve fázi hlavonožců
Je malinká, měří teď 108 cm
V čem je šikovná-ráda tancuje, zpívá, umí spoustu básniček a písniček, má dobrou rytmiku. Je nekonfliktní, s dětmi si nejraději hraje na něco (doktora, prodavače, maminku atd.), ráda staví z kostek. Rozumí si spíše se 4-5 letými dětmi.Problém bude dost v tom, že s dětmi žiju sama a mám 2 práce, abych to utáhla-nemám na ně moc čas. Pracuji odpoledne z domu. Mám ještě školáka prvňáka ten mi bere dost času na úkoly atd, ale zvládá celkem dobře.
Půjdeme na PPP, jen se chci zeptat, jak ji podpořit a namotivovat, aby ji takové věci zajímaly. Nakoupila jsem různé pracovní sešity, kde jsou zvířátka, ty miluje, ale úkoly ji vůbec nezajímají. Večer dětem vypravím pohádky, ale nejradši mají dvě pořád dokolaJak ji podpořit a rozvíjet?
Promiň, ale to jste asi měly máknout dříve, u nás ve školce se děti učí čísla i písmena hned od nástupu, takže dcerka má teď čerstvé 4 roky, chodí do školky rok a čtvrt a umí se podepsat, podepíše i svoje kamarády, to samé se čtením…čisla umí do 20 říkat, přečíst a většinu i napíše…zpívá, tancuje a hezky maluje a vyrábí…sešity ji doma baví, ale musí u toho někdo být s ní a koukat se, ve školce má pracovní listy vždy moc hezké a správně, dostává hvězdičky
zkuste koupit roztančené fixy z Albi, už máme tři a tam je hodně úkolů na logiku a procvičování grafomotoriky. Pak máme první psaní, tam se učíme abecedu i čísla. Štistko a poupěnka učíme se kreslit a taky hodně pomáhá Albi kouzelné čtení ![]()
@Anonymní píše:
Promiň, ale to jste asi měly máknout dříve, u nás ve školce se děti učí čísla i písmena hned od nástupu, takže dcerka má teď čerstvé 4 roky, chodí do školky rok a čtvrt a umí se podepsat, podepíše i svoje kamarády, to samé se čtením…čisla umí do 20 říkat, přečíst a většinu i napíše…zpívá, tancuje a hezky maluje a vyrábí…sešity ji doma baví, ale musí u toho někdo být s ní a koukat se, ve školce má pracovní listy vždy moc hezké a správně, dostává hvězdičkyzkuste koupit roztančené fixy z Albi, už máme tři a tam je hodně úkolů na logiku a procvičování grafomotoriky. Pak máme první psaní, tam se učíme abecedu i čísla. Štistko a poupěnka učíme se kreslit a taky hodně pomáhá Albi kouzelné čtení
To je v CR? Fakt nekde uci triletaky cist a psat a delaji s nimi pracovni listy na cisla? To je padle na hlavu ![]()
Jinak k puvodnimu dotazu - u nas je nejvetsi motivator starsi sourozenec a nastup do skoly, mam taky srpnatko a jeste nedavno to moc nevypadalo, ale co vi, ze se bude rozhodovat, zda do te skoly pujde, jede jak drak. Pokud dcera zajem nejevi, tak to do ni nejspis nahustis tezko.
@beruska9 píše:
To je v CR? Fakt nekde uci triletaky cist a psat a delaji s nimi pracovni listy na cisla? To je padle na hlavu
U nás tedy neučí písmenka ani předškoláky
mají cvičení na grafomotoeilu úkoly ale písmena to tedy nezahrnuje ani číslice… Pokud se počítá tak se reckuje nebo carkuje tad
@beruska9 píše:
To je v CR? Fakt nekde uci triletaky cist a psat a delaji s nimi pracovni listy na cisla? To je padle na hlavu
Cteni a psani je ucivo 1.tridy. Ve skolce se predskolaci (5+) maji umet podepsat, napocitat do 10, spocitat, ze neceho je 3 a neceho jineho 5 a toho je min a tojo je vic, plnit pokyny zadavane hromadne, obleknout se komplet, delaji uvolnovani ruky, zrakovka-jako najdi 5 rozdilu a ktery obrazek nepatri do rady, poznava se pocet slabik a prvni (posledni) pismeno ve slove apod. To se jen nekdo chtel anonymne pochlunit, jak ma sikovne dite.
@ludmilaadamkova píše:
Za mě tedy naprosto jasná adeptka k odkladu… Stejně tedy půjdete do PPP… kdybys věděla jaké nároky má PPP na děti které chtějí jít o rok dříve…Příspěvek upraven 07.01.24 v 10:17
To mě zajímá. Jsme objednaní na říjen, bojim se te socialni zralosti, ikdyz ve skolce rikaji, ze v pohode. Syn zvlada vypocty typu: Braska usnul v pul dvanacte a probudil se ve ctvrt na dve, jsk dlouho spal? Cte i pise delsi vety, takze hodne napred. Ale je lehce trdylko pri komunikaci s detmi, tak se bojim, aby nam ho nenechali „dozrat“
spis bude takova osobnost, „intos“, co hned nezapadne.
Da se nejak pripravit?
Ale ve skolce je schvalne cist neuci. Ani cisla, jen hledat stejne tvary (ale ty tvary jsou pismena).
@Anonymní píše:
To mě zajímá. Jsme objednaní na říjen, bojim se te socialni zralosti, ikdyz ve skolce rikaji, ze v pohode. Syn zvlada vypocty typu: Braska usnul v pul dvanacte a probudil se ve ctvrt na dve, jsk dlouho spal? Cte i pise delsi vety, takze hodne napred. Ale je lehce trdylko pri komunikaci s detmi, tak se bojim, aby nam ho nenechali „dozrat“spis bude takova osobnost, „intos“, co hned nezapadne.
Da se nejak pripravit?
Kolik je synovi let? Jinak evidentně inteligencne bude velmi vysoko ale o to právě v první třídě vůbec nejde.
Připrav se že budou chtít vyjádření ze školky řešit sociální sebeobsluhy samostatnost dělají se testy ( najdeš na netu) jako kresba postavy atd. A hlavně PPP MA POSLEDNI SLOVO.
Náš PPP čeká na začátku března. Malá narozená 2018 říjen. Do školy by měla jít až příští rok, ale píše, čte ( jen tiskací a jednoduchá slova) sčítá odcita do 20, je naprosto samostatná co se sebeobsluhy týče, všechny kamarády má o rok o 2 starši…
Ale u ní je ještě pořád poměrně vysoká potřeba spánku… KdU je pak unavená je děsně roztekana a mimo. Ve školce jí to děsně baví a do školy vlastně nechce jsem si ale jistá že příští rok když tam nebude mít kamarády kteří ji odejdou do školy bude jinak…
Jo a ještě holčičky co jsou o ten rok starší tak je znát že malá nedává ty jejich hry - s tebou se dneska kamarádit nebudeme atd je tam 6 holčiček a už teď jedou takové ty holčičí sociální hry s tebou se kamaradime s tebou ne a dcera to ignoruje a radši když to rozjedou si hraje s klukama. Ty holčičky co věkové patří k ní tohle neumí… Tam jak se to sešlo to bude boj a nejsem si jistá že úplně chci tomuto dceru vystavit když to není nutné a vlastně k nim nepatří a měla by jít o rok později.
@ludmilaadamkova píše:
Kolik je synovi let? Jinak evidentně inteligencne bude velmi vysoko ale o to právě v první třídě vůbec nejde.
Připrav se že budou chtít vyjádření ze školky řešit sociální sebeobsluhy samostatnost dělají se testy ( najdeš na netu) jako kresba postavy atd. A hlavně PPP MA POSLEDNI SLOVO.
Ted mu je 5, 6 v zari. On kresli pekne, vic teda auta a vlaky, ale brachu taky nakresli. Vydrzi strihat a kreslit o vikendu klidne 2 h v kuse. Sebeobsluhu ma normalni, ma skorosestileteho kamarada a o rok starsi kamaradku a zadek si treba neutre ani jeden. Ale jinak se samozrejme oblikne, naji priborem. Ty pozadavky chapu, jen me zajima ta prisnost, kdyz odklady se prakticky „rozdavaji na prani rodicu“.
Jen je takove trdylko, kdyz mu kamardky mama rekne, ze prijdou za 15 min, tak pak ceka a ceka… nevysvetlim mu, ze nemysleli presne 15 minut. Ony prijdou za hodinu
. Ale i to uz pomalu zacina chapat.
@Anonymní píše:
Ted mu je 5, 6 v zari. On kresli pekne, vic teda auta a vlaky, ale brachu taky nakresli. Vydrzi strihat a kreslit o vikendu klidne 2 h v kuse. Sebeobsluhu ma normalni, ma skorosestileteho kamarada a o rok starsi kamaradku a zadek si treba neutre ani jeden. Ale jinak se samozrejme oblikne, naji priborem. Ty pozadavky chapu, jen me zajima ta prisnost, kdyz odklady se prakticky „rozdavaji na prani rodicu“.Jen je takove trdylko, kdyz mu kamardky mama rekne, ze prijdou za 15 min, tak pak ceka a ceka… nevysvetlim mu, ze nemysleli presne 15 minut. Ony prijdou za hodinu. Ale i to uz pomalu zacina chapat.
Aha tak to je jak dcera máš tam asi chybu nebo píšeš že jste objednání na říjen to mě zmátlo. Možná myslíš na únor ![]()
Ano odklady dávají vlastně automaticky předčasné zaškolení ji naprosto jiná záležitost. Taky to bude záležet poradna od poradny. Osobní zkušenost ještě nemám jen co jsme si načetla. Vyžádají si posudek ze školky. Tak taky jak se k tomu staví školka.