Odklad ve třídě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
1.9.23 16:48
@Anez111 píše:
@hanka.br. trochu se taky bojím, protože ji dělá problém najít si kamarády je taková stydlivá

Spousta dětí je stydlivých. Nepřenášejte na ni svoje strachy. To je pak opravdu problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
1.9.23 16:49

Syn jde do první třídy letos, měl loni, odklad. Doporučen školkou, kvůli nezralosti. Doporučeno i psychologem. Dle něj byl sociálně a emočně nezralý. Jsem ráda, že odklad měl. Prospělo mu to opravdu. Nebude jediný ve třídě, kdo měl odklad. A to se jedná u nás o školu na vesnici (5 tříd).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
1.9.23 16:50
@Anez111 píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, když jste chodili do školy kolik tak přibližně bylo u vás ve třídě dětí s odkladem?
Jestli má někdo z vás odklad, tak třeba jestli je v něčem dobrý odklad?
Kvůli čemu jste třeba měli odklad?
Mám dceru narozenou v březnu teď ji je 5,5 přemýšlíme, že bysme ji dáli odklad, neumí moc ještě správně vyslovovat.
Ale to by byla asi ve třídě nejstarší, kdyby měla odklad a je narozená v březnu.

A co takhle na výslovnosti zamakat, to tě nenapadlo? Každý den věnovat logopedii 15 min stačí a celkově dítě rozvíjet. Nechápu váš přístup :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30312
1.9.23 16:53

Sama jsem ve třídě měla kluka, co ho vrátili z první třídy zpátky do školky. S námi už ZŠ dokončil, ale učení moc nešlo. Pak šel na učební obor a je uznávaný kuchař.

Nyní je odkladů až dost, takže bych se nejstaršího dítěte ve třídě nebála. Spíš jsou v menšině ty, co jdou tak jak mají, jak jsou narozené po květnu. Někomu to pomůže, tím, že si přidá rok, vyspěje a líp se mu učí. Někdo se pak může nudit, když dozraje a najednou je jinde než vrstevníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30312
1.9.23 16:56

@Anez111 na úpravu výslovnosti máte ještě rok. Sama jsem se synem byla v PPP kvůli řeči. Měl díky ní dostat odklad. Já jsem se rozhodla ho nedat, protože mu aspoň děti ve třídě rozuměly a pomáhaly překládat učitelce. Řeč jsme dopilovali až ve třetí třídě, do té doby stále nějaké hlásky chyběly. Díky čtení se ochotněji učil, protože už chtěl číst jako ostatní. Makala jsem s ním od 3 let denně, ale prostě to muselo samo naskočit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30312
1.9.23 17:00
@mado píše:
A jak ty děti tedy čtou, když nemají zafixovanou správnou vyslovnost?

blbě. Pamatuju si situaci, kdy měl syn podle obrázků doplňovat tajenku a ptal se mě, zda je tam L nebo L. Byl to Rumcajs. Jako musel ze začátku strašně bojovat. Diktáty byl dobrý boj. Ale zvládl to a neuškodilo mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
1.9.23 17:03

Syn je taky březnový a odklad má. Nastupuje na ZŠ, ale do přípravné třídy. U nás je to z důvodu opožděného vývoje řeči. Chodíme na logo a s gramatikou by se ještě zbytečně trápil.
Objednávala jsem syna do poradny on-line, hodila jsem tam lékařské zprávy a volali mi, že chodit ani nemusíme, ať si jen vyzvedneme doporučení na odklad, na základě doporučení z logopedie a neurologie.

Příspěvek upraven 01.09.23 v 17:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
1.9.23 17:04

@mado Úplně v pohodě čtou i píšou diktáty. Vlastni zkušenost se synem - měl odklad kvůli výslovnosti, je teda na konci srpna. Šel do školy a určitě 6 hlásek zustalo, vyslovoval fakt špatně, 10 let logopedie. Vyhrál několik třídních soutěží v matice, češtině, pexesu a pod. Později několik olympiád krajské kolo. Osmilety gympl úplně v pohodě, příští týden státnice a obhajoba. Jo a bude učit, češtinu teda ne, ale chemii a biologii. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21836
1.9.23 17:08

@marťáánek ale mě zajímalo, jak to probíhá v první třídě ve čtení u dětí se špatnou výslovnosti.
Osmilety gympl, pexeso a soutěže v matematice jsou snad jedno. To s tím nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.9.23 17:09

Autista nemá problémy psát od první třídy, přestože výslovnost byla strašná. Ale je fakt, že jemu je diktováno individuálně. On je totiž rychlý. Kdyby měl čekat na zbytek třídy, která je pomalejší, tak se vytočí, bude házet perem a dopsal. Jemu to čekání odvede pozornost a úplně ho rozhodí. Zatím neumí zpracovat, že musí čekat. Takže jemu se diktuje to stejné (žádná úleva není třeba), ale pouze jeho rychlejším tempem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.23 17:12

Máte ještě dost času to promyslet. Uvidíš, jak se bude vyvíjet.
Podle mě je stydlivost povahový rys, který přetrvá. Syn je na druhém stupni a pořád je stydlivý, tichý, má problém navazovat vztahy s cizími dětmi.
Výslovnost je totéž. Mate rok. Za to se dá hodně dohnat. Navíc teď chodí velká část děti do školy s vadou řeči.
Obě moje děti nastupovaly s vadou řeči. Jedno to dohnalo do pololetí, druhé až na konci druhé třídy.

Osobně bych si odklad hodně rozmýšlela. Dala jsem a dodnes si nejsem jistá, že to bylo dobře. Všechny důvody vesele trvají dal. Řešila bych s poradnou, ucitelkou v MŠ a uvidíš, co bude dál.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.9.23 17:15
@mado píše:
@marťáánek ale mě zajímalo, jak to probíhá v první třídě ve čtení u dětí se špatnou výslovnosti.
Osmilety gympl, pexeso a soutěže v matematice jsou snad jedno. To s tím nesouvisí.

Úplně normálně. Prostě ctou tak, jak to umí. U nás hodně čtení pomohlo, protože kromě klasické špatné výslovnosti komolili. Takže hodně slov se naučili vyslovovat až se čtením, protože jim došlo, že to říkají špatně. Tyto wow momenty měli oba hodně dlouho.

• Citovat
  • Upravit
714
1.9.23 17:23

@mado - Odpověděla jsem v první větě, ostatní bylo pro uklidnění maminek, když je vyslovování fakt horší, že to na schopnost učení nemá vliv.Kdyz jsme se s tím před léty potýkali, byla bych ráda za pozitivní zkušenost. A opravdu to čtení bylo úplně v pohodě, měl ve třídě holku, která měla dyslexii- vyslovovala vše správně, ale se čtením obrovské problémy- měla speciální rámečky apod.Ja měla větší strach z diktátu, ale když dítě dobře slyší, tak dobře i píše, i když správně nevyslovuje.Ty soutěže byly i o ruznem doplňování, porozumění textu, a proto jsem to zmiňovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
1.9.23 17:28

@ibis Vidím, že jste neměla dítě, které má velké logopedické problémy, protože byste tohle nikdy nemohla vyslovit.To je jako říct rodiči postiženého dítěte, že když bude pořádně denně s ním cvičit, vše dožene. Vubec nevíte, kde je problém a máte univerzální řadu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.9.23 17:33

@Anez111 Tak máte celý školní rok zamakat na logopedii.
Ne, fakt bych nechtěla, aby moje dítě vycházelo základnu v 16, pokud by pro to nebyly skutečně vážne duvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin